Hittegolf kost Nederlander geld

De totale kosten voor vaste lasten stijgen wanneer er sprake is van een hittegolf. Dit komt door een verhoogd waterverbruik en een hoger energieverbruik. Een hittegolf kost u dus geld. Vastelastenbond zet de verschillende kosten op een rij

Toename water verbruik
Het meest logische gevolg van tropische temperaturen is dat het waterverbruik drastisch stijgt. Bij een verhoging van de temperatuur van 20 naar 30 graden stijgt het waterverbruik tot wel bijna 25 procent. Waterbedrijven moeten ook extra maatregelen treffen tijdens dergelijke zomerse temperaturen. Er wordt met name ‘s nachts productie gedraaid om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag tijden een hittegolf. Het waterverbruik tijdens de tropische temperaturen zal de komende dagen alleen nog maar toenemen en zal donderdag en vrijdag zijn piek bereiken.

Een toename van 25% lijkt veel, maar het valt in euro’ s mee . Wat betekent dat voor uw portemonnee? Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis 127 kuub water (Nibud). Dat is op jaarbasis € 214,20. Wanneer we dat terugrekenen naar één dag is dat € 0,587 per dag. Bij een toename in het verbruik van 25% gedurende 7 dagen betekent dat een hittegolf van een week u gemiddeld  € 5,134 extra aan water kost.

Piek rondom stroom verbruik

U zou denken dat het elektraverbruik omlaag gaat tijdens een hittegolf. Tijdens temperaturen van 28 tot 30 graden verbruikt Nederland 8 tot 10 procent meer stroom. Grootverbruiker tijdens de hittegolf zijn de airconditioning en ventilatoren. Een airconditioner verbruikt normaal gesproken op jaarbasis 160 tot 430 kWh. Dat is gelijk aan ca. € 70,-. Deze kosten schieten echter omhoog wanneer er meer warme dagen in het jaar zijn.

Wat kost het u om de ventilator of airconditioning de hele dag aan te laten staan?
Een hittegolf van 7 dagen kost u: € 3,- aan extra stroom kosten wanneer u een ventilator de hele dag aan laat staan. Dat valt nog mee. Airco is daarentegen veel duurder. Deze verbruikt maar liefst ca. 1.200 Watt per uur. Dat betekent ruim € 6,62 per dag! Dat is bijna € 50 per week!

Maar overal is een nuance in aan te brengen. Geldt dit ook voor u? Wanneer we kijken naar het verbruik in het huishouden, kan het ook zijn dat de hittegolf u juist iets oplevert omdat u veel meer buitenshuis bent en de apparaten dus uit staan.

Feit of fabel: zonnepanelen leveren meer op bij hogere temperaturen

Fabel: Helaas, ook uw zonnepanelen leveren u tijdens deze hete zomerdagen niet meer op. Hoe warmer ze worden, des te minder zo opleveren. Dat komt omdat er minder efficiënte geleiding is in een zonnepaneel. Per graad Celsius daalt de opbrengt met ca. 0,5 procent. Op een warme dag in de zomer kan een zonnepaneel ca. 60 graden Celsius heet worden. Dat betekent een verlies van 15% opbrengst.

Zonnepanelen zijn er voor gemaakt om het beste te functioneren bij een temperatuur van ca. 20 tot 25 graden. Dus zelfs een zonnige winterse dag met koele wind kan meer opleveren dan een dag met een temperatuur van boven de 30 graden Celsius.

Blijf koel! Kies voor isolatie

Misschien moet u er niet aan denken tijdens deze warme temperaturen, maar isolatie houdt ook bij warme dagen de warmte buiten. In de zomer zit u dus heerlijk koel binnen. Meer weten over isolatie.

Tips en trucs: Hoe houdt u de kosten laag?

Tips om de kosten laag te houden:
1. Ga er op uit! Zoek verkoeling bij een zwemplas in de buurt en drink genoeg water.
2. Douche kort en niet met koud, maar lauw water.
3. Gebruik geen apparaten die warmte afgeven, zoals computers, lampen. Laat ze niet op stand-by staan, maar strek ook de stekker er uit.
4. Gebruik niet de droger, maar hang de was op.
5. Gebruik de afzuigkap zo min mogelijk. Deze zuigt koele lucht uit huis en haalt warme lucht naar binnen.

Bron: Vastelastenbond.nl

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Q. I. Bus

  Vre-se-lijk !!!

  Gelukkig hebben wij minister Kamp. U weet wel, van de VVD. De partij die voor de laatste verkiezingen nog als slogan voerde dat “windmolens draaien op subsidie”.

  Want het is nu wel duidelijk dat klimaatverandering en extreem weer ons goud geld gaan kosten. Gelukkig gaat minister Kamp niet alleen het klimaat redden, welnee, hij red gelijk even de planeet en het volk mee.

  Minister Kamp als ridder in de voorhoede om ons te behoeden voor de e-nor-me kosten die met dit extreme weer gepaard gaan.

  Voor slechts een schamele € 85,- per maand / per gezin / tot in de eeuwigheid zal hij ons behoeden voor deze dure maanden.

  Heil minister Kamp !
  Ik wilde eigenlijk deze post besluiten met de opmerking dat zonder minister Kamp de-zon-nooit-schijnt maar omdat dat onaangename maar omdat dat wel eens negatieve gedachten over de catastrofale opwarming die ons te wachten staat waardoor de planeet zal vergaan zal ik dat maar achterwege laten in dit o zo gevoelige onderwerp.

  Lang leve minister Kamp !
  Voorvechter van de verduistering.
  Red ons, o minister.

 2. toetssteen

  Een ventilator/ gasverbruik als het koud is neemt meer? Serieus? Overigens aleens gehoord van de nieuwste generatie Aircons die op het koelkast principe werken?

  Kweenie wat voor een afzuigkap deze nono heeft, maar normaliter wordt lucht afgezogen.
  De was ophangen; enigjes in het tweekamer appartement met een balkon voor twee stoelen. Ow terug naar de waslijnen over het balkon? Mag niet.

 3. Chef-70

  Wij hebben isolatie maar ik had het nu liever niet gehad. De warmte die binnen is gaat namelijk ook niet meer weg. Bijna 30 graden vannacht.

 4. Nicky

  Help!! Hittegolf! Gat in de ozonlaag! Global warming!

  “Zie je nu wel; Al Gore heeft toch gelijk”.

  Dit helpt ook weer mee om de leugen en manipulatie van de rijke elite en reguliere on-wetenschap te bevorderen.

 5. Limburgse Kuifje

  Tim heeft al last van de zon, dit is duidelijk.

  Eventjes rekenen Tim: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar 214,20 euro water per jaar oftewel 4,12 euro per week. Een toename van 25% is dan 4,12 x 1,25 = 5,15 euro. En dat is het kostenplaatje van die week en dus NIET EXTRA ook nog !

  Tja ……

 6. Hetzler

  Het blijft moeilijk om goed Nederlands te schrijven. Sinds wanneer schrijven we samengestelde woorden met een ongeoorloofde spatie? Zie: Toename water verbruik
  En ja hoor even verderop lezen we het wel correcte:
  …waterverbruik tijdens de tropische temperaturen….
  Wat is en toch zo moeilijk aan om ongeoorloofde spaties te vermijden? Gewoon het woord hardop uitspreken en luisteren naar de klemtoon. Maar de Engelse Ziekte lijkt onuitroeibaar.

  1. Chef-70

   Hetzler. Hilarische voorbeelden: http://www.spatiegebruik.nl/voorbeelden.php

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.