ISIS pleegt aanslag in Turks grensstadje; 27 doden, honderden gewonden

In een Turkse stad vlakbij de Syrische grens heeft een bloedige aanslag plaatsgevonden. Tientallen mensen kwamen om. Vermoedelijke daders: ISIS.

Turkije is vandaag opgeschrikt door een terroristische aanval. In het stadje Suruç vond een grote explosie plaats waarbij tientallen mensen, vooral Koerden, om het leven kwamen:

De ontploffing vond buiten plaats bij een cultureel centrum in de overwegend Koerdische stad, op 10 kilometer van de grens met Syrië. Volgens ooggetuigen was op dat moment een bespreking aan de gang in het centrum, waar zich ten minste 300 leden van een socialistische jeugdgroepering hadden verzameld. Zij verbleven in Suruç in afwachting van hun overgang naar Kobani, waar ze wilden helpen de stad te heropbouwen.

Kobani ligt op een steenworp afstand van Suruç, aan de andere kant van de Turks-Syrische grens. De stad is hevig bevochten tussen Koerdische strijdkrachten – waaronder de Turks-Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische YPG – en ISIS. Uiteindelijk wonnen de Koerden, maar ISIS laat de stad niet met rust: de stad blijft geteisterd worden door bomaanslagen en tijdelijke heroveringen die steeds opnieuw door Koerdische strijdrkachten gepareerd moeten worden.

Vanuit de Nederlandse politiek is er in ieder geval al een reactie van onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes. Hij ziet in deze ‘wraakactie van IS’ het bewijs dat de terroristische organisatie zich niet aan grenzen houdt. Nederland bombardeert stellingen van de groep momenteel alleen in Irak; Bontes wil dit uitbreiden naar Syrië. Partijen als de VVD en het CDA daarvoor te porren, maar tot dusverre heeft een Kamermeerderheid altijd gevonden dat er geen toereikend volkenrechtelijk mandaat ligt voor die militaire interventie:

https://twitter.com/Louis_Bontes/status/623106417118064640


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. tonzwart

  Zou Erdogan hier misschien iets van leren? Dat die aanslag is gepleegd door IS die hij altijd heimelijk gesteund heeft? Maar het zijn Koerden die het slachtoffer zijn, dat zal Erdogan weer niet zo herl erg vinden.

 2. van Urk

  Aanslag werd vermoedelijk gepleegd door een 18 jarige IS meisje.

 3. Lost Paradise

  Wat vreemd dat Brouwenstein hier niet zijn licht over laat schijnen…. Hij is anders vaak de eerste met een reactie

  Oh wacht, dit gaat over zijn islamvriendjes. Nee, dan geeft hij natuurlijk niet thuis…

  1. Mar

   En dan maar 4 reacties op dit artikel.

   Normaal gaat men los op aanslagen door IS.

  2. Dwarshout

   Ja, waar is Brouwenstein?
   Hij zal toch niet ziek zijn?
   Ook lichamelijk?

 4. Teun

  Ach ja, we zijn allemaal een beetje blasé geworden.
  Het wordt ook zo gewoontjes zo’n aanslag.
  Geert, Martin, ik en een miljoen andere pvv-stemmers doen dat al jaaaaaren, mensen vermoorden en dan hoor je Mar er ook niet over. Er liggen al stapels aangiften/lijken in de kast.
  @Van Urk, “Aanslag werd vermoedelijk gepleegd door een 18 jarige IS meisje.”
  Zoiets las ik ook, maar daar ging het dan om een 16-jarig meisje.
  De nieuwslezer van 1Vandaag vermeldde nog dat men niet wist, wie de aanslag pleegde. Hij had natuurlijk ook kunnen zeggen dat het vermoeden bestaat dat het om een jonge vrouw gaat, maar dat zal wel niet professioneel genoeg zijn, bovendien sluit hij daarmee de mogelijkheid uit dat het Geert Wilders was en dat willen ze natuurlijk niet daar bij 1Vandaag, Geert Wilders buitensluiten.

 5. Mar

  “waar zich ten minste 300 leden van een socialistische jeugdgroepering hadden verzameld.”

  Riep bij mij een herinnering op.

  @Teun

  Wil niet rot doen, maar het is toch op zijn minst opvallend dat er bij dit onderwerp zonder een inbreng van Simon zo weinig wordt gereageerd.

  1. Simon Brouwenstein

   Excuus, beste Mar, maar ik keek over het draadje heen. Dat ISIS-tuig permanent smerige aanslagen plegen is helaas nauwelijks nog nieuws te noemen.
   Zag de gruwelijke gebeurtenis op tv en moest inderdaad aan Breivik denken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.