PVV en VVD willen af van BTW-verhoging

Nu de gesprekken over hervorming van het belastingstelsel geklapt zijn wil de coalitie af van het plan om de btw te verhogen.

Dat bericht Nu.nl:

Maandag mislukten de onderhandelingen, omdat D66 niet meer verder wilde praten. Daarom zien de regeringspartijen geen draagvlak meer voor het voorstel. Volgens D66-leider Alexander Pechtold toonde het kabinet in de voorstellen te weinig ambitie, vooral met betrekking tot werkgelegenheid.

De coalitiepartijen voelen zich nu vrij om ook onderdelen van het kabinetsplan te beoordelen en zij maken daarom nu duidelijk dat een btw-verhoging er wat hen betreft niet komt.

Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA laat weten: “Voor dit plan was breed draagvlak nodig. Dat is er niet, dus het gaat niet door.” Zijn collega Halbe Zijlstra, van de VVD, is het daarmee eens: “Het kabinetsplan kwam voort uit de inventarisatie bij partijen die meededen bij de onderhandelingen. In dat pakket zat ook de btw-verhoging.”

Hij voegt toe: “Wij waren geen groot voorstander van de btw-verhoging, maar waren bereid om daar over te praten. Nu het draagvlak ontbreekt zal dit plan geen doorgang vinden. Ondernemers hebben hier namelijk last van.”

Met andere woorden, Zijlstra schuift het plan in de schoenen van de PvdA terwijl die partij zich er razendsnel van probeert te distantiëren, ongetwijfeld omdat het publiek niet al te positief heeft gereageerd op het plan.

Ondertussen laten zowel Zijlstra als Samsom weten dat ze wél van plan zijn om de lasten met zo’n 5 miljard euro te verlagen. In principe konden er meer lastenverlichtingen bij, maar dan alleen als er andere maatregelen werden genomen waardoor de staat meer geld zou incasseren. Door het niet doorgaan van de btw-verhoging is dat volgens beide heren niet mogelijk.

Kleine ondernemers zullen ongetwijfeld bijzonder positief reageren op dit bericht. Toen het naar buiten kwam dat VVD en PvdA van plan waren om de btw te verhogen reageerden zijn getergd en bezorgd. De afgelopen jaren hebben zij het in hun eigen ogen namelijk al te zeer moeten ontgelden. Een nieuwe verhoging zou voor een lagere omzet zorgen… en dus voor minder inkomsten én minder banen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Wat heeft de PVV hier mee te maken? Die carnavalsvereniging doet in deze discussie toch niet mee?

  1. thaithai

   Nu zijne heiligheid alexander de grote 2 weggelopen is moet er toch iets gebeuren mevrouw brouwenstein?

   Ik denk dat velen het bijzonder op prijs zullen stellen indien u zich iets minder denigrerend uitlaat over de pvv. Het siert u niet

   1. cmsuijkerbuijk

    @thaithai
    30 juni 2015 at 14:39
    “Ik denk dat velen het bijzonder op prijs zullen stellen indien u zich iets minder denigrerend uitlaat over de pvv. Het siert u niet”
    Vergeef het hem. Hij kán niet anders!

    1. Simon Brouwenstein

     Ik ben dit wel met de heer Suijkerbuijk eens, ik denk inderdaad ook dat Wilders inmiddels zo ver heen is dat hij niet anders meer kan.

   2. Simon Brouwenstein

    Geachte Thathai,
    Het is naar mijn inzicht voor een beschaafd mens niet mogelijk zich appreciërend over de PVV uit te laten.

    1. Nog1

     Ik maak bezwaar tegen dat carnavalsvereniging.

     De PVV is een eenmanzaak en geen vereniging.

     1. Wouters

      Hahaha
      Fijn…

    2. -Harry

     Het is voor een beschaafde PVV-er ook niet mogelijk om zich appreciërend over een landverrader uit te laten .

   3. AnnieJansz

    Op basis van welke verdiensten zou de PVV dat verdient hebben?

    Zelfs de CPN en SP stellen zich nog constructiever op.

  2. AnnieJansz

   Je moet het niet zo nauw nemen met de chocolade-koppen op DDS.

   Het woordje “PVV” staat garant voor extra veel reacties.

   Stel dat er een biografie komt over pak em beet…euh Joshua Livestro, dan kop Michael vd Galien;
   “Langverwachte biografie Livestro is ein-de-lijk uit, wat vindt de PVV er van? ”

   reken maar dat opperoenen als Gielah, Terzo en Harry reageren met in hun slijmspoor de rest…

   1. halo1

    Jullie reageren anders ook niet alltijd zo sympathiek .. helaas slaan veel reageerders hier in de emotie.. terwijl jullie toch op (rechtse) zakelijke argumentatie te pakken zijn…

    1. AnnieJansz

     je zegt het alsof “het zou kunnen”, maar dat dat helaas maar niet lukt.

     o ervaar ik dat idd ook!

 2. Q. I. Bus

  Allemaal geklets.
  Het is de gewoonte geworden van politici om te liegen, daar beginnen ze al mee zodra de eerste lettergreep uit hun mond komt.

  Lastenverlichting van 5 miljard euro huh ?
  Gelooft u het werkelijk ?
  De enige manier om dat te bereiken is door de staatsuitgaven terug te brengen en geloof maar niet dat dat gaat gebeuren. Heeft u minister Kamp er al over gehoord ? U weet wel, die VVDer die voor de laatste verkiezingen nog het verkiezingsmantra “windmolens draaien op subsidie” liep te prevelen om vervolgens zodra hij minister werd uw energierekening een ietsiepietsie te verhogen. Eerst met 18 miljard waarna hij toe moest geven dat het prijskaartje meer als 60 miljard is. Inmiddels geeft hij toe dat het meer als 70 miljard gaat kosten, maar weet nog steeds de berekeningen van ingenieurs die op een kostenplaatje van 100 miljard uitkomen niet te weerleggen. Op aanmerkingen van technici dat dit weggegooid geld is dat nooit rendabel valt te krijgen komt hij niet verder dan te stamelen dat hij computermodellen heeft die anders beweren.

  Die club,
  die dus ook een structureel begrotingstekort héél normaal vind in een periode waarin onze staatsschuld op gevaarlijke wijze de pan uitrijst belooft u 5 miljard lastenverlichting.

  Probeer het nog eens te geloven zodra u die € 1.000,- die Rutte u voor de laatste verkiezingen nog beloofde letterlijk in handen heeft.
  Of geloofd u Halbe Zijlstra straks ook als hij beweerd dat hij een computermodel heeft dat uitwijst dat u die € 1.000,- per persoon allang gehad heeft ?

 3. Nog1

  Hypocriet van de VVD. Deze BTW verhoging was hun plan, net als de vorige drie keer dat de BTW verhoogd werd.

  Sinds Zalm is het verhogen van de BTW een VVD-kroonjuweel.

  1. AnnieJansz

   Ik heb de historie maar eens nagelopen…
   +2% BTW onder VVD en CDA en gedoogd door PVV in 2012
   +1,5% BTW onder VVD en CDA in 2001
   -1% BTW-verlaging onder CDA en PvdA in 1992
   +1 en nogmaals +1 in 1984 en 1986 onder VVD en CDA

   Kortom bij een BTW-verhoging zit u bij de VVD meer dan geramd!

   1. Simon Brouwenstein

    En, beste Annie, bij de PVV zit u voor uw broodnodige BTW-verhoging ook goed. Alleen de PvdA wist een verlaging te realiseren.

    1. Wouters

     En het CDA maakt het allemaal geen klap uit, zolang er maar het woordje ‘belasting’ in voorkomt.

     1. AnnieJansz

      Overigens blijkt nu dat de Btw-verhoging uit de koker van Wiebes (VVD) is gekomen…

    2. AnnieJansz

     De PVV zijn dan ook gewone graai-liberalen met een nationalistisch bruin randje.

     Niets nieuws onder de zon

 4. Antivenin

  Ongetwijfeld zullen onze politici op een later tijdstip wel weer iets nieuws bedenken om onze belasting te verlagen/een sigaar uit eigen doos te geven/een poot uit te draaien. Wie verwacht nog iets anders?

 5. V.K.

  .
  -om nou te roepen om er dan maar een algemene maatregel van bestuur te van maken, zoals laatst, dat lijkt me ook niet zo’n goede optie..

  Tsja, je verlies nemen en terug naar de tekentafel lijkt me het verstandigst

 6. M. Brandenburg

  “In principe konden er meer lastenverlichtingen bij, maar dan alleen als er andere maatregelen werden genomen waardoor de staat meer geld zou incasseren.”

  Met andere woorden meer sigaren uit eigen doos zijn enkel mogelijk als het volk ergens anders meer moet gaan betalen. Lastenverlichting houdt in minder uitgaven aan de overheid. Iets dat men in Nederland allang niet meer begrijpt.

 7. J.C.

  Het is goed dat Rutte II het advies van de PVV nu wel heeft opgevolgd.

  1. AnnieJansz

   Welk advies? Volgens mij smijt de PVV wel eens goedvallende kreten de ruimte in, maar om advies vraagt niemand die narren.

   1. Q. I. Bus

    Inderdaad, niemand vraagt de PVV om advies.
    Dat wel doen zou namelijk gezichtsverlies opleveren voor de gevestigde politiek en daar win je geen zieltjes mee.

    De kreten die de PVV de ruimte inslingert klinken niet alleen goed, inhoudelijk zijn ze vaak niet te weerleggen. Vandaar dat de gevestigde politiek vaak niet verder komt als de PVV de toon van het debat te verwijten. Dan de standpunten van de PVV langzaam maar zeker overnemen in de eigen partijlijn, en vervolgens doen alsof men het buskruit uitgevonden heeft.

    Ziedaar de invloed van de PVV.

    En over die BTW verhoging die de PVV gedoogd heeft :
    Als een andere partij op een dergelijke manier water bij de wijn doet dan noemt men dat ‘verantwoordelijkheid nemen’. Het is een politieke praktijk die schering en inslag is. Hetzelfde geld voor de verhoging van de AOW leeftijd die de PVV gedoogde.

    De PVV is de enige die inziet dat je wel eeuwig water bij de wijn kunt blijven doen. Op het laatst bereik je een homeopathische oplossing die met wijn slechts in naam nog van doen heeft. En bij de PVV schenken we klare wijn.

    Het weglopen van Wilders van rampenkabinet Rutte1 was dan ook het meest integere wat ik Wilders in de vaderlandse politiek heb zien doen. Helemaal na de treitereien van het CDA die hen ten deel was gevallen.

    Is er iemand uit den lande
    van welke partij dan ook
    die het werkelijk een goed idee vind om de BTW nog verder de hoogte in te jagen ?

    1. AnnieJansz

     Bij de PvdA noemt u het handelen van de gedoog-PVV anders gewoon “verraad”

     Man wat klets jij uit je nek zeg

    2. Nog1

     ‘De PVV is de enige die inziet dat je wel eeuwig water bij de wijn kunt blijven doen. Op het laatst bereik je een homeopathische oplossing die met wijn slechts in naam nog van doen heeft. En bij de PVV schenken we klare wijn.’

     Of, zoals sinds de val van Rutte I, helemaal geen wijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.