Ontmoet de twintigjarige heldin die tegen ISIS vecht

Ze is pas twintig jaar oud, maar strijdt elke dag tegen ISIS.

De meeste twintigjarige meisjes hebben net een baan, of studeren nog, en brengen hun vrije tijd door met hun vriendinnen en hun hobby’s. Zo niet de Koerdische strijdster Rezana. De aantrekkelijke jonge vrouw heeft namelijk haar leven gewijd aan de strijd tegen ISIS.

LiveLeak-dot-com-ac9_1436221411-007_1436221510.jpg.resized

De islamitische terreurbeweging is een aartsvijand van de Koerden in Irak en Syrië. Vooral de Koerdische Yezidi-minderheid moet het ontgelden: duizenden Yezidi’s zijn door ISIS vermoord, en enorme aantallen vrouwen en meisjes worden door de terroristen als seksslaven misbruikt.

LiveLeak-dot-com-ac9_1436221411-003_1436221504.jpg.resized

Om hun volk en gebied te verdedigen, bevechten Koerdische groepen ISIS uit alle macht. Ook de twintigjarige Rezana sloot zich aan bij de strijd.

LiveLeak-dot-com-ac9_1436221411-004_1436221505.jpg.resized

Rezana zat op school in de stad Erbil in Iraaks Koerdistan, maar besloot om met haar opleiding te stoppen om zich volledig te wijden aan vechten tegen ISIS. Eerst sloot ze zich aan bij het YPJ-bataljon, dat volledig uit vrouwen bestaat, maar recent besloot ze over te stappen naar de PKK – een Koerdische onafhankelijkheidsbeweging die van oorsprong communistisch is. Maar de strijdlustige Koerdische vecht niet voor communistische idealen, zegt ze in een interview:

“Ik ben bij de PKK gegaan omdat ik wilde vechten voor de rechten van Koerden. Ik ben niet bij de PKK gegaan omdat ik een communist ben, niemand hier gelooft in het communisme. Vechten voor communisme helpt de Koerden niet, en zelfs onze leiders begrijpen dat (…) het is waar dat de PKK in 1984 is opgericht als communistische organisatie, maar dat is 30 jaar geleden en er is sindsdien veel veranderd. Communist zijn betekent dat je een hekel moet hebben aan Amerika en Europa, terwijl wij Koerden juist pro-Amerika en pro-Europa zijn”

LiveLeak-dot-com-ac9_1436221411-006_1436221509.jpg.resized
De jonge strijdster is zeer fel over de Turkse regering. Volgens haar helpt Turkije ISIS en koopt het olie van de terroristen. Ook zou Turkije Koerdische burgers aanvallen om het Koerdische volk te verzwakken in de strijd tegen ISIS.

LiveLeak-dot-com-ac9_1436221411-001_1436221501.jpg.resized

 

Rezana’s doel is naar eigen zeggen het stoppen van onderdrukking tegen onschuldige burgers. Volgens haar is het beste middel hiertoe de vestiging van een onafhankelijke Koerdische staat in het Midden-Oosten.

LiveLeak-dot-com-ac9_1436221411-008_1436221511.jpg.resized LiveLeak-dot-com-ac9_1436221411-009_1436221511.jpg.resized

 

Rezana en haar jonge medestrijdsters zijn in Westerse media niet onopgemerkt gebleven. De onderstaande video bevat twee reportages over jonge Koerdische vrouwen die tegen ISIS vechten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. V.K.

  -Jammer dat Jozias nooit aan die mooie Koerdische meisjes vraagt, in met een heerlijk ijsje in het vooruitzicht, om zich met een fluoriserend hesje op straat te begeven om zo de rust te bewaren.

 2. carthago

  De kokosnoot in Washington zou zijn ijdelheid eens moeten gaan verruilen voor de moed van deze grote heldin ,maar dat zal wel teveel gevraagd zijn tijdens z’n golfcourse .

  1. carthago

   Daar kun je zeker trots op zijn!Ze bestaan echt,heldinnen,breathtaking!

   1. Wouters

    Zei hij, onderuitgezakt zittend op zijn bureaustoel. Even dwaalden zijn gedachtes af naar Kobani. Zand waaide langs zijn laarzen. Z’n mond was droog en z’n ogen jeukten. Hij had een AK47 in zijn hand. Er zaten krassen op, maar niet van hem. Hij was er voorzichtig mee geweest, sinds hij was aangekomen. De leider van de vrijheidsstrijders had hem deze gegeven en het geweer was waarschijnlijk van iemand geweest die er nu niet veel aan heeft. Een andere vrijheidsstrijder, of misschien wel een IS-strijder. Het deerde hem niet; het geweer gaf hem een gevoel van macht. Zand waaide in zijn ogen. Hij wreef net hard in zijn ogen toen hij mensen hoorde roepen. Voor zijn tranende ogen gebeurde van alles. Mensen renden, mensen schreeuwden en een knal. Hij werd schuin naar beneden getrokken. Hij viel met zijn elleboog op de grond en liet zijn geweer vallen. Een vrijheidsstrijder had hem aan zijn mouw tegen een leegstaand huis getrokken. Hij pakte de AK47 en slikte wat zand door. Leunend op de AK47 duwde hij zich naar zijn knieën. Hij tuurde richting de horizon. Zand, stenen, maar hij zag niks. Of daar… Achter een half overeind staand muurtje bewoog iets. Ver weg. Hij pakte z’n geweer met twee handen vast en keek langs de loop in de richting van het muurtje. De grip van zijn vinger op de trekker nam toe. “Kutmoslim”, mompelde hij, “laat je kutgezicht zien dan”. Daar, weer beweging! Hij duwde z’n schouder tegen het geweer. Zweet liep langs zijn voorhoofd, in z’n nek, z’n handen. Hij hoorde niks, suizen van de wind, zijn hart. De zon brandde in zijn nek. Een helm. Een hoofd vanachter het muurtje. Ogen. De trekker van zijn AK47 bewoog. Steeds meer weerstand. Z’n handen waren nat. Z’n ogen jeukten. Een oorverdovend geluid! *PING* deed de magnetron. Carthago schoot recht overeind. Hij zweette. “Oh ja, broccoli”, dacht hij. Langzaam kwam hij overeind. Een donker silhouet bleef achter op de leren bureaustoel. Voorzichtig liep hij naar het keukenraam en keek over het gazon. “De hortensia’s moeten water hebben”, dacht hij. Zijn mond was droog. Soepel zwiepte hij de kraan open en pakte een glas uit de vaatwasser. “Vroeger toen er nog geen windmolens waren, regende het veel vaker”, dacht hij.

    1. carthago

     Breathtaking !

    2. carthago

     @wouterkabouter. Prachtige proza over de ondergang van je griezelige trollenbestaan,en vooral zo origineel .

     1. Wouters

      Dank voor de lieve woorden.
      Ook blij dat ik geen troll meer ben.

     2. AnnieJansz

      Ach gut….dat is dan alles dat je weet te produceren als je met je bek vol tanden staat.

      Held!

    3. toetssteen

     @Wouters

     Een vrijheidsstrijder had hem aan zijn mouw tegen een leegstaand huis getrokken. Hij pakte de AK47 en slikte wat zand door. Leunend op de AK47 duwde hij zich naar zijn knieën. Hij tuurde richting de horizon. Zand, stenen, maar hij zag niks. Of daar… Achter een half overeind staand muurtje bewoog iets.

     Moet dit logica voorstellen? Dit stuk rammelt erger dan een AK47 die water en zand kan doorstaan juist omdat hij rammelt.
     Of ik ervaring heb? Flinke tijd bij de mariniers gediend, dus ik weet aan welke kant de kogel eruit gaat.

     Wat ik vind van deze jonge vrouw? Zij doet wat zij denkt te moeten doen. IS moordenaars zijn overigens doodsbenauwd om te grazen te worden genomen door een vrouw, komen ze niet in het gedroomde paradijs. (als ze door een man af worden geknald ook niet, maar ach fictie blijft sterker).

     1. Wouters

      Of dit logica moet voorstellen? Nee, dit is proza. U weet wel, van een boek. Zo’n gek papieren ding met inkt. Nee? Oh… Ik zal het niet meer doen dan.

     2. toetssteen

      Bij nadere bestudering barst het ook nog eens van de grammatica fouten en idem taal en stijlfouten.

      Waaide? terug naar school= woei

      Hij had een AK47 in de hand. (als een zin begint met hij).

      Moet zijn- sinds hij aangekomen was.

      Uhuh, met zand in uw ogen gaan wrijven en dan nog wat zien? Moewahhh, ik zou mijn veldfles maar pakken.

      Hij duwde zich naar zijn knieën? Echt? Ik zou toch kiezen voor ‘hij dwong zich op de knieën te komen’.
      Maar och dat rijmt dan weer niet met de rest van het flodderverhaal, want hij had zijn geweer al laten vallen….

      Zijn handen ware nat… uhuh, handpalmen zou kunnen, de rest is onzin.

      C. schoot recht overeind. Uhm, naar de maan? Schoot kan eruit, sterker, het is dubbel, men schiet niet horizontaal overeind.

      Schuin naar beneden…. omlaag wellicht?


      En zo staan er nog wel wat verkrachtingen van het Nederlands en de kracht der retoriek in.

     3. Wouters

      @toetssteen
      8 juli 2015 at 01:33
      Ok, prima dat u mijn amateuristisch gepriegel niks vindt, maar als je dan commentaar op de vorm geeft, doe het dan goed.
      Ok, gaan we!

      -grammaticafouten is 1 woord.
      -na taal hoort een koppelteken.
      -‘waaide’ staat in de Dikke van Dale. Terug naar school, toets.
      -als een zin begint met hij, dan wat?
      -met zand in je ogen ben je niet per definitie van zicht beroofd. Maar misschien is dat op uw leeftijd anders.
      -u zou zich op de knieën dwingen. Nou, lekker doen. Overigens moet iemand u ook nog eens uitleggen wat rijm is, geloof ik.
      -natte handen kan best. Ook van zweet.
      -schoot kan eruit? “Hij recht overeind”? Nee, dat is een lekkere zin.
      -omlaag wellicht? Nou nou, begrijpend lezen zit er wel in bij u, of niet? Meeste mensen weten immers niet wat naar beneden betekent. Gek, he?
      -verkrachtingen van de kracht van retoriek? En u durft mij te betichten van matige zinsconstructies? Man man man.

      Het is volgens mij tijd voor een opfriscursusje in het één en ander, toets. Succes!

     4. AnnieJansz

      zeiklijster….dat je hier nog serieus op durft in te gaan… flauwe vent

    4. AnnieJansz

     Hij is mooi en snel geïrriteerd ben ik niet, maar wel op die zure klagers die hun eigen waardeloze bijdragen hoger waarderen dan dit verhaaltje.

     Ga door Wouters!

     1. Julius

      En kleine toets kroop met het schaamrood op zijn kaken terug onder zijn steen…

      Geinig.

 3. DarkFuture

  Prachtige bijdrage, Wouters. Slechts iemand met talent kan iets dergelijks schrijven.

  Drie opmerkingen: het woordje ‘zand’ is wat overvloedig gebruikt en het is vanuit mijn optiek bezien jammer dat het tegen Carthago gericht is,

  Als laatste opmerking vind ik het jammer dat zo’n bijdrage een beetje verloren gaat, je moet er maar net tegenaan lopen.

  1. Wouters

   Ja, mee eens.
   Wat betreft de laatste opmerking: die is wat flauw, maar geeft wel de soms onnavolgbare logica aan die je hier aantreft. Overigens, bedoel ik daar niet Carthago in het bijzonder mee (en had ik beter een naam kunnen verzinnen).

   1. Daniel

    Een mooi verhaal en het zegt ook iets over ons heldendom vanachter de laptop.

    We weten alles beter dan de wereldleiders, economen, wetenschappers, politici, artsen en noem maar op.

    Eigenlijk moesten we ons de ogen uit de kop schamen om zoveel gebral, betweterij en pocherij.

    Helaas weten we het morgen en daarna alles weer beter dan wie dan ook.
    We doden de tijd met zinloos getik en in de echte wereld neemt niemand ons serieus.

    En dat laatste is maar goed ook, je wilt niet meemaken dat onze raad opgevolgd wordt.

    1. toetssteen

     @Daniël
     Hoor hem! U weet exact wie wie en wat is? Welk een onnozelheid spreidt u weer eens ten toon.

     1. Daniel

      Er staat steeds -we- geachte heer toetssteen, ik kan mijn eigen bijdrage ’s wel relativeren.
      Ik geef het toe, ik ben een toetsenborddeskundige, zouden er meer moeten doen.

     2. AnnieJansz

      Wat een zeurpiet….man ga de heg knippen of koop een bosje bloemen voor je vrouw, zuurpruim

 4. DarkFuture

  Nog even een toelichting op mijn laatste opmerking. Ik bedoel hiermee dat er steeds nieuwe items geplaatst worden met actualiteiten en dat de gemiddelde bezoeker het meeste waarde hecht aan de meest recente items, waarop ook meestal het meest driftig gereageerd wordt.

  Zodoende sneeuwen de oudere actualiteiten onder, en is de kans groot dat een mooie bijdrage zoals door jou geplaatst gemist wordt.

  Ter volledigheid: het is dus een opmerking en géén aanmerking.

  1. toetssteen

   @Dark Future
   Wat dan ook de bedoeling is. Het zou me trouwens niet eens verbazing dat er weer eens iemand van nickname is veranderd.

   Maar het onderwerp is deze jongedame en haar medestrijdsters. Zelf heb ik meer bewondering voor deze vrouwen dan voor degenen die zo af en toe een bom in het zand droppen.

   1. toetssteen

    verbazing =verbazen

   2. AnnieJansz

    Zo sprak je natuurlijk ook over de kloeke Afghaanse bergstrijders die met Amerikaanse wapens hun Taliban-imperium verstevigden in de jaren 80….

    Aanfluiting!

    1. V.K.

     -@AnnieJanz,-Ik begrijp dat jij nog steeds met je gedachten in Rambo III zit, nou jongen,dat de taliban zich heeft ontwikkeld tot een terreur groep, dat hebben ze tog cht zelf gedaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.