Syrische smokkelaars zijn lyrisch over opvang in Nederland

Geen categoriejul 28 2015, 8:00
Ze moedigen Arabieren, die op illegale wijze naar Europa komen, dan ook aan om naar Nederland te gaan.
Syrische vluchtelingen (of avonturiers) die naar Europa proberen te komen krijgen door smokkelaars een folder te zien waarin Nederland wordt beschreven als het walhalla voor illegale vluchtelingen. Met name onze "korte wachttijden" en opvang worden geprezen.
Ons land wordt in de folder vergeleken met Duitsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken; dat zijn stuk voor stuk landen die nogal ruimhartig omgaan met vluchtelingen. Blijkbaar zijn de smokkelaars ervan overtuigd dat hetzelfde voor ons geldt; dit terwijl de regering juist zegt immigratie - van vluchtelingen incluis - te willen beperken.
Het AD kreeg een dergelijk folder in handen en legt uit:
De 'smokkelfolder' is onderschept door de Europese grensbewaker Frontex en geeft een inkijkje hoe mensenhandelaren over Nederland denken. Ze beschrijven hoe hoog de uitkeringen zijn, hoe de huisvesting is geregeld, hoe lang het duurt voordat iemand een permanente verblijfsvergunning krijgt en wat de gemiddelde wachttijd is om familieleden te laten overkomen.
Eén van de positieve aspecten van een vlucht naar Nederland is, aldus de folder, dat vluchtelingen allemaal een uitkering krijgen van 220 euro per maand. Als de asielaanvraag wordt toegewezen zou dat bedrag oplopen tot 1600 euro voor een gezin. Ook zouden ze een huis toegewezen krijgen door de staat, die de huur ook nog eens betaalt.
Ewa Moncure van Europese grensbewaker Frontex legt uit:
"We wisten al dat vluchtelingen informatie delen over waar ze het best asiel kunnen aanvragen. Niet eerder zagen we dat smokkelaars die informatie gebruiken om potentiële vluchtelingen voor te lichten."
Staatssecretaris Dijkhoff laat via een woordvoerder weten dat hij ervan op de hoogte is, maar dat Nederland haar beleid niet zal veranderen. Daar komt bij, aldus de staatssecretaris, dat de informatie in de folder niet helemaal klopt:
Vooral wachttijden over het krijgen van een huis zijn te rooskleurig voorgespiegeld. Ook krijgen vluchtelingen geen uitkering, maar 'leefgeld', en betaalt de overheid zeker niet de huur van de woning.
Dit soort folders dragen ongetwijfeld bij aan de toename van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten