Van Praag: complot hield Blatter in het zadel

De Nederlandse voetbalbestuurder heeft het gehad met de FIFA… én met de voetbalbonden die president Sepp Blatter steunden.

Michael van Praag is geschrokken door de wijze waarop FIFA-president Sepp Blatter uiteindelijk toch weer herkozen is. Dit terwijl er vlak voor de verkiezingen arrestaties van top-FIFA officials plaatsvonden wegens grootschalige en systematische corruptie.

Van Praag:

“De FIFA-leden wilden alles bij het oude laten. Aan die lifestyle wilde prins Ali, en ik dus ook, een einde maken. Niet aan de toelages voor de bonden. Die zouden we juist verhogen van 250.000 dollar naar een miljoen dollar per jaar. De meeste bestuurders zitten er voor zichzelf en niet voor het voetbal. Uit naam van hun voetbalbond klaagden ze over de geringe financiële, technische en organisatorische hulp vanuit FIFA. Terwijl FIFA 80 miljoen dollar betaalt voor een museum in Zürich. Als je dan tóch voor Blatter stemt, heb je je rechten verspeeld. Uiteindelijk wil je blijkbaar geen verandering. Bekijk het dan maar.”

Hij gaat verder:

“Het beschermen van hun exclusieve life-style met mooie reisjes, businessclasstickets, vijfsterrenhotels en de beste tickets voor de grootste voetbalwedstrijden, iets anders kan ik niet bedenken waarom zoveel landen nog op Sepp Blatter hebben gestemd.”

Volgens de Nederlandse voetbalbestuurder hadden veel landen hun steun toegezegd aan prins Ali, maar trokken ze die steun op het allerlaatste moment. “Er moet iets gebeurd zijn,” aldus Van Praag. Daarbij noemt hij Frankrijk als voorbeeld: de voorzitter van de Franse bond zou op prins Ali stemmen, maar veranderde op het laatste moment van gedachten en koos toch maar voor Blatter. Zijn uitleg? Blatter had hem het WK voor vrouwen van 2019 gegeven en hij werkte zo fijn samen met FIFA-officials…

Voor Van Praag is dat reden om de moed op te geven.

“Dan ben je klaar met je goede bedoelingen. Prins Ali is vreselijk in de maling genomen. Hij dacht buiten Europa en Zuid-Amerika 60 tot 68 stemmen binnengehaald te hebben.”

Daar voegt hij aan toe dat hij niet gelooft dat de UEFA – de Europese voetbalbond – werkelijk een soort van anti-Blatter revolutie zal ontketenen.

“Ik denk dat het uiteindelijk bij schoten voor de boeg blijft.”

Toch betekent dit niet dat Blatters positie helemaal veilig en beschermd is. Het corruptieschandaal, waarbij verschillende FIFA-officials zijn opgepakt, breidt zich de komende tijd waarschijnlijk verder uit. Journalisten stellen al dat Blatter één van de grote, belangrijke doelwitten is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Moose

  Hoog tijd om die oplichters en schuinsmarcheerders achter de tralies te gooien..

 2. Yato

  Het is ook wel raar dat elke bond precies 1 stem heeft. Kijk naar het Europees Parlement, daar hebben landen (deels) afhankelijk van inwonersaantal X aantal zetels. Je zou bij de FIFA ook kunnen doen dat lullige kleine bondjes maar 1 stem hebben en de landen met meer reputabele competities al gauw aan de 10, 20, 30 stemmen zitten. Mochten alle grote Europese landen nou op de prins hebben gestemd dan had de uitslag er misschien heel anders uitgezien.

 3. hans-e-pans

  KNVB bobo/voorzitter Michael van Praag heeft het helemaal niet gehad met de FIFA, hij heeft via de KNVB/UEFA/FIFA een leventje als een luis op een zeer hoofd.

  Aandacht, reizen naar allerlei vergaderingen overal in de wereld, op de meest exotische plaatsen, gratis en tegen een forse vergoeding enz. enz.

  Ja hij heeft het gehad met de FIFA, met de mond.

 4. ikweetwatikwil

  Ojee, iemand in Nederland steekt zijn hoofd boven het maaiveld uit. Er af met dat hoofd.
  Dat doen Nederlanders graag .

 5. AnnieJansz

  Alsof “prins Ali” alles anders zou maken…..

  Kan er geen normaal mens een serieuze kans maken om voorzitter te worden?

  Het orgaan FIFA is nog veel rotter dan van Praag ons wil doen geloven…

 6. papa charlie

  En wie trekt hieruit de consequenties? Van Praag?, de UEFA?, de KNVB? of niemand?

 7. hans-e-pans

  Glas, plas en was.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.