Nederlandse economie groeit sneller dan voorspeld

Geen categoriejun 10 2015, 11:00
Volgens het CPB valt de groei van de Nederlandse economie hoger uit dan was voorspeld in de ramingen van het planbureau.
In maart ging het CPB nog uit van een groei van 1,7 procent dit jaar, maar het werkelijke groeipercentage lijkt uit te komen op 2 procent. Volgend jaar zal de groei 2,1 procent zijn. Het CPB onderschrijft de bevindingen van De Nederlandsche Bank, die eerder deze week ook al berekende dat de economische groei 2 procent bedroeg. Volgens het CPB is dit rooskleurige beeld
„in lijn met ontwikkelingen elders in Europa, waarbij de groeicijfers van Nederland aan de bovenkant van de bandbreedte zitten”
Nederland doet het dus ook in vergelijking met andere Europese landen goed. Bovendien neemt de werkloosheid af, een trend die zich volgend jaar zal doorzetten. De werkloosheid komt daarmee dit jaar op 7 procent – nog steeds zo'n 625.000 mensen.
Door de economische groei krijgt ook de overheid meer inkomsten dan verwacht. Hierdoor neemt het overheidstekort af. Immers, er komt meer belastinggeld binnen en er hoeft minder te worden uitgegeven aan uitkeringen. Ook de staatsschuld wordt minder.
De economische groei zal naar verwachting ruimte geven voor lastenverlichting, en zal de geplande herziening van het belastingstelsel vergemakkelijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten