FIFA: Sepp Blatters opvolger wordt pas in december gekozen

FIFA: Sepp Blatters opvolger wordt pas in december gekozen

De zeventienjarige heerschappij van Sepp Blatter over de internationale voetbalbond zal waarschijnlijk 16 december dit jaar tot een einde komen.

Dat is namelijk de datum dat er in Zürich een FIFA-spoedoverleg zal plaatsvinden, blijkt uit onderzoek van de BBC. Vertegenwoordigers van alle 209 voetbalbonden ter wereld mogen dan Blatters opvolger kiezen.

Hoewel Blatter bij het vorige FIFA-congres werd herkozen, stapte hij vorige week op temidden van een corruptieschandaal waarbij al zeven FIFA-kopstukken werden opgepakt. Er zouden ook corruptie-onderzoeken naar Blatter zelf worden verricht.

Wie de opvolger van Blatter wordt, is nog onduidelijk. Jordanië heeft al laten weten dat ze graag zien dat Prins Ali bin Al-Hussein de nieuwe FIFA-voorzitter wordt. Prins Ali verloor van Blatter bij de FIFA-verkiezingen onlangs, maar zou van plan zijn om nog een poging te wagen. Ook Michael van Praag zou nog steeds zin hebben om het stokje van Blatter over te nemen. Wie zich ook verkiesbaar zou kunnen stellen, en in ieder geval zeer grote invloed heeft op Blatters opvolging, is de Koeweitse sjeik Ahmad.

De uiteindelijke beslissing over de datum van het FIFA-congres wordt pas in juli gemaakt, wanneer het uitvoerend comité van FIFA met elkaar vergadert. De BBC schrijft:

"But it is believed holding an emergency congress in mid-December is Blatter's preferred option.
That would give him just six months to devise and implement the reforms he has promised before leaving the organisation he has been a part of for more than 40 years."

Blatter zou bang zijn voor verdere aanklachten van de Amerikaanse officier van justitie, mogelijk tegen hemzelf. Hij zou daarom niet van zins zijn om zijn voorzitterstermijn uit te strekken tot 2016.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
voetbal FIFA Sepp Blatter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties