Kwart Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie

Dat geldt met name voor huishoudens met een beneden modaal inkomen.

Uit de Vakantiegeldenquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 26% van de Nederlanders niet op vakantie gaat tijdens de zomervakantie.

Dat dit cijfer vrij hoog is komt doordat veel huishoudens met een beneden modaal inkomen (minder dan 1750 euro netto per maand) én heel veel alleenstaanden thuis blijven. In het laatste geval heeft dat ongetwijfeld te maken met het inkomen (de gemiddelde alleenstaande verdient minder dan het gemiddelde gezin), maar eerst en vooral ook met het gebrek aan gezelligheid. Lekker “in je eentje op vakantie” klinkt veel minder aantrekkelijk dan “met je gezin op pad.”

Verder blijkt uit het onderzoek:

Nederlanders die wel weggaan, geven gemiddeld 2.600 euro uit tijdens de zestien dagen die zij door de bank genomen weg zijn. Inkomens beneden modaal spenderen gemiddeld 1.500 euro aan hun vakantie. Hogere inkomens geven zo’n 4.000 euro uit aan hun reis.

31 procent van de Nederlanders gaat dit jaar een keer op vakantie. Twee op de tien mensen gaan twee keer op reis, terwijl 14 procent drie keer of vaker gaat. Het zijn vooral de hogere inkomens die twee keer of vaker op vakantie gaan.

Ook is het opvallend dat huishoudens met een boven modaal inkomen vaak twee tot drie weken op vakantie gaan. Huishoudens met een beneden modaal inkomen kunnen zich dat echter niet veroorloven; zij gaan gemiddeld een weekje weg. Dit verklaart het verschil tussen de bedragen die huishoudens uitgeven aan hun vakantie natuurlijk ook meteen.

Mijn vraag aan onze lezers: gaan jullie dit jaar op vakantie? Zo ja, waar naartoe en hoe lang blijf je weg?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Gielah

  Op vakantie gaan is het eigenlijk niet helemaal… maar ik hoop wel met mijn koor tien dagen concerten te gaan even in Israël!
  We gaan met vijf bussen.
  Naast het zingen voor de Israëli’s – we reizen door het hele land – bezoeken we natuurlijk ook tal van bezienswaardigheden.

  Zelf verheug ik me met name op de vrije tijd, die ik in Jeruzalem, waar ik járen achtereen twee maal per jaar kwam, kan gaan doorbrengen.
  Er is niets heerlijker dan door Jeruzalem slenteren en af en toe op een terrasje neerstrijken of ‘avondsm, als het nog warm is… maar met een klein beetje verkoelende wind, buiten… in een van de zijstraten van Ben Yehoedahstreet, gaan zitten eten.
  Koffie met chocolade-sinaasappelcake in ‘mijn’ eigen koffietentje, vlak tegenover het Cardo,
  nieuwe theologische boeken kopen bij Moriah,
  kalender en agenda voor het nieuwe jaar meenemen bij dé boekhandel van Israël: Steimatzky,
  schortjes en kruiden (za’atar…. hyssop…. bijvoorbeeld) op de Machane Yehoedah inslaan
  en bérgen Ahava-producten aanschaffen…
  die daar maar een kwart kosten van wat je er in Nederland voor betaalt.
  Maar het mooiste is een briefje met je gebed tussen de grote verweerde stenen van de Kotel ( abusievelijk Klaagmuur genoemd) stoppen… want die gebeden worden verhoord, zoals ik zelf ervaren heb.

  En dan het zingen… dat een anticipatie is op wat komt:
  ” Hij wist dan onze tranen af
  en rekent af met dood en graf
  geen mens zal er nog rouwen!
  Dan zal Hij zitten op de troon
  en elke knie buigt voor Gods zoon:
  de dood is overwonnen!’

  Kijk… dat gaat allemaal nét een beetje boven ‘vakantie’ uit!

  1. AnnieJansz

   Die Gielah toch, het multiculturele Jeruzalem…mooi hoor.

   Lekker op de oude bazaar tussen de arabieren en russen een beetje handelen en afdingen….

   En natuurlijk mag een bezoek aan de Al-Aqsamoskee niet ontbreken…maar liever niet op vrijdag Gielah, dan is het er erg druk.

   1. Gielah

    Wat een idiote reactie weer.
    Arie-Annie zal het nooit begrijpen…. helemaal nooit.

    Alsof een gelovige naar de Al-Aqsa zal ( willen) gaan!
    Wat moet die bij de heidenen en bij de vijanden van Israël?

    Overigens gaat die Al Aqsa plat, hoor!
    En ik geloof er niets van dat de Israëli’s daar zelf hun handen aan gaan vuilmaken…. dat wórdt voor hen geregeld, zogezegd.
    Dezelfde breuklijn, die ook die erge aardbevingen in Turkije heeft veroorzaakt, loopt namelijk ook pál onder die plek door.
    Die hééft de zaak daar al een beetje geschud!
    Dat weet ik uitermate goed, want ik stond er tien jaar geleden namelijk hoogstpersoonlijk bij, toen gesteente náást de plek, waar Joodse vrouwen aan de Muur bidden, naar beneden kwam!
    Er is daar toen een nieuwe trap naar dat plein van de moslims, dat daar vlak boven ligt, gebouwd, want de oude helling ( toen nog geen trap) is toen ook beschadigd geraakt.

    Zoudt u willen probéren, rare en rancuneuze Arie/Annie, om uw eigen verkeerde keuzes niet in de schoenen te schuiven van mensen die wél fatsoenlijk in elkaar zitten?
    Volsta met uw eigen onzinnige meningen neer te zetten ( ‘ik vind dit.. ik vind dat…’ enz.) maar probeer daar geen anderen in te betrekken… en mij al helemáál niet.
    U komt hier om úw meningen te poneren… en NIET de mijne!

    Een Israëlvriend heeft uiteraard niets, helemaal niets, waarin hij op ú en uw ideeën lijkt.
    Dat wilde ik toch … ten overvloede… nog maar even opgemerkt hebben.

    1. AnnieJansz

     Ik geef slechts aan wat een toerist in Jeruzalem kan verwachten en ja, u als Islamofoob heeft het dan knap zwaar in het multiculturele Jeruzalem, reeds eeuwen een smeltkroes van verschillende beschavingen.

     Vervolgens komt u weer met een warrig verhaal over breuklijnen en spreekt u de hoop uit dat Jeruzalem door een aarbeving zal worden getroffen.

     Merkwaardig persoon bent u toch.

     1. Gielah

      Gewoon met uw eigen zaken bemoeien.
      U hoeft het niet te begrijpen.
      Niemand is zo blind als de mens, die niet zien WIL… toch?

      Daar is geen kruid tegen gewassen.
      U kunt dat alleen zélf veranderen.
      Doe uw best!

     2. AnnieJansz

      Maar mevrouw Gielah, u wilt toch aandacht?

      Hoe verklaart u het anders dat u uw hele hebben en houden op het internet gooit.

      Is het eenzaamheid, narcisme?

     3. -Harry

      Nee , halve zool , Arie met lipjes , 11.20 .

      Als Gielah hier open en eerlijk iets vertelt over haar vakantie , is dat omdat ze niks te verbergen heeft .

      Dat in tegenstelling tot jou , die altijd alles verzwijgt en alleen met debiele zelf verzonnen beschuldigingen aan derden aan komt .

      Wees eens open en eerlijk , voor de verandering .

      Hoe is het met je ombouwoperatie gegaan , bij voorbeeld ?
      Is het al klaar of moeten ze nog veel corrigeren , ik vraag maar wat .
      Was het pijnlijk ?
      Heb je nog naweeën ?
      Hoe ben je er psychisch onder ?

      Nou , die laatste vraag hoef je niet te beantwoorden , hoor , dat valt uit je stukjes wel op te maken .

   2. LantR.fant

    Zozo, nu al aan de azijn?

 2. AnnieJansz

  Fijn dat Michael inziet dat harde werkers met een laag inkomen de eindjes ook aan elkaar moeten zien te knopen.

  In Nederland hebben we godzijdank nog een minimum-loon, huurtoeslagen en een betaalbaar gezondheidszorg (nog wel)

  Kortom, welk punt wil jij maken als klassiek liberaal die al jaren verkondigt dat de belastingen omlaag moeten, het minimumloon moet worden afgeschaft en voor volledige privatisering van de zorg en woonsector is?

  In Amerika zie ik hun voorland….kortom waarom schrijf je dit?

  1. LantR.fant

   Keerzijde.
   Iemand die modaal verdient houdt van zijn € 2.500, = bruto per maand ca. € 1.600, = over. En van die € 1.600, = betaalt die nog veel belasting over zijn uitgaven, zoals energie, veel boodschappen, verzekeringen, de auto etc.

   Dat geld gaat voor een groot deel naar de minima, die dan tot ca. € 20.000, = per jaar platgesubsidieerd worden.
   Al dat rondpompen van geld kost natuurlijk ook nog een fortuin.
   Dus dat socialistische model als tegenhanger van het liberale functioneert nou ook niet zo geweldig.

 3. Stevie

  Gielah… bij het lezen van uw reactie dacht ik terug aan onze weken in Israel …geweldig land… hoop er binnenkort weer op vakantie te gaan . Ik wens u een veilige reis en heel veel plezier !

  Ik wil ook ff reageren dat een kwart van de Nederlanders niet op vakantie gaat …dat zal helaas waar zijn …vreemd genoeg gaat de islamitische verrijking wel …terwijl ik net heb gelezen dat er steeds meer cultuur verrijkers naar de voedselbank komen …want geen geld ??? Bij ons in de wijk staan de ((gestolen)) fietsen , koelkasten, wasmachines en kleding zoals elk jaar , in de schuren en opbergplaatsen klaar om in de rif te worden verkocht …binnenkort zien we ze weer voor minimaal 4 weken in hun volgeladen bussen en auto’s te stappen …wat een enorme armoede he ? Een voordeel… we hebben 4 weken rust … zien 90% minder wandelende zwarte tenten en baarden in jurken … het aantal inbraken en vernielingen dalen met een noodgang en de dope handel ligt stil en mijn dochters worden die periode niet uitgescholden voor k..k.. hoer … 4 weken lijkt onze wijk weer op Nederland…

  1. AnnieJansz

   Mijn ervaringen zijn geheel anders…harwerkende ondernemende Turken die werken voor hun geld!

   U zult wel in zo’n wijk wonen waar de buurman van de criminele marokaan of Turk een te dikke, werkloze blanco man is in dito hemd die voor de deur bier zit te zuipen.

   Dat sprekende voorbeeld kan ik namelijk wel bevestigen.

   1. Stevie

    Uhmmm … nou Arie/Annie mijn buren stappen s’morgens tussen 6 en 8 in de auto (( niet zo’n moderne en nieuwe als de werkloze baardmannen uiteraard )) om de oetkering , hoersoepsidie en kienderbaislag te verdienen voor een groot deel van de islamitische verrijkers … dat van het biertje klopt wel …maar dat verdienen ze wel als ze s’avonds moe na het werk een uurtje TV kijken voordat ze de volgende dag weer vroeg uit hun bed komen he ? Goedpratertje .

   2. -Harry

    Een “blanco” man , Alie ?

    Bedoel je een witte of blanke man ?
    Of een man zonder strafblad ?
    In dat geval zal het in ieder geval geen allochtoon zijn .

    Maarre , ik begrijp tussen de regels door , dat je ook tot de minima behoort ?

    Waarom doe je er niks aan om jezelf te bekwamen in een vakrichting ?
    Wil je eeuwig een minima-minkukel blijven ?
    Waarom probeer je niet een vakman te worden op enig terrein ?
    Of een eigen bedrijf te starten ?
    Gebrek aan capaciteiten ?
    Allochtone trekjes ?
    Beetje liever lui dan moe , typetje ?

    Lekker onderuit op de bank met een fles bier ?
    Een uitkering én maar jammeren ?

  2. Mart

   Een volkje dat zit te zijken al of niet op vacantie te kunnen,heeft het nog steeds goed.Mijn ouders en ik later ook gingen TOEN hooguit een dagje met de trein naar scheveningen rond 1947,en ik later met de vrouw op de brommer met een tentje enige dagen naar limburg…uiteraard moest de tv en het bankstel afbetaald worden.Op vacantie gaan is NIET een normale levenseis.

 4. 4Duwertje3

  Een aantal mensen zijn zo overgoten met azijn en treiterig bezig, dat het zonde van mijn tijd is om aandacht te geven aan hun geschreven stukjes, laat staan er op te reageren.

 5. RS

  Wij gaan lekker 8-12 weken naar TUINESIE……….
  Volgend jaar zien wij wel verder, want wij krijgen er 1,37€ AOW bij………………., per persoon , dat dan wel weer……………..

 6. Onder(d)(b)uiker

  @M. van Galien… kijk naar de commentaren, en vraag je af???? Wie verziekt de reacties en wat ga je eraan doen?

  AnnieJansz… nog te achterlijk om een kloppende naam te kiezen. Man man mannie… hou jij je tassie nou maar ff vast.

  Gielah… heel veel plezier, kom zelf niet verder als Balkonia, net ff boven Tuinesie.

 7. nick

  Kijk, de ontwikkelingen gaan gewoon door.

  Op het moment dat de bevolking niet meer met vakantie kan gaan, geen nieuwe auto meer kan kopen en moet gaan bezuinigen op van alles en nog wat, dan gaan ze het pas begrijpen!
  Het begin is er, alleen de bevolking kan de criminele politiek stoppen, Nederland is merkwaardig braaf en misschien wel afgestompt of hopeloos maar op een moment, als ze zelf geraakt worden, zal men wakker worden. En dat is hard nodig, het is al over twaalf!

  Ik zeg dit al tijden en wacht het af, ben benieuwd wanneer men echt in opstand komt. ( En dat kan heel goed de aanstaand verkiezingen zijn, massaal op de enige politieke partij gaan stemmen die het allemaal wel door heeft en niet heult met de boevenbende in Brussel en de politieke criminele meute in eigen land. Een mooie kans voor de PVV om zich te profileren en dit hypocriete kabinet af te straffen…)

  En Gielah, heel veel plezier in Israel, prachtig land!! En die rare annie, och ze is niet wijs, gewoon negeren!

 8. toetssteen

  Veel gezinnen spenderen heel verstandig het vakantiegeld aan extra aflossing van de hypotheek. Lekker bij familie logeren, dagje uit, familie vakantie gunnen bij u en dan zijn het reuze gezellige dagen en budget neutraal.

  Wat ik doe? Ik vertrek eind september weer naar Singapore en kom in november terug, heb ook een tweede huis waar ik normaliter zo’n halfjaar ben (ga regelmatig naar huis). En?
  Ik krijg weleens de idee dat de jaloezie mensen groen uit doen slaan in plaats dat ze genieten van dat wat ze hebben.

  1. toetssteen

   doen= doet

 9. LantR.fant

  Afijn, als het linkse deel van de politiiek straks op last van een rechter voor een beter luljeu Corus, DSM en nog meer van die bedrijven het land hebben uitgetreiterd gaat driekwart van de Nederlandse bevolking niet meer met vakantie. Uit pure armoede.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.