Turkse nationalisten: ‘Geen coalitie zonder AKP van Erdogan’

Het heeft er alle schijn van dat er toch een regering komt met de AKP van president Recep Tayyip Erdogan.

Hoewel de leidende AKP van president Erdogan bij de verkiezingen van eerder dit jaar fors verloor – waardoor de oppositiepartijen in een waar volksfeest losbarsten – heeft het er alle schijn van dat de partij toch betrokken wordt bij een nieuwe regering. Een leider van de nationalistische MHP, die ook wel bekend staat als de partij van de nationalistische Grijze Wolven, zegt namelijk dat het zo goed als onmogelijk is om een regeringscoalitie te vormen zonder de islamisten.

“When you read the election results, you see that the nation voted for the AK Party [with 40 percent] and gave it 258 deputies. But the nation took the government from its hands and told it that it can no longer be in power alone. At this point, there is not a coalition option that excludes the AK Party,” said MHP Deputy Chairman Mevlüt Karakaya on Thursday.

Hoewel dat impliceert dat de nationalisten graag zelf een coalitie willen vormen met de AKP hoeft dat niet persé het geval te zijn. Karakaya zegt namelijk ook dat de AKP wat hem betreft een coalitie moet proberen te vormen met de Koerdische HDP én de Kemalistische CHP.

Ondertussen denkt de CHP daar net een beetje anders over. Kemal Kiliçdaroglu heeft de MHP namelijk een zeer verrassend aanbod gedaan: stap met de CHP in een coalitie en de MHP mag de volgende premier leveren. Dit terwijl de nationalisten significant minder zetels hebben dan de CHP, welke op dit moment de leidende oppositiepartij is.

Zoals Het Güleniaanse Today’s Zaman uitlegt:

In remarks to the Sözcü daily, CHP leader Kemal Kılıçdaroğlu said that he is ready to leave the post of prime minister to MHP leader Devlet Bahçeli should the MHP agree to join forces with the CHP in a coalition. Kılıçdaroğlu’s proposal is almost unprecedented in Turkish politics in that a party leader is offering the leader of a party that obtained many fewer seats to head a joint government.

 Dit aanbod is nog nooit gedaan in de geschiedenis van de Turkse politiek, en het is een duidelijk teken dat de seculiere Kemalisten bijzonder graag aan de macht komen – maar het liefst dan wel zónder de AKP. Hoewel de MHP voorlopig zegt dat er sowieso samengewerkt moet worden met de islamisten kon dit weleens een aanbod zijn dat de partij niet kán afslaan. Dat hoopt de CHP tenminste.

Helaas lijkt de MHP dit offer tóch naast zich neer te leggen. Hurriyet Daily News legt uit:

The Nationalist Movement Party (MHP) has turned down the Republican People’s Party (CHP) leader’s offer of the prime ministry in a coalition government by underlining that the current parliamentary composition necessitated a government involving the Justice and Development Party (AKP). 

Letterlijk zei een parlementariër van de MHP: “Het is duidelijk dat dit niet gaat gebeuren.

De voorlopige conclusie lijkt dan ook dat er vrijwel zeker een MHP-AKP coalitie komt. Dit lag na de verkiezingen ook voor de hand, aangezien de nationalisten echt geen zaken willen doen met de Koerdische HDP, wat noodzakelijk is als de drie oppositiepartijen samen een regering zullen vormen. Het goede nieuws voor tegenstanders van de AKP? Als de AK dat doet is de kans groot dat de islamisten bij de volgende verkiezingen nóg meer kiezers verliezen aan de HDP, wat de kans groter maakt dat er in de komende jaren wél een coalitie komt waar de AKP geen deel van uitmaakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Pimsch

  Ik las ooit van een Turkse blogger, onder de naam Kirat (Tarik), dat de Koerden het land in twee stukken willen hakken.
  Het nationalisme in Turkijke is een ersatz-religion met een enorm gepassioneerde aanhang.

  1. Nog1

   Dat geldt ook voor de rest van Oost Europa, (en de Balkan.)

 2. Bromsnor

  Er schijnt nog veel steun te zijn voor ISIS in Turkije.

  ISIS word geprezen in de Turkse media.

  Turkish Media Praises ISIS, Condemns Kurdish Resistance Fighters
  http://www.breitbart.com/national-security/2015/06/20/turkish-media-praises-isis-condemns-kurdish-resistance-fighters/

  1. Nog1

   De kop past niet echt bij het artikel; want als je dat leest dan gaat het niet over het verheerlijken van ISIS, maar het bekritiseren van YPG.

   1. Bromsnor

    Kennelijk heb je dan niet het originele artikel gelezen.

    “Pro-gov’t media praises ISIL, condemns YPG”
    http://www.todayszaman.com/national_pro-govt-media-praises-isil-condemns-ypg_389886.html

 3. CJD

  Voorlopig blijven we dus met dictator Erdogan zitten. Bah!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.