Turkije beschiet nu ook Koerdische strijders die vechten tegen ISIS

Het begint langzamerhand enigszins onoverzichtelijk te worden.

Hoewel het al langer bekend was dat Turkije niet alleen ISIS zou aanvallen, maar ook de PKK – een Koerdische terroristische en marxist-leninistische organisatie die een onafhankelijk Koerdistan wil oprichten – is Ankara gisteravond verder gegaan dan menigeen voor mogelijk hield. Turkse tanks zouden namelijk Koerdische strijders onder vuur hebben genomen terwijl die aan het vechten waren tegen… ISIS.

Volgens ingewijden zijn strijders van de Koerdische YPG én van gematigde Syrische rebellen gewond geraakt bij de aanval die zondagavond plaats zou hebben gevonden bij Zur Maghar en een ander dorp.

Daarnaast heeft Turkije opnieuw terroristen gearresteerd. Sommigen van hen zouden actief zijn voor ISIS, anderen voor de PKK.

Turkije ontkent volgens het Franse persbureau de AFP achter de aanval op de Koerden te zitten. Die laatsten denken daar blijkbaar anders over.

De spanning is ondertussen te snijden in Turkije. Veel mensen verwachten aanslagen van zowel ISIS als de PKK, beide uit wraak. Historisch gezien heeft de PKK veel meer schade aangericht in Turkije, wat dan ook de reden is dat Turken daar over het algemeen meer mee bezig zijn.

Daar staat tegenover dat de PKK tegenwoordig eigenlijk geen grootschalige terroristische aanvallen uitvoert. Dit in tegenstelling tot ISIS; die organisatie vermoordde onlangs 32 jongeren toen ze van plan waren om af te reizen naar Kobani om dat stadje opnieuw op te bouwen. Als gevolg is het Turkse publiek nu enigszins verdeeld over welke organisatie eerst kapot moet worden gemaakt. Oude nationalisten neigen ernaar om de PKK te willen vernietigen, terwijl de oppositie en gematigde Turken ISIS een grotere bedreiging vinden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Ruud562

  Tja, de PKK wordt uitgeroeid en ISIS zal zich uiteindelijk kunnen nestelen bij hun gelijkdenkende broeders en zusters in Turkije én EU. En de EU? Die keek toe en bleef Turkije onverdroten (financieel) steunen. Vooral omdat de VS dat wil om geopolitieke redenen.

  1. hans-e-pans

   Isis is voor Turkije alleen maar een reden om ook/alleen de Koerden aan te vallen/pakken.

 2. zomaar

  dit was te verwachten , onder het nom ISIS te bestrijden pakt Erdogan en zijn radicale islam gelovigen , effe de koerden aan!.

  wij westerlingen zien dat , toch gelijk als de bekende drie aapjes , horen, zien en zwijgen .

  de aanleiding is en was immers , de aanslag op de koerden (Koerdische jongeren) , op 20 juli jongsleden .

  toen was er nog geen spraken van represaille maatregelen tegen IS , pas na de aanslag (vermoedelijk door de PKK ), op twee Turkse agenten .

  maar of deze aanslag door koerden gepleegd is geworden , is volgens mij niet duidelijk , toch Erdogan is hiervan overtuigd .

  waarom moest er met geweld opgetreden worden tegen deze : http://www.volkskrant.nl/buitenland/turkse-politie-treedt-hard-op-bij-demonstratie-na-aanslag~a4104367/

  demonstranten ?.

 3. cmsuijkerbuijk

  Tsja, het kenmerk van een lafaard: Aanvallen in de rug! Ik mag hopen dat de PKK deze lafaard keihard aanpakt, want het nu toch wel duidelijk, dat ISIS gewoon wordt gesteund door de Turken. Hier en daar een bommetje, om het westen in slaap te sussen maar intussen focussen op de Koerden!
  De NAVO moet die Turken meteen uit de organisatie gooien (Maar dat zal dan wel weer niet gebeuren)!

  1. Niek Verheyen

   ‘Hier en daar een bommetje, om het westen in slaap te sussen maar intussen focussen op de Koerden!’

   En wat dacht je dan van super misleider Obama, CMS? Zowel Turkije als Obama zijn al vanaf het (letterlijk) afslachten van Khadaffi in eendrachtige samenwerking bezig met het bewapenen van IS. Nog even en de andere NAVO-landen worden meegesleurd in deze smerige ellende.

   Het is te hopen dat de Europese landen morgen eendrachtig standhouden tegen deze Erdogan-Obama congsi en vooral welke acties dan ook van de Turken tegen de Koerden weten uit te sluiten.

  2. AnnieJansz

   Goed te zien dat u de communisten van de PKK meer credit geeft dan de rechts-conservatieve Turkse regering.

   1. Niek Verheyen

    Fundamentalistisch islamitische Turkse regering zul je bedoelen, AnnieJansz, op weg naar de vestiging van het nieuwe Ottomaanse Rijk met integrale invoering van de sharia en met zware aspiraties tot onderwerping van Europa.

    Een Europeaan die een dergelijke regering credits geeft is niet goed bij zijn hoofd.

 4. carthago

  Turkije schiet nu op isis,de Koerden,irakezen en syriers en straks nog Iran Wat de nato wil is niet meer duidelijk ,de oeroude moslimdoos van Pandora is ineens geopend .

  1. van Urk

   De NAVO heeft er doms aan gedaan om deze islamitische wolf in schaapskleren lid te laten worden in hun organisatie. De Grieken hebben nooit bezuinigd in hun defensie vanwege de Russen maar voor deze vijandelijke bondgenoot.

  2. Niek Verheyen

   Langzaam is oppermoslim en taqiyya-specialist Obama bezig zijn eindspel op gang te brengen; onderschat deze duivel niet. Hoe komen wij in godsnaam de periode tot aan het eind van zijn termijn door? Vooral de verzameling slapjanussen, die onze Europese regeringsleiders voorstelt, in ogenschouw nemend.

   1. AnnieJansz

    Gekke eppie!

    1. Niek Verheyen

     Zie boven 1.10 uur.

 5. Bromsnor

  Erdogan heeft voornamelijk de Koerden in zijn vizier en niet ISIS.

  ISIS word als excuus gebruik om de Koerden uit te schakelen

  Erdogan steunt al jarenlang de Jihadisten in Syrië dus het is niet geloofwaardig dat nu ineens die Jihadisten worden aangevallen door Turkije.

  Turkey Uses ISIS as Excuse to Attack Kurds
  http://www.gatestoneinstitute.org/6223/turkey-isis-kurds

  1. van Urk

   Bromsnor@ Persoonlijk vind ik het een oorlogsmisdaad om de Koerden op dit moment in hun rug aan te vallen om op die manier van ze af te willen zijn. Waren ze eerst verscholen in de bergen en moeilijk door de Turken te traceren tijdens militaire operaties zijn het nu gemakkelijke doelwitten geworden omdat zij nu een herkenbare uitgestippelde frontlinie hebben vanwege hun strijd tegen IS.

   1. Niek Verheyen

    Tussen de Koerden bevinden zich ook nog eens circa 50 Amerikanen (CIA) die de Koerden trainen voor hun strijd tegen IS. Obama heeft de Turken dus groen licht gegeven om de Koerden te bombarderen en tegelijkertijd zijn eigen landgenoten. Hoelang accepteren de Amerikanen nog deze duivel als hun president?

 6. van Urk

  Dat Turkije PKK aan wil pakken is te begrijpen maar het nadeel is dat er steeds meer andere Koerden waaronder christenen en moslims aansluiten bij deze communistische terreurgroep vanwege hun ervarenheid en betere bewapening. Voor deze Koerden is het zuur dat zij aangevallen worden door een NAVO lid waarvan zij hadden gehoopt dat juist de NAVO en zijn coalitiepartners een serieuze bondgenoot zou zijn in de strijd tegen IS. Turkije is hiermee oneervol bezig en NAVO lid onwaardig.

  1. CJD

   Hoezo is Turkije Navo lid onwaardig? Volgens mij past Turkije daar volledig thuis in dat corrupte moloch

 7. Gielah

  Hoe dan ook…. Navo of niet…. Turkije gedraagt zich hier als een stel onbetrouwbare ratten.
  De Koerden hóeven geen volmaakte mensen of zondagsschoolmeesters te zijn…. wat hun tegenstanders nogal eens schijnen te eisen van hen….zij zijn intussen wel keihard tegen #ISIS aan het vechten, niet alleen voor zichzelf, maar in feite ook voor ons allemaal.
  Dat grote kwaad, dat de radicaal-islamitische #ISIS is, dient zo snel mogelijk en ten koste van alles gekeerd te worden.
  De Koerden proberen dat… dóen dat!
  Je zou hen als wereldgemeenschap aan alle kanten moeten steunen en daarom eren.

  Hen aanvallen komt neer op #ISIS steunen.

 8. van Urk

  U hebt volkomen gelijk CJD. Waar ik het meest aan erg is dat Turkije graag met de Israelische-Palestijnse kwestie bemoeit terwijl het land op eigen bodem zelf niet eens een bevolkingsgroep een stukje onafhankelijkheid gunt.

 9. -Harry

  Ach , Van Urk ,

  redelijkheid en objectiviteit is schaars , zeker in de minder koude landen .

  Heb zelf in Spanje gewerkt , daar liepen de Spanjaarden altijd te kankeren op Engeland , dat Gibraltar “bezet houdt” , maar als je hen er dan op attendeerde dat ze zelf ook twee enclaves in Marokko hadden , dan had dat er niets mee te maken .
  Werden ze knap pissig !

  En dát zijn dan nog normale mensen …………………

 10. Jasterke

  .
  DDS
  .
  Het voordeel van de twijfel was u ruim gegund,
  Want vorige posities waren niet vergeten,
  Maar: hoe ’t mij ook spijt, ik móet U laten weten:
  U kreeg méér kans, dan eigenlijk heeft gekund !!!
  .
  Jasterke

 11. Pimsch

  Hoe kunnen de Turkse piloten het verschil zien tussen PKK-strijders en YPG-strijders?
  De NATO moet hier tuchtigend optreden.

 12. van Urk

  Denk je nou echt dat zij daar naar kijken? Zolang beide strijders de grens richting Turkije maar niet gaan oversteken uit angst voor terrorisme vind iedereen het wel best.

 13. Nicky

  Zei ik (zeiden wij) toch al twee dagen geleden, voorspelbaar; focus op Koerden onder het mom van…

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/07/nieuwe-bomaanslagen-in-turkije-vermoedelijk-gepleegd-door-boos-pkk/

 14. Nicky

  ‘Turk’ staat voor machtig, sterk en als ze ook al Allahuhakkebar roepen moet je helemaal uitkijken. Het leger van Turkije: no 7 op de wereldlijst, bestaat al meer dan 2000 jaar. Het is verplicht om in het leger te gaan in Turkije en hierdoor heeft het land een van de grootste legers van alle NATO landen.

  http://www.alletop10lijstjes.nl/10-sterkste-legers/

 15. Ariel

  Ik vertrouw die Turken voor geen cent. Kijk maar eens naar deze video. Turken in uniform staan gezellig tussen ISIS strijders in.
  ISIS Fighters Seen Mingling with Turkish Soldiers Near Kobani Border [VIDEO] http://www.ibtimes.co.in/isis-fighters-seen-fraternising-turkish-soldiers-near-kobani-border-video-612629

  1. toetssteen

   @Ariel
   Ik had gezien bovenstaande stukken niet wat anders verwacht.

 16. Gielah

  “De NAVO moet Turkije onvoorwaardelijk steunen”,
  is vandaag de stelling van Standpunt.nl op NPO1.
  En raadt eens?
  83% van de luisteraars verklaart zich daarmee óneens!

 17. _Mediaevist_

  Die 17% zal mogelijk de zin krijgen. De kans bestaat dat de Navo een genocide op de Koerden gaat faciliteren.

 18. Nicky

  Jaja onoverzichtelijk wordt het steeds meer.nDe Telegraph:

  Iran minister says nuclear deal will create ‘opportunities’ to work with US against Islamic State.

  WAT is politiek toch een smeerlapperij.

  1. _Mediaevist_

   Klopt – Erdogan kan nu ook het PKK-argument inzetten om de HDP (13% bij de verkiezingen) te verbieden. De facto kan hij dan weer alleenheerser over Turkije worden, aangezien de huidige patstelling in de stemverdeling dan kan worden opgeheven ten faveure van de AKP.

   1. Niek Verheyen

    Aanslag Suruc dus zeer waarschijnlijk een false-flag operatie geweest om e.e.a. in beweging te zetten, met alleen maar Koerden als slachtoffers; de smeerlap.

 19. rexm

  Uit al Obama’s besluiten blijkt dat hij de Turkse president Erdogan wil helpen diens visioen van de wederoprichting van het islamitische Ottomaanse Rijk te verwezenlijken.

  De media in het Westen reageerden enthousiast toen bekend werd gemaakt dat de Turkse luchtmacht posities van ISIS had gebombardeerd, zogezegd als vergelding voor de dodelijke terreuraanslag door ISIS vorige week in Suruc. In werkelijkheid grijpen de Turken deze –false flag?- aanslag aan voor bombardementen op de Koerden, die juist tegen ISIS vechten en de door de jihadisten verjaagde christenen in de regio een veilige haven bieden. Misschien nog wel het ergste is dat de Turkse president Erdogan hiervoor het groene licht kreeg van de Amerikaanse president Obama, die op deze wijze andermaal de wereld misleidt over wat er werkelijk gaande is in het Midden Oosten.

  Bron: xandernieuws.punt.nl

  Die Obama is momenteel met een rondreis bezig in Oost-Afrika en verkondigd daar democratie en vrede, van de andere kant is hij de Koerden omzeep aan het helpen met zijn IS maatjes in Turkije, de leider van ons liefde vol Amerika, hij zal ons met de EU wel naar de vaantjes helpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.