Toen zijn vrouw zijn plakboek vond op zolder ontdekte zij het geheim dat hij 50 jaar voor zich had gehouden

Geen categoriejul 03 2015, 19:00
Hoe goed ken je iemand na 50 jaar te hebben samen gewoond?
Sir Nicholas Winton is niet meer. Deze authentieke Britse held is op de keurige leeftijd van 105 overleden. Dat berichtte Joanna Hertzberg eergisteren op Twitter:
Sir Nicholas heette in 1938 nog 'gewoon' Nicholas. Hij was toen een bekende en succesvolle aandelenhandelaar in Londen. Omdat hij dat jaar van een lekkere skivakantie wilde genieten was hij van plan om naar Zwitserland te gaan. Ook toen kon je je daar als wintersporter al heerlijk uitleven.
Een persoonlijke vriend overtuigde hem echter om naar Praag te gaan om daar de vluchtelingenkampen vol joodse vluchtelingen uit Duitsland (en andere landen in de omgeving) te ontmoeten. Nicholas deed dat en was ongelooflijk onder de indruk. Ook begreep hij dat Hitler van plan was om het joodse ras helemaal van de aardbodem te vegen.
Screen Shot 2015-07-03 at 15.38.23
Daarom besloot hij om in te grijpen. Hij zette een systeem op waardoor joden - en dan met name joodse kinderen - naar het veilige westen konden komen (lees: Engeland). Hij zorgde voor treinen en andere vervoersmiddelen. Uiteindelijk redde hij op die manier het leven van maar liefst 669 joodse kinderen.
Een schitterend verhaal natuurlijk, maar het wordt nog unieker. In plaats van hierover op te scheppen hield Nicholas zijn kaken stijf op elkaar. Zelfs zijn eigen vrouw wist niet wat hij gedaan had. Ze kwam daar pas 50 jaar na dato achter, toen ze een plakboek van hem vond op zolder; daarin had hij bijgehouden welke kinderen hij wanneer gered had.
In 2003 werd Nicholas geridderd door de Britse koningin Elizabeth en nu, in juli 2015, is deze held dus overleden.
[video width="854" height="480" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Sir-Nicholas-Winton-BBC-Programme-_Thats-Life_-aired-in-1988-480p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten