Sky bestrijdt doping-roddels Chris Froome door delen data

Zo hoopt Sky te bewijzen dat Froome schoon is.

De drager van de gele trui in de Tour de France, Chris Froome, wordt al jarenlang bekritiseerd omdat mensen vermoeden dat hij illegale middelen gebruikt om de beste ronderenner ter wereld te zijn. Zoals wij eerder al berichtten liet de Franse kenner Pierre Sallet onlangs bijvoorbeeld weten dat Froome’s prestatie alleen te vergelijken waren met die van Lance Armstrong en Jan Ullrich, twee mannen die uiteindelijk betrapt werden op het gebruik van doping (EPO).

Sallet keek niet alleen naar Froome’s snelheid bergopwaarts, maar ook naar het wattage dat hij moest trappen om zo snel naar pieken te komen. Daarbij concludeerde hij dat de renner meer dan 7 Watt per kilo trapte; een prestatie die alleen dopinggebruikers evenaarden.

Froome’s team, Sky, heeft de buik eindelijk vol van deze aantijgingen (en dit cijfermateriaal) en heeft besloten om met de eigen data naar buiten te komen. Het meest opvallend daaraan? Volgens Sky trapte Froome veel minder Watt rond dat gedacht:

Froome trapte ‘slechts’ 5,78 watt per kilogram. Zijn hartslag was gemiddeld 158 slagen per minuut en de pedalen van de klassementsleider maakten 97 omwentelingen per minuut. ,,Ik weet niet zeker of die getallen echt iets oplossen, maar ik vind dat we zo open en transparant zijn als het maar kan”, zei Froome tegen de Britse krant The Guardian.

158 slagen per minuut is opvallend noch onopvallend. Ook het aantal omwentelingen per minuut is verdedigbaar; 97 omwentelingen zijn veel, maar licht trappen is een bekende en populaire manier om spierkracht te sparen (en dus langer door te kunnen gaan).

Het enige echt opvallend is het wattage per kilogram. Daar zal ongetwijfeld nog flink wat debat over ontstaan, omdat kenners zullen reageren dat deze cijfers impliceren dat hij veel minder hard omhoog reed dan hij daadwerkelijk deed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.