Vermoeide Merkel: deur staat open

Geen categoriejul 06 2015, 14:00
De Duitse bondskanselier is duidelijk afgemat.
Op een foto van Reuters kun je zien dat Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, er bijna doorheen zit. Ze arriveerde vandaag zonder make-up op haar werk; haar was door de war, en ze oogde bijzonder vermoeid. De reden laat zich raden: het 'nee' van de Griekse kiezer.
Nadat ze wat opgefrist is vertrekt Merkel naar Frankrijk waar ze overleg zal plegen met die andere grote Europese speler, de Franse president Francois Hollande. Hollande wil Griekenland behouden voor de euro, maar Merkel lijkt bereid te zijn om een Grexit te forceren, wat zou betekenen dat Griekenland het eerste land is dat de eurozone verlaat. Veel waarnemers denken dat andere Zuid-Europese landen daarna weleens hetzelfde lot kon wachten.
Tegelijkertijd laat een woordvoerder van de bondskanselier weten dat de deur nog altijd openstaat voor Griekenland. Alleen moet het land dan wel de door Duitsland geëiste hervormingen accepteren.
De deur staat nog steeds open voor de Grieken, zegt een woordvoerder van Merkel. Hij zegt dat het aan Griekenland is om te beslissen of het in de euro wil blijven of niet.
Veel waarnemers achten de kans klein dat de Griekse premier Tsipras alsnog akkoord gaat met het eisenpakket nu zijn volk er tegen heeft gestemd - waarmee het overigens zijn advies volgde. Dit betekent dat Europa water bij de wijn zal moeten doen. Is Duitsland daartoe bereid? Zo niet, dan kon vandaag weleens de dag zijn waarop min of meer wordt afgesproken dat Griekenland terug moet naar de drachme.
Ook de Europese Commissie is bereid om door te praten... maar laat tevens optekenen dat de problemen groter zijn dan ooit:
De Europese Commissie is bereid verder te praten met de Grieken, maar heeft wel een nieuw mandaat nodig van de eurogroep. Dat zei vice-voorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis in een persconferentie. Door het Griekse 'nee' is de kloof tussen Griekenland en de andere eurolanden groter geworden, aldus de vice-voorzitter. Alle partijen moeten op een verantwoordelijke manier samenwerken, zei Dombrovskis. De ECB houdt de situatie in de gaten.
De komende uren (en mogelijk dagen) horen we ongetwijfeld meer. PVV-leider Geert Wilders was in ieder geval de eerste Nederlandse politicus die al liet weten dat de nee-stem wat hem betreft onmiddellijk tot een Grexit moet leiden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten