Chris Froome trapte "abnormaal wattage" bij winnende bergrit

Geen categoriejul 20 2015, 10:00
Het debat over de prestaties van geletruidrager Chris Froome is in alle hevigheid losgebarsten.
Al enige tijd geven kenners - waaronder oud-wielrenners en, met name, journalisten en fans - aan dat ze ervan overtuigd zijn dat Froome verboden middelen gebruikt; of een middel dat op dit moment nog niet illegaal is, maar dat over een paar jaar wél zal zijn (omdat de autoriteiten er gewoon nog niet mee bekend zijn).
De afgelopen dagen krijgen die wielerkenners steeds meer steun van experts op het gebied van doping. Zie bijvoorbeeld recente uitspraken van de Franse wetenschapper Pierre Sallet. Deze man is verbonden aan de tourorganisatie ASO en weet over dopinggebruik en de beperkingen van het menselijk lichaam dan vrijwel iedereen.
Met zijn team wetenschappers analyseert hij de prestaties van de renners in deze Ronde van Frankrijk. En dan komt automatisch Froome in het vizier. Tijdens een reportage gisteravond uitgezonden op France 2 keek hij terug op de uitmuntende prestatie van Froome op La Pierre-Saint-Martin. De wetenschapper becijferde dat de gele trui op de Col de Soudet een vermogen van 7,04 W/kg ontwikkelde.
Volgens Sallet is dat merkwaardig omdat Froome's maximum op 6,7 Watt per kilo ligt. Dit zou betekenen dat de Sky-kopman tijdens de Tour meer kracht ontwikkelt dan in tijden waarin hij het rustiger aan kan doen en helemaal kan herstellen van grote fysieke inspanningen.
Daar komt bij, aldus Sallet, dat er niet veel renners zijn die in het verleden meer dan 7 Watt per kilo hebben gedraaid. Zijn die dat wel deden hebben allemaal iets gemeen met elkaar:
De analist voegde eraan toe dat de enige renners die deze grens overschreden doping gebruikten en doelde daarmee op renners als Armstrong en Ullrich. Voorts noemde Sallet de prestaties van Froome met wat hij nu weet onbegrijpelijk.
Froome's ploegleider Brailsford kreeg de gelegenheid om te reageren op de uitspraken van Sallet. Hij deed dat door hardop te twijfelen over de gegevens die de wetenschapper gebruikte. Zo zou hij niet op de hoogte zijn van Froome's werkelijke gewicht. Sallet ging uit van 71 kilo, maar dat zou niet kloppen.
Als Froome in werkelijkheid zwaarder is zou hij minder Watt per kilo lichaamsgewicht gedraaid hebben. Het merkwaardige is dat Froome waarschijnlijk lichter is, namelijk ergens rond de 66 kilo. In dat geval draaide Froome dus niet minder, maar meer Watt... wat het verhaal in de ogen van kenners nog frappanter zo niet verdachter maakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten