Joodse kinderen VS krijgen 4,5 miljoen dollar na jarenlange holocaustgrappen op school

De school deed er weinig of niets aan.

Vijf joodse leerlingen in de staat New York krijgen 4,5 miljoen dollar van een lokale school omdat ze jarenlang, dag in dag uit, gepest worden vanwege hun afkomst. Medeleerlingen brachten regelmatig de nazigroet, bekladden kluisjes en gangen met hakenkruizen en scholden de joodse kinderen met enige regelmaat uit.

De enorme pesterijen hebben een enorme impact gehad op de psyche van de leerlingen. Zoals één van hen aan de rechter vertelde:

“Ik zal deze verloren jaren van mijn jeugd nooit meer terugkrijgen.”

De vele antisemitische grappen (inclusief over de holocaust) zorgden er uiteindelijk voor dat een aantal van de vijf joodse leerlingen zelfmoordneigingen kreeg. Logischerwijs had dat ook een flinke impact op hun schoolprestaties; die holden achteruit.

De zaak begon in 2012 toen de leerlingen klaagden dat drie scholen in het Pine Bush Central district hen niet hadden beschermd tegen antisemitisme. Het bestuur van die scholen en de leraren waren zich ervan bewust dat de joodse leerlingen te pas en te onpas gepest werden, maar deden niets.

De pesterijen gingen vaak erg ver. Zo stond er bij tekeningen in de gang (van de school) “sterf jood!” en werden de leerlingen regelmatig uitgescholden voor “smerige jood!” In de schoolbus (die hen naar school bracht) riepen leerlingen dingen als “white power!” en brachten ze de Hitler-groet. Ook de buschauffeur deed niets.

Om het allemaal nog erger te maken werd het vijftal ook met enige regelmaat geschopt, geslagen, en op andere manieren vernederd. Dit puur en alleen omdat ze joods waren.

De rechter bemiddelde uiteindelijk in deze zaak en zorgde ervoor dat de twee partijen akkoord gingen met een schikking van 4,5 miljoen dollar. Dat is ongeveer 4 miljoen euro. Daarnaast moet het personeel van het schooldistrict verplicht een cursus ‘antisemitisme herkennen’ volgen.

Hoewel de vijf 4,5 miljoen dollar krijgen gaat 1,6 miljoen daarvan naar hun advocaten. Ze mogen de overgebleven 2,9 miljoen dollar onderling verdelen, wat neerkomt op 580.000 dollar per persoon, oftewel 520.000 euro.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Het blijkt dat ook in de V.S. jet antisemitisme springlevend is.
  Een goede maatregel, we kunnen daar in Nederland wat van leren.

 2. Seneca

  Dikwijls wordt door links tuig geopperd dat Israël maar opgegeven moet worden – om vrede in het M-O te verkrijgen – en laat alle Israëliërs maar de VS emigreren. In Europa worden zij ook als ongewenst beschouwd en met de dood of erger bedreigd. Het is dus niet zo. De VS is niet meer de natie waar eenieder, onverschillig afkomst en religie, in rust en in veiligheid kan leven. Dit benadrukt des te meer dat Israël de steun van de westerse wereld broodnodig heeft en zeer zeker Europa, heeft de heilige plicht om Israël te steunen.

  1. Simon Brouwenstein

   “Dikwijls wordt door links tuig geopperd dat Israël maar opgegeven moet worden – om vrede in het M-O te verkrijgen – en laat alle Israëliërs maar de VS emigreren.”

   Heeft Seneca een bron of citaat die deze opmerkelijke bewering zou kunnen ondersteunen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.