Meer jongeren aan het werk dan een jaar geleden

Goed nieuws voor jongeren die op zoek zijn naar een baan: de arbeidsmarkt lijkt zich te verbeteren. Zéker voor hen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat weten dat er in juni van dit jaar 63.000 meer jongeren aan het werk waren dan een jaar geleden. In totaal werken 1,3 miljoen jongeren nu.

Het CBS voegt daar aan toe dat het aantal werkende jongeren de afgelopen maanden continu steeg met ongeveer 2.000. Daarbij is het opmerkelijk dat ze eerst en vooral veel deeltijdbanen (of part-time banen) vonden van 12 uur per week of minder. In totaal werkt 61,3% van de jongeren nu. Een jaar geleden was dat nog 58,3%.

De Telegraaf voegt toe:

De arbeidsparticipatie onder jongeren van 15 tot 25 jaar die geen onderwijs meer volgen daalde in tien jaar tijd van 76,7 procent in het eerste kwartaal van 2005 naar 76,0 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het meest opvallende daaraan is dat er veel minderen jongeren zijn die fulltime-banen hebben. Dat betekent een baan waarbij ze 35 uur of meer werken per week.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. V.K.

  -Ach kijk, zijn deze jongeren dan ook met hun baantje van 35 uur per week in staat om een huisje te kopen, autootje erbij en een vrouw met kind op de bankte laten volvreten.
  -Dat kon ik namelijk wel met een ietsje meer als minimumloon in 1985.

  -Na ja, juich maar lekker met het CBS mee.

  1. Wouters

   Ja helemaal mee eens; ze hadden mensen vroeger veel minder moeten betalen. Hadden ze misschien eens opgelet in plaats van zichzelf volvreten op de bank. Ach ja, beter laat dan nooit.

   1. toetssteen

    @Wouters
    Hadden ze kunnen doen, maar dan waren de mensen naar een andere baas gegaan. Er was immers een krapte op de arbeidsmarkt. En zeker in specialistische richtingen. Dat is er nu overigens nog.

 2. Anna

  Als jongeren voor een maand worden aangenomen zijn ze niet meer werkloos. Die al werk vinden verdienen het zout niet in de pap.Leuker kan de EU het niet maken. Jeugd zit thuis bij moeders pot. Huisje, boompje, beestje kan niet worden betaald bovendien het huisje, boompje en beestje moet eerst naar de economische asielzoeker. Bedankt EU/euro dat jullie zoveel ellende hebben veroorzaakt .

  1. Lost Paradise

   Inderdaad Anna, geflatteerde en opgepompte cijfers van het CBS. Jongeren krijgen nauwelijks een vast contract, maken meer uren dan ooit voor weinig geld en krijgen nergens een hypotheek. Maar de juichaapjes roepen hoezee over dit ‘goede nieuws’.

   1. Simon Brouwenstein

    Ach, de weemoed over het verloren paradijs. Vroeger toen alles nog goed was!

 3. Simon Brouwenstein

  Goed nieuws valt hier altijd slecht.

  1. Wouters

   Ik denk eerlijk gezegd, dat ze überhaupt niet eens weten, hoe je moet reageren op goed nieuws.

   1. toetssteen

    Zei @Wouters die geen begin van een idee heeft hoeveel braindrain Nederland kent. Als het niet zo triest was zou men erom kunnen lachen.

    http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/144513/Braindrain-in-een-jaar-vervijfvoudigd.htm

    1. toetssteen

     Lees: Nederland raakt meer en meer talent kwijt en harken nu wat in 19 uur per week baantjes voor vrouwen. Nou big deal!

     1. toetssteen

      Vanaf 10 uur telt het trouwens al mee.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.