Vermoeide Merkel: deur staat open

De Duitse bondskanselier is duidelijk afgemat.

Op een foto van Reuters kun je zien dat Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, er bijna doorheen zit. Ze arriveerde vandaag zonder make-up op haar werk; haar was door de war, en ze oogde bijzonder vermoeid. De reden laat zich raden: het ‘nee’ van de Griekse kiezer.

Nadat ze wat opgefrist is vertrekt Merkel naar Frankrijk waar ze overleg zal plegen met die andere grote Europese speler, de Franse president Francois Hollande. Hollande wil Griekenland behouden voor de euro, maar Merkel lijkt bereid te zijn om een Grexit te forceren, wat zou betekenen dat Griekenland het eerste land is dat de eurozone verlaat. Veel waarnemers denken dat andere Zuid-Europese landen daarna weleens hetzelfde lot kon wachten.

Tegelijkertijd laat een woordvoerder van de bondskanselier weten dat de deur nog altijd openstaat voor Griekenland. Alleen moet het land dan wel de door Duitsland geëiste hervormingen accepteren.

De deur staat nog steeds open voor de Grieken, zegt een woordvoerder van Merkel. Hij zegt dat het aan Griekenland is om te beslissen of het in de euro wil blijven of niet.

Veel waarnemers achten de kans klein dat de Griekse premier Tsipras alsnog akkoord gaat met het eisenpakket nu zijn volk er tegen heeft gestemd – waarmee het overigens zijn advies volgde. Dit betekent dat Europa water bij de wijn zal moeten doen. Is Duitsland daartoe bereid? Zo niet, dan kon vandaag weleens de dag zijn waarop min of meer wordt afgesproken dat Griekenland terug moet naar de drachme.

Ook de Europese Commissie is bereid om door te praten… maar laat tevens optekenen dat de problemen groter zijn dan ooit:

De Europese Commissie is bereid verder te praten met de Grieken, maar heeft wel een nieuw mandaat nodig van de eurogroep. Dat zei vice-voorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis in een persconferentie. Door het Griekse ‘nee’ is de kloof tussen Griekenland en de andere eurolanden groter geworden, aldus de vice-voorzitter. Alle partijen moeten op een verantwoordelijke manier samenwerken, zei Dombrovskis. De ECB houdt de situatie in de gaten.

De komende uren (en mogelijk dagen) horen we ongetwijfeld meer. PVV-leider Geert Wilders was in ieder geval de eerste Nederlandse politicus die al liet weten dat de nee-stem wat hem betreft onmiddellijk tot een Grexit moet leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Wouters

  Prachtig staaltje blufpoker van alle partijen. Maar wie de beste kaarten heeft, ik zou het niet weten.

 2. nick

  ‘Europa, welkom in jullie eigen persoonlijke Lehman weekend,’ verwijst de onafhankelijke financieel-economische website Zero Hedge sarcastisch naar het omvallen van Lehman Brothers in 2008, wat het begin van de financiële crisis markeerde. ‘We hopen dat ook jullie er wat plezier aan beleven, want jullie zijn nu officieel in het hart van monetaire duisternis beland.’

  http://www.zerohedge.com/news/2015-07-05/greece-contemplates-nuclear-options-may-print-euros-implement-parallel-currency-nati

 3. Bromsnor

  Zoals Geert Wilders heeft gezegd: geen cent meer naar de Grieken.

  De belastingbetaler heeft met miljarden al genoeg opgedraaid voor het Griekse financiële wanbeleid.

  Als Griekenland in de EU blijft zal de belastingbetaler wederom miljoenen moeten ophoesten.

  Tijd voor Griekenland om de EU te verlaten.

  1. Wilhelmson

   Meer nog, de belastingbetaler draait al decennia op voor de strapatsen van de EU ( een GR in het groot). Ik denk dat het tijd is niet voor GR om de EU te verlaten, maar om de EU te ontvoogden uit dwingende redenen en het europa terug te geven aan haar burgers. Ik vermeld slechts als reden de corruptie, ondemocratisch , incompetentie en het verkwistend en onrechtmatig gebruik van belastinggelden, het in gevaar brengen van burgers , om maar niet ook crimineel en misdadig te moeten schrijven.

   1. Jasterke

    een m.i. respectabele reactie @Wilhelmson, waarvoor dank…

   2. carthago

    Inderdaad, de Eussr uit Nederland, nu.

 4. Wilhelmson

  Dus, tot zo ver, ,komen alleen maar de gebruikelijk dierengeluiden uit de politiek die bliksem betekenis hebben! Dat krijg je natuurlijk met eencellige hersenpan politici…

 5. Nicky

  ‘Deur staat open’?!
  Merkwaardige Merkel toch.

  Nieuwsbericht; “Later vandaag besluit de ECB na een telefonische vergadering over een verzoek van de Grieken om extra noodsteun voor de banken.”

  Zomaar? Telefonisch?
  Schei toch eindelijk een keer uit, grappenmakers, over de rug van miljoenen NEE stemmers in Europa!

  KAPPEN met die hele Eu(ro).

 6. cmsuijkerbuijk

  @Nicky
  6 juli 2015 at 15:09
  “Zomaar? Telefonisch?
  Schei toch eindelijk een keer uit, grappenmakers, over de rug van miljoenen NEE stemmers in Europa!”
  Je vergeet, dat dit politici zijn die geen énkele tegenslag of “nee” dulden! Dat is immers een smet op hun politieke blazoen. Véél liever zien ze de boel in oorlog en ellende ten onder gaan, dan ruiterlijk toe te geven, dat het leuk was geprobeerd, maar door de praktijk bewezen, niet uitvoerbaar blijkt te zijn. Dit stelletje misdadigers, waar een Al Capone nog jaloers op zou zijn, kent géén scrupules en voor hun misdadige doel, moét en zál álles wijken!
  En het kwade genius van dit alles is die toverkol uit Duitsland, met haar tovenaarsleerling Hollande. De rest van het zooitje volgens slaafs haar bevelen en oekazes!

 7. Nicky

  Of nog boven deze twee Europese leiders, zou het niet de States zijn die uiteindelijk echt alles bepaald?

  1. Jasterke

   ik ben toch geneigd het “dichter bij huis” te zoeken @Nicky : de “omhoog-gevallenen”…waarbij onze geadoreerde Oranjes vooràl niet mogen worden vergeten !

 8. Nicky

  he bah: bepaalt met een ‘t’…
  Tja je krijgt nergens meer echt een vinger achter van al die rijke engerds.
  Wij zijn maar hele kleine trekpoppetjes in het spel.

 9. Anna

  ” Beste Mark, dring aan op vertrek Griekenland” Frits Bolkestein VK.
  Helemaal mee eens. Stoppen met miljarden steun naar de niet kredietwaardige banken in Griekenland. Euro is een financieel gedrocht. Onze nieuwe generatie moet al meer dan genoeg miljarden ophoesten. Weg met deze EU leiders die heel Europa vernietigen.

 10. Anna

  Waarom moet de bevolking honderden en honderden miljarden betalen voor niet kredietwaardige banken?

 11. Daniel

  We staan aan de vooravond van de totale ondergang van de wereld.
  Ingezet door de EU.

  De EU is de anti-christ. Dat is klip en klaar. lees hot volgende:

  ‘Na verloop van tijd zou hij echter steeds meer zijn ware aard laten zien en zou zijn beestachtigheid volledig losbarsten.
  Hij zou dan de mensheid dwingen óf voor hem te kiezen óf voor God. Diegenen die dan voor hem kiezen zouden dan hem en het beeld dat van hem wordt gemaakt moeten aanbidden en een teken van hem op hun voorhoofd of rechterhand aanvaarden (het teken van het beest: het getal 666).
  God zou daarentegen waarschuwen dat diegenen die dat doen onder zijn Laatste Oordeel veroordeeld zouden worden.

  De antichrist zou in de geschiedenis optreden aan het einde van de tijd (eindtijd) vanwege de naderende terugkeer van Jezus Christus om zijn Duizendjarig vredesrijk op aarde te vestigen. Op het moment dat de heerschappij van de antichrist tot een climax zou komen, zou Jezus Christus terugkeren naar de aarde (zie: Wederkomst). Daarop zouden de antichrist en de valse profeet levend in een vuurpoel geworpen worden (zie Openbaring 19:20: En het beest werd gegrepen en met hem de valse profeet, die de tekenen voor zijn ogen gedaan had, waardoor hij hen verleidde, die het merkteken van het beest ontvangen hadden en die zijn beeld aanbaden; levend werden zij beiden geworpen in de poel des vuurs, die van zwavel brandt.); tevens zou de satan in een diepe afgrond geworpen worden alwaar hij tot aan het einde van het duizendjarige rijk zou moeten verblijven.

  Nu…., duidelijker kan het niet.

 12. Lieftinck

  De EU wordt afgebroken door links, niet door de Eurosceptische partijen van rechts. Dat is waar ik me heel erg van bewust werd toen ik de plannen van Podemos las.

 13. carthago

  Frau merkel ist ausgerutscht uber griechenland.

 14. V.K.

  -Vraag me dan ook af of Hollande zich wel heeft opgemaakt voor de ontvangst van Merkel.

 15. poldi

  Uit een uitgebreid onderzoek door Bureau Consumentenonderzoek in opdracht van de De Telegraaf vond 60 procent dat Griekenland in
  de eurozone moet blijven en dat juist Nederland de door een continue crisis geteisterde muntunie moet verlaten.

  Het onderzoek dat Wilders recent liet uitvoeren, naar uittreding uit de EU waardoor hij weer eens werd weggehoond gaf in grote lijnen
  ook die conclusie, maar dan wetenschappelijk en financieel onderbouwd.

  Maar ja, Wilders hè. Dan krijgen sommigen een anti-Wilders obsessie en kúnnen het met hun bek vol meel niet toegeven. Die zogenaamde correcte politici. Die zelf wél 7×24 uur de bevolking belazeren en voorliegen. Zaterdag: “Bij Grexit, Griekenland uit de euro”. Zondag: “We gaan weer praten”. Wat een waardeloze prutsers daar in Den Haag en Brussel.

  En daarom Nederland eruit al kost het ons wat. Maar dan is het ook afgelopen. Nu blijft het een eindeloos betalen en zeker nu met de arme zuidelijke landen en er steeds meer zwakke landen wordt geronseld zoals Servie en in de nabije toekomst Oekraine. Hier komt nooit een einde aan. Dus ERUIT nu. Solidair zijn met Engeland . Dan volgen er nog meer…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.