Politie gebruikt omstreden nekklem weer bij een arrestatie

Geen categoriejul 29 2015, 16:00
De Nederlandse politie is weer in opspraak gekomen, vanwege een nieuw filmpje waarop te zien is hoe de dienders de omstreden nekklem aanleggen.
Op het internet circuleert sinds vandaag een nieuw filmpje van een arrestant bij wie de politie een zogenaamde 'nekklem' aanlegt. Het gaat om een Arubaanse arrestant, die zich verzet tegen zijn arrestatie door de Amsterdamse politie. Hij wordt daarbij nog geholpen door een vriend, maar dat resulteerde niet in een opheffing van de nekklem:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Marokkaanse-Politie-Breekt-Bijna-De-arm-Van-Een-Arubaan-in-Amsterdam.mp4"][/video]
.
De nekklem is een omstreden middel sinds de dood van Mitch Henriquez, die bij zijn arrestatie vorige maand dodelijk gewond raakte. De dood van Henriquez zorgde voor felle verontwaardiging en rellen die uiteindelijk alleen met veel machtsvertoon gestuit konden worden. Desondanks veroorzaakten de rellers veel vernielingen in de Schilderswijk.
De politie reageert op bovenstaand filmpje met het bericht dat beide jongens inderdaad zijn gearresteerd, maar ook weer zijn vrijgelaten. Ze mankeren niets, en zijn zeker niet overleden als gevolg van het aanleggen van de nekklem:
Over de nekklem verklaart de politie: ,,Omdat de bijrijder niet op een normale wijze aan te houden was hield de politieman hem in een soort houdgreep. Hij kon hem op die manier onder controle houden maar voelde en hoorde ook dat de man niet stikte."
Het zou gaan om een incident uit juni dat zijn origine vond in de bestelbus van de twee mannen, die opzichtig het werk van de politie hinderde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten