Griekse minister van Financiën treedt af

Geen categoriejul 06 2015, 8:00
Yanis Varoufakis zegt op te stappen om zijn regering te helpen.
De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, is opgestapt. Dat maakte hij zojuist zelf bekend vlak voor de Europese beurzen openden. Hij schrijft op zijn blog:
"Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht."
De aankondiging komt een dag nadat Varoufakis juist zijn zin had gekregen; het Griekse volk stemde overweldigend tegen de door Europa geëist maatregelen. Daarom hadden veel mensen dit niet verwacht.
Toch is het volgens veel experts wel te begrijpen. Zie hier een tweet van Martin Visser van De Telegraaf:
https://twitter.com/martinvisser/status/617942196726157312
Volgens Visser (en andere waarnemers) is Varoufakis bepaald niet populair in Europa. De andere Europese ministers van Financiën vinden hem te dogmatisch en te uitgesproken. Wellicht dat premier Tsipras ervan uitgaat dat hij een deal met Europa kan sluiten als hij Varoufakis aan de kant zet. Zijn opvolger - wie dat zal zijn is nog onbekend - is mogelijk gematigder, in ieder geval wat retoriek betreft. Tsipras hoopt duidelijk dat dit voldoende zal zijn om alsnog met een akkoord te komen met de eurozone.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten