Dit is hoe echte liefde eruit ziet: echtpaar overlijdt binnen één dag na 75 jaar huwelijk

“Wacht voor me, ik kom eraan.”

Jeanette and Alexander Toczko werden op 8-jarige (!) leeftijd dolverliefd op elkaar. Ze wilden nooit gescheiden zijn. Ze kregen verkering en werden tegelijkertijd elkaars beste vrienden.

Screen Shot 2015-07-11 at 17.20.15

Vaak lopen die soort jonge relaties op een gegeven moment stuk, maar dat was bij hen niet het geval. Jeanette en Alexander hielden namelijk echt van elkaar. Toen ze eenmaal volwassen waren stapten ze dan ook in het huwelijksbootje. Dat was in 1940. Jawel, op het moment dat de nazi’s Nederland bezetten.

Nadien maakten ze van alles mee. Alexander vocht voor zijn land én voor de rest van vrij Europa in de Tweede Wereldoorlog, ze kregen kinderen, en ze verloren vrienden.

Gelukkig hadden ze elkaar altijd. Zoals hun dochter, Aimee Toczko-Cushman, uitlegt aan een Amerikaanse krant:

“Ze waren echt twee handen op één buik.”

De twee waren werkelijk onafscheidelijk.

Screen Shot 2015-07-11 at 17.19.44

Ongelooflijk genoeg bleef dat zo tot hun dood. Ze werden samen oud, werden tegelijk opgenomen in een verzorgingstehuis, en omarmden elkaar letterlijk tot ze voor de laatste keer ademhaalden.

Alexander ging als eerste. Zijn vrouw omhelsde hem, hield hem tegen haar borst gedrukt, en zei:

“Kijk, dit is wat je altijd wilde. Je sterft in mijn armen. Ik houd van je, wacht op me, ik kom eraan.”

Dat was op 17 juni. Minder dan 24 uur later stierf Jeanette ook vredig, omringd door haar gezin.

Schitterend, ik kan niet anders zeggen.

Screen Shot 2015-07-11 at 17.25.10

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Nicky

  Waar zou je zoiets, onvoorwaardelijke liefde, nog bij een magnetrongeneratie vinden? We hebben zo geleerd te zappen van het ene moment naar het andere, van de ene persoon naar de andere, van de ene film naar de andere.

  Hoe extra mooi is dit dan!

 2. Daniel

  Ja, het is mooi, maar je hebt ook veel geluk gehad, zoals een ander domme pech kan hebben.
  Dit is een geschenk, niet een prestatie.
  Anders doen we net of elk huwelijk op een scheiding uitloopt.

  1. Anna

   Daniel. Natuurlijk kun je pech hebben met de keuze van een partner. Het is geen geluk om levenslang bij elkaar te blijven maar een prestatie. Geven en nemen. Islamieten mogen 5 vrouwen bezitten. Je mag als vrouw geluk hebben dat ze jou niet verstoten.
   Als we ons allemaal gaan gedragen als Samsom en Jack de Vries. In Afrika zal het niet veel voorkomen dat ze 75 bij elkaar blijven daar neemt het overgrote deel geen enkele verantwoording voor vrouw en kroost. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Bij velen eigen belang eerst, egoïsme.

 3. Nicky

  Nee hoor Daniël, is zuiver een keuze om bij elkaar te blijven!

  Hoewel de psycobbabble vertelt ons dat het aan allerlei externe omstandigheden ligt; je ouders en afkomst, je sociale status, de kleur van je huid, je bankaccount, je opleiding, enz.

  De Bijbel spreekt van heel andere dingen: het is allereerst (de keuze) of je een nieuwe schepping bent in Jezus, ten tweede of je er voor kiest je denken te vernieuwen/veranderen.
  Dus twee soorten ‘bekering’, of ‘omkering’, en helemaal met de keuze in je mindset te maken.

  De mens heeft geen enkel excuus om onvolwassen een deel van het probleem te zijn of zelfs te blijven!

  De cijfers van zo’n 50 jaar geleden ondersteunen dit ook; als ik me herinner waren één op de drie Amerikaanse ongelovigen gescheiden en één op de vijf in NL, één op de 25 kerkmensen en één op de 400(!) wedergeboren Christenen.

  Tegenwoordig heeft men de Bjbel meestal dichtgeklapt, en raadpleegt men er veel minder uit, laat staan dat men er bewust dagelijks uit leeft!

  1. Daniel

   Dus volgens jou krijgen christenen geen kanker, hartaanvallen, hersenbloedingen, ongelukken en ander ongerief waar je aan dood gaat.

   Er blijven altijd nog zo’n twee van de drie huwelijken in stand, maar niet iedereen krijgt de kans om lang getrouwd te blijven.

   Je moet eerst goed lezen wat ik schrijf, voor je met christelijke wartaal begint te ratelen.

   Ik geloof niet in God, maar vind het wel jammer dat Hij niet bestaat.

 4. Nicky

  Waar zeg ik dat, knuppel? Ja lees idd wat ik schrijf!

  Ik geloof wel in God, en vind het jammer dat jij er voor kiest om god-loos door dit leven te gaan!

  1. Daniel

   ‘Nee hoor Daniël, is zuiver een keuze om bij elkaar te blijven’!

   Dat schrijf jij, heer Nicky, en gek dat jij het voor een knuppel jammer vindt dat een knuppel Godloos door het leven gaat.
   De hemel is geen grapje.

   Jezus Christus is voor ons een plaats aan het bereiden in het Nieuwe Jeruzalem (Joh. 14; Gal. 4 : 26). Het Jeruzalem dat nu nog boven is, maar in de toekomst zal afdalen naar de aarde (Op. 21 : 10). De hemel, alwaar het Nieuwe Jeruzalem zich nu bevindt, is een hele echte plaats, de Heere geeft in Zijn Woord exact aan waar Hij woont!

   Ook in Job 26 : 5 – 13 vinden we een aantal opmerkingen die de Heere maakt over Zijn verblijfplaats, over Zijn troon. In vers 5 en 6 staat het volgende: “De doden zullen geboren worden van onder de wateren, en hun inwoners.

   Gelukkig dat jij zeker van de hemel bent, ik gun het je van harte, maar ik ben God niet.

 5. Nicky

  Theologisch ga ik al helemaal niet met jou discussieren hier. En als ik met dit schrijven eens zou zijn, zouden we er allebei naast zitten!

  Nee de Bijbel is zeer duidelijk, en inderdaad iedereen mag die geloofs zekerheid hebben, nooit never naar de eeuwige ‘zee van vuur’ of de hel te gaan maar eeuwig leven te hebben, Joh17:3, áls je Hem kent (γινώσκω ginṓskō), dat betekent als je een intieme, praktische relatie met Hem hebt.

  Waar het de hele Bijbel, waar het Vader en Zijn Zoon uiteindelijk, helemaal alleen om gaat! Hallelujah!
  Dus hou die ongelovige, zgn. ‘vroomheid’ voor je, als je zoals miljoenen die relatie niet hebt en je zegt dan als excuus; ‘Ik ben God niet’. Dat is een belediging voor de levende God en voor Jezus, die alles al gedáán heeft… alleen geloof in Hem is voor de mens (niet voor Hem) het enige probleem. Zeg maar de enige zonde, Joh16:8,9 enz.

  Kortom, we hadden het over de KEUZE (ook hierin! maar) voor een goed huwelijk hierboven!
  Klets er dan niet om heen, want je kunt niet om Gods Woord heen, ook niet met vrome religieuze teksten.

  Je leest weer niet goed, jammer. Blijf bij het onderwerp ook, alstublieft dankuwel.
  De kop waarin; “…. echte liefde”, dat gaat om KEUZES. En geen excuses daarvoor nogmaals!

  1. Simon Brouwenstein

   Nicky is geen navolger van Christus maar een agressieve Jihadist uit de christelijke kerk. In mentaliteit verschilt ze niet van ISIS-extremisten.

   Voor mij is dit een perversie van het christendom maar helaas meer regel dan uitzondering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.