Nederland zet in op een MH17-tribunaal om verantwoordelijken te berechten

Samen met België, Oekraïne en Maleisië zet Den Haag in op een internationale berechten van degenen die vorige vlucht MH17 uit de lucht schoten.

Nu het onderzoek naar de vliegramp van de MH17 bijna is afgerond, en het enige overgebleven geloofwaardige scenario voor wat er gebeurd is een aanval met luchtafweergeschut van Russische makelij is, zet de Nederlandse regering vervolgstappen. Minister Koenders maakt vandaag bekend dat hij wil dat de verantwoordelijken voor de aanval gestraft gaan worden in een internationaal tribunaal:

Een internationaal VN-tribunaal om de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten, is ‘een zeer belangrijke optie’ voor het kabinet. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad.

Het is voor het eerst dat het kabinet zich zo duidelijk uitlaat over deze optie. Deze optie ‘geeft in het licht van de VN-resolutie de grootse kans op vervolging’, zei de bewindsman. Hij probeert deze optie ook internationaal te bevorderen.Voor een dergelijk tribunaal moet je wel eenheid in de VN-Veiligheidsraad hebben, voegde hij eraan toe.

Het voorstel wordt ingediend samen met landen als België, Maleisië en Australië. Nederland verloor verreweg de meeste mensen in deze aanval (196, om precies te zijn), maar ook de andere mede-indieners hebben burgers verloren. Tenslotte doet ook Oekraïne mee. Oekraïne is het land waar het vliegtuig neerstortte en een belangrijke rol heeft gespeeld in het onderzoek naar de ramp.

Deze optie is mogelijk, omdat Maleisië momenteel als niet-permanent lid zetelt in de Veiligheidsraad, het hoogste college van de Verenigde Naties. Hier lijkt dan ook de beer op de weg te zitten. Rusland zit als permanent lid óók in de Veiligheidsraad, en kan het hele plan veto’en. Gezien de kritiek van Moskou op het concepteindrapport dat is opgesteld naar aanleiding van het onderzoek naar de vliegramp, is die kans op een grote streep door het plan ook niet denkbeeldig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. CJD

  Ik juich Moskou toe met het vetoën van deze idiote onderzoek

  1. Simon Brouwenstein

   Ik begrijp heel goed dat Rusland dit onderzoek niet wil. De waarheid over de toedracht van deze zaak kan alleen heel ongunstig voor hen uitvallen.

 2. Wim

  Belachelijk.

 3. Wim

  Dus dan komen Nederland, Oekraïne en Maleisië voor dit tribunaal. Alle drie verantwoordelijk met het laten vliegen van vliegtuigen over oorlogsgebied.

 4. Ikora

  Druk daar, op de ambassade?

 5. HenkieAltea

  Deze aanslag is niet goed te keuren.
  Maar als er aan de kant van de vrijheidsstrijders een verkeerde beoordeling is gemaakt.
  Wat dan?
  Maar ik ben benieuwd wat de uitkomst is van het onderzoek.
  Want volgens mij komt er nog een aap uit de mouw van Rusland.

  1. CJD

   Ach ja, dan zei het nou eenmaal zo. We moeten alle offers brengen om onze vrijheden waar de EU en het westen zo voor strijd te waarborgen 😉

  2. Wouters

   “Maar als er aan de kant van de vrijheidsstrijders een verkeerde beoordeling is gemaakt.
   Wat dan?”

   Dan zou in principe op basis van gerede twijfel de vrijheidsstrijders/Rusland niet veroordeeld worden.

 6. Teun

  Beschuldigen zonder overtuigend bewijs. Koenders is een gevaarlijke bedrieger.

  1. Wouters

   Of het overtuigend bewijs is, daar zou het tribunaal dus nou juist over gaan, Teun. Internationaal recht is niet helemaal uw ding, of wel?

  2. HenkieAltea

   Maar dat is niet zo verwonderlijk, want de baas van dit kabinet liegt er ook oplos,dat het een lieve deugd is.
   Allemaal 1000 euro als hij weer premier zou worden, en er zou geen Nederlandse euro cent meer naar Griekenland gaan als hij opnieuw gekozen zou worden, enz.
   Onze premier, een aartsleugenaar, en daar kun je groots op wezen.

 7. Robierts

  Koenders beweert ook met een gefingeerde wijsheid dat met meer ontwikkelingshulp voor Afrika de migratie uit Afrika zal afnemen ; zo van : beste mensen , uw miljarden belastinggeld naar Afrika is echt wel goed besteed , ook voor uw belang ! Dat is niet alleen bedrog van Koenders , maar gewoon volksverlakkerij .

 8. Wouters

  Als Rusland het voorstel vetoot, dan zegt dat eigenlijk genoeg, me dunkt.

  1. Simon Brouwenstein

   Zeker, beste Wouters, als je de waarheid niet vreest hoef je een onderzoek ook niet te vrezen.

   1. Wim

    De geschiedenis geeft wel anders aan.

   2. HenkieAltea

    Welke waarheid?
    Weet U nog hoe de inval van Irak met de waarheid van Amerika werd binnen gevallen.

 9. -Harry

  Dat Rutte dat aandurft , zo’n tribunaal !
  hij zal wel uit hebben laten zoeken of ie wel of niet (mede) schuldig bevonden kan worden .

  Het achterlijke gechicaneer en geheimzinnig gedrag , het tijd rekken , geheim overleg etc. , doen daar geen goed aan .
  In mijn optiek stinkt het .

  Het volgende tribunaal zal wel lastiger worden voor hem , de beschuldiging dat ie ons land steeds meer verkwanselt aan die rottige EU en die verdomde islam .
  Het bestaat niet dat ie dán ook vrijuit zal gaan .

  1. Simon Brouwenstein

   In mijn optiek, beste Harry, is de stank die jij verspreidt niet te harden.

   1. -Harry

    Was jij dat niet Zweinstein , die zo vaak met ad hominems schermde ?

    Trouwens moet jij nooit werken , Zwein , zelfs met dit mooie weer ben jij de hele dag in touw .
    Dat is echt niet normaal hoor !

    Vanwaar toch die motivatie ?

    En dat : ” beste Harry , is de stank die jij verspreidt niet te harden ” , dat is net zo’n raar soort kwalificering als jij altijd doet met de Joodjes .

    Eerst een soort waardering : ” beste …..” en dan de grote sneer .

    Typisch , dat jij zo fel wordt als die kut moslims of die rottige regering ter sprake komen , wat is dat toch met jou

    Heel herkenbaar patroon trouwens , Zwein .

    Geniepige antisemiet !

   2. HenkieAltea

    Stinkt U dan niet uit Uw mond?

  2. skeeter

   Dat de brokstukken naar Nederland gingen en niet naar Maleisie voor onderzoek werd ik gelijk al achterdochtig van. Wat daarover besproken is krijgen we nooit te horen, en de waarheid ook niet

 10. Teun

  Er bestaat ook bewijsmateriaal dat belastend is voor Oekraïne, maar men heeft dat onder laten sneeuwen. Je hoort de grote media er nooit meer over. Het lijkt me stug dat het straks wel ter sprake zal komen. Recht is nou eenmaal niet het internationaal recht z’n ding, nietwaar Wouter. Het is iets voor ‘gelovigen’. Ik zou moeten zeggen goedgelovigen, die zichzelf graag bedriegen, omdat zij zo graag in het goede in de mens willen geloven.

 11. Anna

  Iedereen voor het MH 17 tribunaal behalve de Oekraiense neo- nazi’s uit Kiev want die kunnen het volgens EU-NAVO en VS nooooooit hebben gedaan. De Neo-Nazi’s zitten in de hoogste top van het Oekraiense leger Bovendien bestaan er speciale groepen uit de hoogste gelederen die dezelfde neo- nazi achtergrond hebben. Zij hebben zelfstandig opgetreden en oorlog gevoerd. Maar, die kunnen het nooooooooit hebben gedaan. Het moeten de Russen zijn en de pro-Russen. Heeft iemand al eens wat anders gehoord?

 12. Seneca

  De onderste steen zal boven komen! Beschuldiging: de separatisten die door Rusland worden gesteund en bevoorraad! Telefoongesprek waaruit zou blijken dat de separatisten het toestel hebben neergehaald. Timmermans die tijdens een toespraak in de Vn staat te janken dat die schoften ringen, geld, fototoestellen etc. gestolen zouden hebben. Dus niet, die ‘schoften’ blijken niets gestolen te hebben, integendeel! Het blijkt dat die mensen – met eerbied – alle zaken met de stoffelijke resten in een loods hebben gedeponeerd. Dit stink kabinet laat Timmermans wegkomen met zijn leugens, in de VN lauwert men Timmermans; dat zegt trouwens meer over de VN en deze wereld dan over FT. Dan wordt er een ‘overeenkomst’ gesloten waarbij het belangrijkste punt is, dat er geen verslag wordt gedaan over de uitkomst en bevindingen inzake het onderzoek naar de ramp. Het oer, oerstomme volk slikt het en spreekt vol lof over de eerbied en strakke organisatie van het vervoer van de stoffelijke overschotten. Ik geef de hoop op dat ooit het gezonde verstand binnen de NLse samenleving, terugkeert.

 13. Ruud562

  Seneca, je hebt volkomen gelijk! Alleen zal het overgrote deel van het volk bij de volgende verkiezingen wederom kiezen voor de lui die ons nu én in het verleden goed hebben belazerd (CDA, D66, PvdA, VVD). Tja, er is een spreekwoord: “Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen”…..

 14. Nicky

  Seneca dat was wel een heel korte maar krachtige samenvatting.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.