‘Nederlandse oud-Nike directeur betrokken bij omkoopschandaal FIFA’

Cees van Nieuwenhuizen, de Nederlandse ex-directeur van Nike, is mogelijk betrokken bij het omkoopschandaal rond wereldvoetbalbond FIFA.

Dat bericht Nu.nl, wat zich baseert op dit verslag in het Financieele Dagblad.

In 1996 sloot Nike een contract met de Braziliaanse voetbalbond. De totale kosten: 160 miljoen dollar. Dat is natuurlijk interessant – en flink wat geld, zeker voor de tijd – maar daar eindigt het verhaal niet. Van Nieuwenhuizen sloot namelijk ook een akkoord met een marketingbureau (totale kosten: 40 miljoen dollar).

De topman van dit bureau, José Hawilla, heeft ondertussen toegegeven dat dit geld gebruikt is om fraude mee te plegen. Hij heeft al een schikking getroffen met de FBI.

Nike werkt blijkbaar mee aan het onderzoek, maar ontkent dat er geld is gebruikt voor steekpenningen in Brazilië. Volgens experts heeft het sportmerk de schijn tegen:

Voormalig bondsvoorzitter Ricardo Teixeira, die al eens een getuigenverklaring moest afleggen over de contracten, vertrok in 2012 vanwege vermeende corruptie. Zijn opvolger José Maria Marin werd vorige maand gearresteerd.

Volgens de FBI is het contract tussen Nike en de Braziliaanse voetbalbond helemaal openbaar gemaakt, maar die tussen Nike en het marketingbureau niet. De reden daarvan zou zijn dat maar liefst 15 van de 40 miljoen dollar meteen doorgesluisd is naar Teixeira.

Van Nieuwenhuizen is om een reactie gevraagd, maar die zegt zich er op dit moment niet mee te willen bemoeien:

“Ik heb begrepen dat Nike volledig meewerkt aan een kennelijk onderzoek van de FBI. Het lijkt mij niet verstandig om daar als inmiddels pensionado tussendoor te fietsen.”

Hieronder een bekende Nike-commercial over Brazilië.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.