Hij zat 25 jaar onterecht vast voor een moord die hij niet had gepleegd. Toen hielp deze man hem

25 jaar van je leven weggegooid. En dan wordt je vrij gemaakt en ontdek je dat je maar 93 dollar hebt.

Dat overkwam Jonathan Fleming, een Afro-Amerikaanse man uit Brooklyn, New York. Deze man zat ongeveer de helft van zijn leven vast in een gevangenis – hij werd namelijk veroordeeld voor een moord. 

Er was echter één probleem: Jonathan was niet schuldig.

Hij hield dat dan ook jaren vol, maar er waren niet veel mensen die hem geloofden. De staat ging ervan uit dat hij schuldig was, de rechter en jury waren het daarmee eens geweest, en dat was het dan. 25 jaar achter tralies.

Onlangs veranderde er echter het één en ander. Er werd namelijk een telefoonbonnetje gevonden waaruit bleek dat Jonathan op de dag van de moord in Disneyland was met zijn kinderen.

De autoriteiten onderzochten het en het bleek echt te zijn: de arme Jonathan had de moord niet gepleegd en was onterecht veroordeeld.

Vervolgens werd hij natuurlijk op vrije voeten gesteld. Een nieuw, maar bijzonder moeilijk begin. Hij had namelijk maar $93, wat neerkomt op zo’n 85 euro. Meer had hij gewoon niet.

Aandelenhandelaar Alex Sutaru hoorde dit verhaal en was er ongelooflijk van onder de indruk. Hij begreep dat het werkelijk vreselijk moest zijn voor Jonathan om nu van neef naar neef te reizen; hij heeft geen baan en geen geld, en kan dus geen woning betalen. Nee, ook niet een huurwoning.

Alex besloot daar verandering in te brengen. Hij zette een online fondsenwerver op en verzamelde in korte tijd maar liefst $35.000. Onlangs kon hij zijn fraaie cadeau in levende lijve aan Jonathan overhandigen:

Screen Shot 2015-07-04 at 16.53.48

Jonathan kan het geld gebruiken om een woning te huren en nieuwe kleren aan te schaffen, zodat hij bij bedrijven kan solliciteren om een baan te krijgen.

Het mooiste van dit verhaal? Het is bijna ongelooflijk, maar Jonathan is bijzonder positief. Desgevraagd laat hij weten dat hij gewoon niet in negativiteit en woede wil leven. Ja, het gerechtssysteem heeft een grote fout gemaakt, en ja, 25 jaar van zijn leven zijn verdwenen, maar het heeft geen zin voor Jonathan om zich daar druk om te maken. Als hij dat doet, zegt hij, blijft hij de rest van zijn leven boos en ongelukkig, wat absoluut geen zin heeft.

Toen Alex hem de $35.000 overhandigde reageerde Jonathan dan ook emotioneel. Hij was bijzonder dankbaar:

“Ik wil je hartstikke bedanken man. Echt. Bedankt. Ik wil dat je weet dat dit ontzettend veel voor me betekent. Je bent een geweldige vent dat je dit voor me doet. Ik stel het bijzonder op prijs.”

Hij voegde daar aan toe:

“Mensen, weet je, ik dacht nooit dat iemand dit voor mij zou doen. Ik kijk nu echt anders tegen het leven aan.”

Hieronder een video over Jonathan en zijn vrijlating:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Q. I. Bus

  Afro-Americans.
  Native- Americans.
  Latin-Americans.
  En natuurlijk, de overige Amerikanen.

  Is het niet vre-se-lijk racistisch om dit onderscheid te maken ? Kennelijk zijn het dus niet ‘allemaal Amerikanen’ en is het onrecht dat de ene Amerikaan aangedaan word toch net iets meer onrechtvaardiger als het onrecht dat Amerikanen aangedaan word als zij anders of juist gewoner zijn dan anderen.

  1. Pimsch

   Snel zijn de voeten van de Amerikaanse justitie om “niggers” te veroordelen. Dat is een bewezen feit, zeker in de zuidelijke staten. Is het blank racisme of slechte reputatie van negers? Beide.
   Godzijdank is er evident tegenbewijs gevonden en in behandeling genomen.
   De zwaar geteisterde man is 25 jaar lang door de hel gegaan voor de misdaad van een ander. Zijn hoop heeft hem gezond gehouden. En zonder geld voor een goede advocaat kreeg hij slechts een fooi als schadevergoeding.
   Ik vraag me nog twee dingen af:
   1) hoeveel geld heeft de aandelenhandelaar zelf bijgedragen
   2) zou dit in Nederland ook gebeuren als het een Marokkaan betrof?

   1. Teun

    Als het een Marokkaan betrof, zou dit niet gebeuren.
    De Marokkaan is nl. heel gelukkig, want het is de wil van Allah.
    Neem hem die overtuiging nou niet af door hem te helpen.
    Hij gaat je haten, omdat je Allah hebt tegengewerkt.
    Als het daarna toch niet helemaal goed met hem gaat, krijg je daarvan ook nog de ‘dankbaarheid’ over je heen.

 2. cmsuijkerbuijk

  Deze man had maar $ 93. Heeft hij geen schadevergoeding of smartengeld gekregen dan? Daar zijn ze in de VS dacht ik toch behoorlijk royaal mee, zeker in dit soort gevallen!

 3. Nicky

  Vre-se-lijk. Dertig jaar… geen woorden voor!

  PS. Suijkerbuijk daar kijk ik ook van op! Merkwaardig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.