Minister Bussemaker stoort zich aan mensen die hogerop willen

Geen categoriejun 06 2015, 12:00
Minister Jet Bussemaker heeft uitgehaald naar mensen die 'geen genoegen nemen met een mbo-diploma'. Niet iedereen is het met de minister eens.
Vandaag verscheen in de Volkskrant een interview met de PvdA-bewindsvrouw, waarin ze haar visie uiteenzet aangaande mensen die koste wat het kost het hoogst haalbare willen bereiken:
'Wat mij stoort, is dat iedereen alleen maar hogerop wil. [...] Een mbo-diploma zou niet goed genoeg zijn, terwijl dat ook een prima diploma is. Het is belangrijker om de juiste student op de juiste plek te krijgen,' zegt de minister.
De minister reageert hiermee op berichten uit de academische wereld dat 's lands universiteiten veel te vol raken door een steeds maar groeiende aanwas van nieuwe studenten. Niet alle studies kunnen zo'n enorme groei aan, en worden bedreigd met capaciteitsproblemen. De oplossing zit 'm volgens Bussemaker in het bijstellen van ambities. Bussemaker zei zich vooral in te willen zetten "om de juiste student op de juiste plek te krijgen." Dit betekent volgens de bewindsvrouw ook dat allochtone studenten meer begeleiding moeten krijgen.
Ook zei Bussemaker dat niet iedere vwo'er per sé naar de universiteit hoeft:
Met een vwo-diploma wil iedereen naar de universiteit.
Het zou geen schande zijn om je heil te zoeken in het hoger- of middelbare beroepsonderwijs, betoogt de minister.
Jet Bussemaker haalde haar middelbareschooldiploma op het vwo, waarna ze politicologie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en cum laude afstudeerde. Hierna werkte ze zich langzaam omhoog in de politieke wereld. Eerst als medewerker van het wetenschappelijke bureau van GroenLinks. Later als Kamerlid, waarna ze van 2007 tot 2010 staatssecretaris was en vanaf 2012 minister.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten