Froome wint de Tour voor de tweede keer maar geeft toe: “Quintana heeft de toekomst”

Chris Froome kraakte, en kraakte nog een keer, en kraakte nogmaals… maar puur op wilskracht sloot hij de dag toch nog met de gele trui om zijn schouders af.

Zoals verwacht was de etappe van vandaag een fantastisch spektakel. De Nederlandse renners waren niet in staat om hun stempel op de race te drukken, maar dat maakte het niet minder indrukwekkend. Het was werkelijk schitterend om te zien hoe iedereen vandaag alles moest geven. Er waren talloze wedstrijden in wedstrijden: mensen die om verschillende posities in de top tien knokten, de strijd om de dagzege, en natuurlijk ook nog eens de strijd om de gele trui.

Vooral die laatste strijd was adembenemend. Dit kwam eerst en vooral door een indrukwekkende aanval van Nairo Quintana. De jonge Colombiaanse renner (hij is nog maar 25 jaar oud) viel Chris Froome bijzonder agressief aan en reed de gele truidrager zelfs uit zijn wiel. Dat deed hij gisteren ook al, maar de onderlinge verschillen waren vandaag groter.

Dat kwam niet alleen door Quintana’s fantastische vorm, maar deels ook doordat Froome relatief gezien geen goede benen had. Sterker nog, als hij twee van zijn superknechten niet bij zich had – Richie Porte en Wout Poels – had hij de Tour vandaag misschien zelfs verloren. Aan de streep hield hij uiteindelijk nog maar 1.12 minuten over. Quintana heeft in de afgelopen twee dagen dus anderhalve minuut goedgemaakt op de nummer één in het klassement.

Geen wonder dus dat Froome na de etappe van vandaag niet alleen heel blij en opgelucht was, maar ook dat hij zijn adjudanten uitgebreid bedankte:

“Er schieten nu zo veel emoties door me heen. Op de laatste klim dacht ik: nu kan ik nog in gevaar komen. Maar ik had Richie (Porte) en Wout (Poels) bij me. Het is ongelofelijk wat zij allemaal gedaan hebben. Ik zat aan mijn limiet. Ik heb alles moeten geven om deze dag heelhuids door te komen.”

Diep onder de indruk van de aanvallen van Quintana liet Froome ook weten dat de Colombiaan in zijn ogen “de toekomst heeft.”

Morgen is de laatste etappe van de Tour, maar daarin zullen er geen veranderingen in het klassement plaatsvinden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. halo1

    Wat vinden de mensen hier nu aan..zo voorgekookt… zo saai…zo c0mmercieel..bah!

  2. JanKorneeldeWit

    Colombianen hebben sowieso de toekomst. Ze hebben heel wat in te halen op die ingeslapen watjes uit de ‘oude wereld’. Ze zijn vriendelijk met een overtuigende agressie, hongerig maar bereid om ervoor te werken. Een ander groot voordeel van colombianen dat ze absoluut geen aangeboren of door religieuze prietpraat opgedrongen haat naar het westen toe hebben, eerder het tegenovergestelde. Kortom een volk waar je wat mee kan en waar we ook zeker nog veel van gaan horen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.