Verhuurders Airbnb onder de loep genomen door belastingdienst

Geen categoriejun 12 2015, 18:00
De belasting gaat onderzoeken mensen hun huis verhuren via Airbnb en hoeveel belasting ze (zouden) moeten betalen.
Het is een bijzonder populaire manier om (snel) wat geld te verdienen aan je huis: je bent er een tijdje niet en dus zet je je woning tijdelijk te huur. Een ander komt dan een paar weken (of maanden?) in je huis wonen en betaalt jou er een leuk bedrag voor. Het is echte win-win situatie: dit soort woningen (vaak appartementen) zijn goedkoper dan een hotelkamer en de gewone burger verdient er iets aan. Fantastisch.
De Telegraaf bericht nu dat de Belastingdienst ook door heeft dat die website bijzonder populair is en onderzoek gaat verrichten naar het aantal verhuurde woningen en de opbrengsten ervan. Ook wil de Belastingdienst bekijken hoeveel belasting verhuurders zouden moeten betalen en hoe de fiscus dat "moet regelen."
Niet iedere verhuurder op Airbnb hoeft zich zorgen te maken. Volgens de belastingdienst mogen mensen bijvoorbeeld hun vakantiehuis onderverhuren. „Je betaalt al vermogensbelasting over dat huisje. Het is prima om er dan iets meer opbrengsten uit te halen. Mensen met een huurhuis hoeven de verhuuropbrengst ook niet aan te geven. Een onroerendgoedbedrijf dat een huis niet verkocht krijgt en het daarom kort verhuurt via Airbnb, betaalt omzetbelasting en winstbelasting”, aldus de woordvoerder van de fiscus.
Voor mensen die een koophuis verhuren geldt dat niet. Zij moeten over 70% van de opgebrachte huur belasting betalen.
Airbnb is bijzonder populair onder potentiële verhuurders én onder reizigers. De website van het bedrijf legt dan ook uit dat er weinig tot geen beperkingen gesteld worden aan de verhuurmogelijkheden.
"De ruimtes die op de site staan, zijn net zo verschillend als de verhuurders die ze adverteren. Je kunt dus luchtbedden in appartementen, complete huizen, kamers in Bed & Breakfasts, hotelkamers, boomhutten, woonboten of betoverde kastelen adverteren."
Met andere woorden, bijna alles kan en mag waardoor de instapdrempel bijzonder laag is, wat weer verklaart waarom de website steeds populairder wordt.
De vraag is nu wat de impact van het onderzoek van de Belastingdienst zal zijn op het succes van Airbnb.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten