Vaarwel

Een uniek proces van collectieve zelfeducatie.

Beste lezers,

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik was bij de oprichting van DDS een van de eerste auteurs. Ik heb in de loop der jaren misschien wel zo’n duizend stukjes voor DDS geschreven – veel over klimaat, energie en aanverwante zaken. De laatste tijd heb ik daarbij in toenemende mate versterking gekregen van coauteurs die tot een verrijking en verdieping heeft geleid van de behandeling van de materie waaraan mijn blog was gewijd.

Maar, zoals velen zullen hebben gemerkt, heeft DDS de laatste maanden een wat ander profiel ontwikkeld – luchtiger, minder diepgravend en met meer aandacht voor de ‘human interest’. De aandachtsgebieden die ik behandelde en de wijze waarop ik dat deed, pasten minder goed in deze formule. Vandaar dat Joshua Livestro mij heeft verzocht over te stappen naar Jalta, waar ik – zij het minder frequent – mijn publicitaire activiteiten zal voortzetten.

Ik zou hierbij iedereen willen danken voor de steun die ik in de afgelopen periode heb mogen ondervinden. Dat geldt voor Joshua Livestro en de redactie van DDS, met wie ik altijd voortreffelijk heb samengewerkt. Maar dat geldt natuurlijk nog meer voor mijn vele trouwe en minder trouwe lezers die de moeite hebben genomen om kennis te nemen van wat ik op mijn lever had en vaak met hun commentaren hebben bijgedragen aan een uniek proces van collectieve zelfeducatie.

Ik bewaar daaraan de beste herinneringen en neem met weemoed afscheid. Maar de pijn van het afscheid wordt verzacht door de wetenschap dat wij elkaar in de toekomst weer kunnen ontmoeten. Want ik zal dus verder gaan op Jalta. Maar daarnaast zullen mijn coauteurs en ik op meer frequente basis bijdragen leveren aan de onvolprezen, meer gespecialiseerde website Climategate.nl.

Tot ziens dus!

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

Noot van de redactie

Wij willen Hans buitengewoon bedanken voor zijn enorme inzet en deskundigheid. We hebben – net als onze lezers – bijzonder genoten van zijn (1500!) stukken voor De Dagelijkse Standaard. Hij heeft een bijzonder belangrijke rol gespeeld in het op de kaart zetten van het debat over klimaatverandering, wat tot een paar jaar geleden nog gegijzeld werd door de groene beweging die geen enkele tegenspraak duldde. DDS is bijzonder trots dat we Hans maar liefst zes jaar lang ‘één van ons’ hebben mogen noemen. We wensen hem het allerbeste en moedigen onze lezers aan hem voortaan te volgen op Jalta.nl en Climategate.nl.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Philippine

  Bedankt voor alle bijdragen op DDS.
  Zij waren ook voor mij als leek goed te lezen.
  Jammer dat u weggaat.
  Maar ook begrijpelijk.

 2. nick

  Goede beslissing maar hartelijk dank voor uw heldere en begrijpelijke stukken over het klimaat en alle reuring daarover.
  DDS is DDS niet meer, helaas maar zo gaat het. Ik zoek mijn heil ook elders hoewel, af en toe nog een blik hier, uit gewoonte denk ik dan maar.

  Succes en blijf strijden voor de goede zaak!!

  1. Niek Verheyen

   Sluit aan bij Nick.

 3. Anna

  De 7 zogenaamde grote industrielanden kunnen de temperatuur op de aarde met 2 graden in bedwang houden. Mooi onderwerp voor Jalta. Volgens mij is niemand maar dan ook niemand in staat om ook maar iets aan de temperatuur van de aarde te doen.

  1. Teun

   Bij 1Vandaag kun je ook regelmatig het zinnetje lezen/horen:
   “Het weer werd mede mogelijk gemaakt door…… “, waarna er een naam van een onderneming volgt.
   Dat roept altijd mijn spotzucht op. Dat woordje ‘mede’ getuigt van een grote onmetelijke ‘bescheidenheid’;
   De commercie heeft zich tot schipper naast God uitgeroepen en die nieuwe wereld is ook niets anders dan het fascisme van het grote geld.

 4. Erik

  Anna, ze bedoelen natuurlijk plus of min 2 graden. Het zal wel min worden.
  Hans bedankt voor alle heldere stukken. Ik zal je zeker gaan volgen op climategate.

 5. Lieftinck

  Bedankt, en ik hoop dat u gelijk gaat krijgen. Ik hoop ook dat de politiek uw informatie over de Energiewende ter harte zal nemen en zal investeren in echte duurzame energie, wat misschien nog even op zich laat wachten.

  Helaas denk ik dat de politiek gevoeliger is voor prestige en afwenden gezichtsverlies dan feiten.

 6. JanvanEechoud

  Tot ziens, Hans…, nog meer reden om hier weg te blijven…..

 7. AnnieJansz

  ik zal je eenzijdige commentaren niet missen, doch voor DDS lijkt het doek nu wel te vallen.

  Geen mens die goodfeel uit de USA leest en de opinies zijn van jonge mannen, soms met enig talent, maar vaak slaan ze de plank volledig mis.

 8. Matthijs

  Hansie bedankt
  Hansie bedankt
  Hansie hansie hansie bedankt!

 9. Simon Brouwenstein

  Ik wens veel Hans Labohm veel succes op Climategate. Daar kan hij zonder hinderlijke tegenspraak zijn klimaatsceptische verhalen plaatsen. Het klimaatsceptisisme heeft het al moeilijk genoeg.

 10. dorotheus

  bedankt en tot ziens/mails bij die andere site

 11. pietkremer

  Hartstikke bedankt. Mijn ex-schoondochter is lid van de klimaatkerk en als ik haar tegensprak met behulp van uw artikelen, verklaarde ze U te haten. Ik vermoed dat alle leden van de klimaatkerk U haten. Ze beschouwen ongelovigen als slechte mensen. Ze ontkennen de feiten die in strijd zijn met hun geloof. Gelukkig heb ik een abonnement op Jalta.

 12. Viertel

  Ook zeer bedankt Hans, heb uw artikel altijd met veel genoegen gelezen. Vind het trouwens bewonderenswaardig dat u het nog zo lang hebt volgehouden op DDS. De sfeer is onmiskenbaar veranderd het laatste half jaar. Dat er andere opvattingen zijn onder reaguurders: prima. Zolang het maar om inhoudelijke argumenten gaat. Maar DDS wordt nu steeds meer bevolkt door figuren, die er vooral op uit zijn om de discussie te verstieren: Van Brouwenstein, ArieJansz, Daniel en Maaike (in afnemend trolgehalte). Met zulke pestkoppen vergaat je de lust tot plaatsen van artikelen wel, lijkt me.

  Op Jalta zie je me niet. Maar climategate is een prima plek.

 13. Andre Bijkerk

  Beste Hans,

  Toch erg jammer om dit platform te verliezen en daarmee de mogelijkheid om anders gestemden een ander inzicht te bieden dan dat ze van hogerhand is verordonneerd. Op Climategate ga je dat publiek niet vinden.

  Viertel, Je moest het die personen die je noemt maar niet euvel duiden. Zij menen de heilige plicht te hebben, de dwalers op het rechte alarmistenpad te brengen. Een nobel streven. Objectieve buitenstaanders zo die al bestaan, krijgen daarmee de kans hun eigen keuzes te maken, hopelijk gebaseerd op rede, niet op emotie.

  Ik hoop dan ook dat alle orthodoxe alarmisten hier hun heilige taak vol overtuiging op Cimategate willen voortzetten.

  Jammer dat DDS nu een dependance is geworden van facebook, kan geschrapt worden uit “favorites”

  1. Simon Brouwenstein

   Climategate is een vluchtheuvel voor klimaatcomplotters. Een serieuze wetenschapper zal zich er niet wagen te vertonen.
   Persoonlijk vind ik het verheugend dat de klimaatsceptici zich terugtrekken naar de marge van het internet en meer serieuze media ze gaan negeren. Ze veroorzaken immense schade aan de urgent noodzakelijke beleidsvorming op het gebied van duurzame energie.

 14. Michael van der Galien

  Noot van de redactie
  Wij willen Hans buitengewoon bedanken voor zijn enorme inzet en deskundigheid. We hebben – net als onze lezers – bijzonder genoten van zijn (1500!) stukken voor De Dagelijkse Standaard. Hij heeft een bijzonder belangrijke rol gespeeld in het op de kaart zetten van het debat over klimaatverandering, wat tot een paar jaar geleden nog gegijzeld werd door de groene beweging die geen enkele tegenspraak duldde. DDS is bijzonder trots dat we Hans maar liefst zes jaar lang ‘één van ons’ hebben mogen noemen. We wensen hem het allerbeste en moedigen onze lezers aan hem voortaan te volgen op Jalta.nl en Climategate.nl.

 15. Hetzler

  Hier sluit ik mij bij aan. Bovendien heeft Hans het belang van het vrije woord weer eens benadrukt door met succes en overtuigend op te roeien tegen de groene stroom.

 16. Michael van der Galien

  “Geen mens die goodfeel uit de USA leest en de opinies zijn van jonge mannen, soms met enig talent, maar vaak slaan ze de plank volledig mis.”

  Jongens, even een tip: als mensen er geen interesse in hadden zouden we dat soort artikelen niet publiceren. Zoals Joshua Livestro al verkondigde op Facebook zijn we juist ontzettend snel gegroeid en is de groei er nog lang niet uit.

  Over het algemeen is het volgende een aardige regel om DDS te begrijpen: als iets niet werkt doen we het niet. Als het wel werkt doen we er meer van.

  Overigens is het natuurlijk jammer dat we sommigen van jullie verliezen (wat jullie zelf zeggen). Bedankt in ieder geval dat jullie DDS zolang hebben gelezen!

  Groet,

  1. nick

   Michael, klopt dat wel, wat jij zegt. Als je naar de artikelen kijkt en je ziet waar er wel en niet gereageerd wordt, dan kan je toch niet menen dat er echt heel veel interesse is in feelgood verhalen op DDS…..
   Ik lees ze ook wel, de grapppige stukjes, via Facebook, maar niet via DDS, echt niet!

   Blijf het jammer vinden, ik was gewend aan DDS, even aanklikken en lezen wat informatief zou kunnen zijn en indien tijd, zelf een reactie plaatsen.
   Nu krijg je op je (zeldzame) reactie altijd een viezige reactie terug van ene Simon die hier en dagtaak heeft. Nou ja, het is maar waar je zin in hebt. Kan me niet voorstellen dat dat echt de bedoeling van DSS is…maar blijkbaar toch wel om voor mij onbekende en onbegrijpelijke redenen

   Jammer, nogmaals…

 17. Phoenix

  O, er zal ongetwijfeld een publiek zijn voor dit soort feel-goodverhalen, maar is dat hetzelfde publiek waarvoor de site oorspronkelijk bedoeld was? Ik dacht het niet, de reacties van de oude getrouwen hier wijzen bepaald niet in die richting.

  Ik zie dan ook wel mogelijkheden om het Privé, Story, Weekend, etc. publiek te bedienen. Dat zal heus wel de nodige interesse opleveren als je dat als je doelgroep gaat beschouwen, maar wat heeft zo’n site voor de massa verder voor nut voor de politieke bewustwording?

 18. poltxt

  Ik denk dat ik na 1500 knip-en-plakverhaaltjes van Labohm inderdaad gesterkt ben in de overtuiging dat klimaat een wetenschap is die je niet zo maar moet overlaten aan gepensioneerde economen. Ik hoop dat als je kinderen en kleinkinderen de gevolgen van de opwarming gaan ervaren ze tegen elkaar zeggen: daar heeft opa toch maar mooi een steentje aan bijgedragen. Bedankt opa dat je jezelf belangrijker vond dan het algemeen belang. Bedankt opa! Bedankt!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.