Video duikt op waarin jonge Queen Elizabeth de Hitlergroet brengt

Schandaalkrant The Sun heeft het Verening Koninkrijk gechoqueerd met een tachtig jaar oude video, waarop te zien is hoe een zeer jonge Elizabeth de Hitlergroet brengt.

In een filmpje uit 1933 waarop de nu 89-jarige Koningin Elizabeth te zien is al jong kind, brengt ze de nazi-groet. Naar de beelden laten aanzien leerde ze die destijds van haar vader Edward VII en haar eigen moeder. Een dolenthousiaste Elizabeth staat te springen en brengt de welbekende groet van de nazisympathisanten:

The Sun noemt de Koningin en haar moeder spottend the Royal Heilnesses, maar schrijft ook dat deze video niet bewijst dat de van origine Duitse koninklijke familie enorm pro-nazi was:

Respected military historian James Holland said: “They are all having a laugh, there are lots of smiles, so it’s all a big joke.

“I don’t think there was a child in Britain in the 1930s or 40s who has not performed a mock Nazi salute as a bit of a lark.

“It just shows the Royal Family are as human as the next man.

“It’s no secret Edward met Hitler and had right-wing sympathies. But the same cannot be said about the Queen Mother or King George VI.

“The two were completely steadfast from start to finish in their abhorrence of Nazism in their role as leaders of the free world and the fight against that tyranny.”

De krant maakt er wel bericht over dat haar oom – Koning Edward VIII – de nodige sympathie had voor het regime. Maar het voegt er aan toe dat in de jaren ’30 veel Europeanen bewonderend keken naar Nazi-Duitsland, toen nog niet bekend was op welke enorme omvang Berlijn misdaden tegen de menselijkheid ging plegen én half Europa nog niet veroverd had. Daarnaast zouden alle lachende gezichten verraden dat dit om een grote grap gaat.

Bronnen rond Buckingham Palace zeggen het lekken van de video te betreuren. Maar onderzoekers verwelkomen de videoband, die een nieuw licht werpt op de royal familiy in de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

   1. _Mediaevist_

    Ja maar moslims mogen in Zweden homo’s gewoon in elkaar trappen, stompen en neersteken. Dan gelden ineens weer andere regels.

 1. Anna

  Was dat niet normaal in die tijd. Ze stonden toch ook op het bordes paleis Soestdijk met die groet.

  1. Simon Brouwenstein

   Heeft mevrouw Anna hier een bron voor?

   1. Anna

    brouwenstein Er is een foto van de trouwdag van Juliana daar staan de nazi’s op het bordes met hun arm omhoog naast de koninklijke familie. 7-1-1937 was er nog geen oorlog.Als je ouder bent heb je ook een verleden.

    1. toetssteen

     En toen bleef het stil.

 2. Wim

  Het doet mijn denken nu aan die linkse vrouwen die vrouwen onderdrukking steunen door met een hoofddoek om te gaan. lopen

 3. Dwarshout

  Mijn ouders waren in de jaren 20 en 30 driftig bezig met gymnastiek en beoefenden deze sport door heel het land op redelijk niveau. Foto’s uit die tijd toonden veel sportlieden met opgeheven arm. Waarom? Het was een veel gebruikt gebaar in die tijd bij gymnasten. Zoek het maar op in Wikipedia. Uit verhalen na de oorlog bleek dat die sporters nijdig waren omdat de nazi’s ‘hun’ groet hadden gepikt. Ik wil niet beweren dat het Britse Koningshuis bezig was met gymnastiek maar vaak is de werkelijkheid anders.

  1. van Urk

   De Romeinen deden dat ook als groet. Manier van groeten en haat tegen Joden dat was geen originele bedenksel van de nazi,s .

  2. Anna

   Dwarshout, Gym is wat anders dan de hitlergroet.

 4. Wachteres

  http://www.knack.be/nieuws/wereld/britse-koningin-ontgoocheld-over-publicatie-van-haar-hitlergroet/article-normal-587951.html?utm_source=Newsletter-18/07/2015&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDAGKN&M_BT=4938490654704

  Britse koningin ‘ontgoocheld’ over publicatie van haar Hitlergroet

  Buckingham Palace, het Brits koningshuis, is ‘ontgoocheld’ dat een 80 jaar oude privé-film, waarin de huidige koningin de nazigroet leert, nu wordt gepubliceerd in tabloïd The Sun.

  Haar moeder brengt de Hitlergroet, waarna ook de dochter Elisabeth en haar oom, de latere Edward VIII, hun arm heffen.

 5. Wachteres

  In 1933-34 was Adolf Hitler vers aan de macht in Duitsland. Bepaalde volwassen leden van de koninklijke familie, onder wie Edward, hadden duidelijk sympathie voor de Führer, net als nogal wat leden van de Britse adel. Edward zou later, in 1937, een ontmoeting hebben met Hitler.

  Buckingham Palace trekt volgens de BBC de authenticiteit van de beelden niet in twijfel, maar wel de manier waarop ze werden verkregen. Ze bevonden zich in het archief van de Hertog van Windsor.

  Net als nu met de fundamentalistische islam het geval is, zagen heel veel mensen het fascistische gevaar niet.

  Toen was dat misschien nog begrijpelijk, Hitler had zijn boze plannen, Europa/de wereld veroveren, nog niet in de praktijk gebracht.

  Nu is er geen enkel excuus voor te bedenken. We hoeven maar naar het Midden-Oosten kijken om te zien hoe boosaardig de fundamentalistische islam in elkaar steekt.

 6. Impon de Rabilia

  Overigens was ook het grote socialistische voorbeeld Joop den Uyl niet geheel smetvrij, gezien het enthousiasme waarmee hij destijds
  berichtte over “het Duitsche volk, eendrachtig geschaard rond den Führer”. Maar daar schrijven de MSM uiteraard niet over.

  1. Simon Brouwenstein

   Jawel, hoor, die jeugdzondes van Den Uyl zijn in de media uitvoerig beschreven, meneer de Rabilia.

 7. Gielah

  Je hebt in elke tijd aanvechtbare mensen gehad… met rare en nare ideeën…. ook ( en misschien wel met name) in de zogenaamd ‘hogere’ milieus.
  Ik zou graag willen, dat we nu wat méé
  r vertrouwen in ónze vertegenwoordigers van die ‘hogere’ milieus konden hebben.

  Dat wordt ons echter erg moeilijk gemaakt.
  Staatshoofden bij Bilderbergconferenties,
  majesteiten gehuld in doeken en op kousenvoeten in moskeeën van volstrekt fóute landen
  en een hoge politieman op zijn knieeën zittend, schoenen UIT… in een Nederlandse moskee, naast een stel bebaarde islamitische opperhoofden.
  Je hart draait daarbij om in je lichaam!

  Dan zwijgen we nog maar even over die gek van een van Riessen, ook al in een hoge politiefunctie, die PVV-ers dood wilde hebben en dit er ook blijmoedig uitflapte en NIET werd áfgezet… vervolgens),
  een minister van buitenlandse zaken die zich glimlachend in een onderaardse gang van de Palestijnse boeven uit de buurt van Gaza laat fotograferen,
  een minister-president die verklaart dat Nederland niet in oorlog is met de islam ( terwijl diezelfde islam wel bezig is in heel snel tempo de wereld met islamieten te laten volstromen en er in westerse landen de ene na de andere aanslag gebeurt)
  en een steeds méér van die gevaarlijke figuren ons land
  toelaten, zónder deugdelijke grenzen en – controle,
  terwijl tegelijk het Nederlandse geld weggedonderd wordt naar Brussel, Griekenland en volstrekt corrupte regimes in zogenaamde Derde Wereldlanden.

  Probeer dáár maar eens vertrouwen in te hebben.

 8. Simon Brouwenstein

  Ik ga er ook van uit dat veel aanhangers van Wilders niet beseffen welke ellende er zal ontstaan als hij de macht in dit land zou krijgen. Dat hadden veel aanhangers van Hitler in de periode van zijn opkomst ook niet door.

  1. Anna

   Brouwenstein. Weer u straatje.Kennelijk weet u niet wat Hitler heeft aangericht. Vertel eens Brouwenstein wat hij dan zowel zal aanrichten?

   1. Simon Brouwenstein

    Beste Anna,

    Ik doe een beroep op uw voorstellingsvermogen waartoe historisch besef is vereist.
    Wilders wenst de Koran te verbieden, een kopvoddentax in te voeren, moskeeën te sluiten en moslims burgerrechten te ontnemen.
    Stelt u zich voor wat er gaat gebeuren als de regering Wilders dit beleid gaat implementeren. Het impliceert razzia’s om de Koran te bestrijden, verzet van moslims die hun moskeeën willen handhaven en de kopvoddentax zien als de Jodenster. Groepen moslims gaan zich verzetten, demonstreren en plegen aanslagen. De Regering Wilders vindt dat de noodtoestand moet worden uitgeroepen en pakt op grote schaal moslims op die worden gedetineerd in concentratiekampen op de Veluwe.

    Zo lopen dat soort escalerende processen en decennia later zien we waarom het een rampzalig besluit was Wilders macht te geven.

    Wilders is niet Hitler, maar Wilders gebruikt precies dezelfde gevaarlijke retoriek waarmee Hitler zijn macht vestigde. Gode zij dank dat Wilders hoogstwaarschijnlijk niet de machtsbasis krijgt die Hitler verwierf maar een wijs mens vermijdt het risico dat een bal gaat rollen zoals we dat vanuit de geschiedenis kennen.

    1. AJGRaalte

     “””… en de kopvoddentax zien als de Jodenster.”””

     Je moet wel totaal van de pot gerukt zijn omdie vergelijking te maken, B.S!

     Het dragen van de Jodenster werd door de Nazi’s afgedwongen om de Joden duidelijk te merken en op straffe van deportatie naar Mauthausen, waar men werd vermoord.

     Het kopvod is daarentegen de triomfvlag op de islam-modderschuit en als die al gedwongen gedragen wordt, dan is dat door de mohammedanen ZELF.

     Over historisch besef gesproken!!!

     1. Simon Brouwenstein

      In beide gevallen, beste van Raalte, worden een groep medeburgers op grond van hun religie en afkomst burgerrechten ontzegd en gestigmatiseerd tot ‘stemvee met kopvodden’, tot dieren dus die geen recht van bestaan hebben.

      Hitler had aanvankelijk ook helemaal niet de bedoeling de Joden te vernietigen, hij ontzegde ze burgerrechten en wenste ze weg te pesten. Later escaleerde dat tot de Endlösung, een escalatie die vanuit het racistische vertrekpunt mogelijk is.
      Er is geen fundamenteel verschil tussen antisemitisme en anti-islamisme, het is dezelfde grondhouding en het volgt in zijn uitwerking dezelfde logica, alleen de doelgroep van haat, discriminatie, stigmatisering en vervolging verschilt.

     2. AJGRaalte

      Het VERSCHIL is, niet-beste B.S., dat de Joden idd gestigmatizeerd WERDEN, terwijl de mohammedanen ZICHZELF stigmatizeren!

      Je bent ook abuis in je stelling dat er geen fundamenteel verschil zou zijn tussen Jodenhaat en islamhaat.

      Jodenhaat of beter Judeofobie is een IRRATIONELE, ziekelijke haat/vrees, terwijl de volkomen rationele islamhaat/vrees wordt veroorzaakt door het CONCRETE gedrag en de CONCRETE houding van de mohammedanen zelf!

      Bovendien konden de Joden in de Nazi-bezette gebieden tijdens WO2 geen kant uit, terwijl er nog altijd 56 moslim-meerderheidsstaten in de wijde wereld bestaan die allesbehalve weerloos zijn.

     3. Simon Brouwenstein

      Beste heer van Raalte,

      Antisemieten menen ook dat hun haat tegen Joden volstrekt rationeel is en ze onderbouwen dan vanuit hun visie met de ingeboren slechtheid van de Joden en hun neiging de wereld te willen overheersen.
      Als je in Mein Kampf het woord jood vervangt door moslim ontstaat een tekst die qua retoriek aansluiten bij elke toespraak van Wilders en het partijprogramma van de PVV. Op dit blog zijn er overigens ook veel voorbeelden van te vinden.

  2. toetssteen

   @Brouwenstein
   Dijk van een argument deze ad Hitlerum.

  3. Teun

   Iedereen weet dat Wilders nooit de macht zal krijgen, dus nooit dat soort dingen zal kunnen doen. Het verzet is nu ook veel groter dan toen. Destijds waren de meesten het met Hitler eens.
   De hysterie m.b.t. Wilders is er alleen maar om zichzelf te bewijzen hoe goed men wel niet bezig is.
   De Nederlander heeft een heel groot probleem en dat probleem is hijzelf.

   1. Teun

    De Nederlander is een bange schijtlaars, een meeloper, het braafste jongetje van de klas, iemand die de kool en de geit probeert te sparen, iemand die altijd loopt te klagen over zijn zuur verdiende centjes, maar wel op de partijen blijft stemmen die de centjes van het zeurende kind weg blijft geven.

 9. van Urk

  Wat voor ellende? Kan nooit zo erg zijn met de ellende wat de EU heeft veroorzaakt en wat vele burgers in eerste instantie ook niet door hadden (sommigen hebben het trouwens nog steeds niet door) en wat alleen maar erger gaat worden. En het mooiste is dat de ene rapport na het andere naar voren komt waarin staat dat dit allemaal al voorspeld was of in plannen waren voorbereidt o.a. de Griekse toestanden die gewoon doelbewust waren terwijl de politici net doen of hun neuzen bloeden alsof zij dat niet wisten. Ook Rutte onze “beloftebreker” wist hier van.

 10. Nicky

  “Schandaalkrant The Sun….”

  Echte schandaalkranten vind ik de Vollukskrant en de Trouw.
  Eigenlijk vind ik nog hoger scoren in schijnheiligheid, wegkijkgehalte, maar toch de stijl van neerbuigende mededeelzaamheid tot het gewone volk; quasi intellectueel, bekakte en hoogmoedig: de NRC. Bijvoorbeeld.

  Zo jammer dat dit eens een gezonde rechtse krant was.

  De Telegraaf is een van de weinige kranten die jaar in jaar uit, niet voortdurend dat linkse, hoogmoedige cynisme toont en nog steeds respect heeft voor het Christelijk geloof en (vervolgde) Christenen. Hoewel. Mag veel meer nieuws daarover, dat ook wel weer,

 11. Wachteres

  Het historisch besef van SB is nul komma nul.

  Als hij dat werkelijk had dan zou hij Wilders vergelijken met de vrijheidstrijders in WO 2.

  Inderdaad, we moeten de moslims vooral niet boos maken, want dan gaan ze aanslagen plegen, Jodocus ziet het probleem dus wel.

  Merkwaardig, als wij als christenen aanslagen hadden gepleegd omdat het christendom werd beledigd, dan hadden we ongetwijfeld heel iets anders gehoord van dit warhoofd.

  De stukjes/links van deze morgen laten duidelijk zien hoe kruiperig de EU al voor de islam is.

  En iedereen, ook Wilders, die zich daar tegen verzet deugt niet.

 12. Wachteres

  Wilders gebruikt dezelfde gevaarlijke retoriek als Hitler.

  De meest schofterige opmerking die ik tot nu toe heb gelezen van dit gedrocht.

  Hitler had het tegen Joden, volkomen onschuldige mensen. Wilders heeft het over de fundamentalistische islam en het boek waar zij hun haatboodschap en hun IMMENS geweld tegen andersdenkenden uithalen.

  Op deze manier worden impliciet de Joden vergeleken met die fundies.

  Zo langzamerhand is SB knettergek geworden.

  1. Simon Brouwenstein

   Beste Wachteres,

   Ik verwijs u graag naar mijn bijdrage hierboven van 11.30.

   1. AJGRaalte

    Maar die slaat dus als een tang op een varken, B.S., zoals ik je uitleg in mijn bijdrage van 12.54.

   2. AJGRaalte

    @ B.S.

    Niks denkfout, menneke!

    Islam was allang voor Hitler en is nog steeds Nazisme met een smerig religieus sausje overgoten.

 13. Mar

  @AJGRaalte

  De overeenkomst is dat men een complete bevolkingsgroep over één kam scheert en een ieder die tot die bevolkingsgroep behoort als slecht wordt gezien en genoemd, ongeacht het karakter en gedrag van de persoon.

  In speeches spreekt Wilders nog wel over uitzondering van keurige, zich aan de wet houdende, goedwillende moslims maar zodra hij in zijn retoriek vervalt, verdwijnt de nuancering.

  De aanhang van Wilders is ook geen één pot nat.
  Er is een deel waar geen goed garen mee te spinnen is, wiens adoratie van Wilders eng is en doet denken aan, die alles wat Wilders zegt voor zoete koek slikt en zijn gedrag altijd goed praat en voor wie elke moslim, ongeacht gedrag, slecht is.
  Er is ook een deel die genuanceerder zijn en denken, waar nog wel mee te praten valt. Helaas zijn het niet deze PVV-kiezers die zich het meeste roeren op internet.

 14. AJGRaalte

  Mohammedanen vormen geen “bevolkingsgroep”, zijn ook geen “volk”, maar aanhangers van een verschrikkelijke ideologie, ook de zg. “gematigde”, ongeacht tot welk volk ze behoren.

  Niemand sprak indertijd of spreekt nu toch ook niet over gematigde Nazi’s?

  1. Simon Brouwenstein

   Beste heer van Raalte,

   Als men de ernstige denkfout maakt een eeuwenoude wereldgodsreligie gelijk te stellen aan een kortstondig populaire politieke ideologie als het nazisme dan loopt men vast in dit soort hopeloze verwardheid.
   Ik kan daar op rationeel niveau niets meer aan doen.

   1. AJGRaalte

    @ B.S.

    Niks denkfout, menneke!

    Islam was allang voor Hitler en is nog steeds Nazisme met een smerig religieus sausje overgoten.

 15. Wachteres

  Mensen, het komt er in feite op neer dat Simon een zeer gewelddadige ideologie, die de hele wereld wil overheersen, DAT ZEGGEN ZE ZELF, en daar handelen zij ook naar, in bescherming neemt.

  Zijn gedrag zegt heel veel over hemzelf en niets over ons.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.