Amerikaans overheidsrapport: 'Strijd tegen ISIS ongeorganiseerd en onsamenhangend'

Geen categorieaug 19 2015, 10:00
Critici zeggen dit al maanden.
Een officieel rapport van de Amerikaanse overheid stelt dat het anti-ISIS beleid van de regering Obama "ongeorganiseerd en onsamenhangend" is. Dat bericht de Washington Free Beacon.
As the United States and 21 other nations attempt to push back IS forces operating in Iraq, the new report warns that the war effort is being undercut by a lack of coordination and, in some cases, efforts that “contradict” one another, according to a report by the Congressional Research Service that was not made public but was released by the Federation of American Scientists (FAS).
Het rapport werd vrijgegeven op het moment dat ISIS sterker lijkt te worden en zich steeds dieper ingraaft in met name Irak. De radicale moslims zijn zelfs bezig om hun gebied (of 'kalifaat') uit te breiden. Dit terwijl Amerika al langere tijd bombardementen uitvoert op ISIS-doelwitten in Irak en Syrië.
Het grootste probleem, aldus het rapport, is dat de verschillende landen die deel uitmaken van de zogenaamde anti-ISIS coalitie hun acties niet of nauwelijks coördineren. Ook is er niet één land of organisatie verantwoordelijk voor de aanvallen en het resultaat ervan. Zoals wel vaker geldt: gedeelde verantwoordelijkheid is géén verantwoordelijkheid.
Ieder land dient eerst en vooral zijn eigen belangen. Het probleem daarmee is dat deze belangen niet altijd overeenkomen met die van de Verenigde Staten. In plaats van de leiding echt op zich te nemen en die landen te dwingen om te doen wat nodig is om ISIS uit te schakelen laat Amerika hen lekker hun gang gaan, aldus het rapport. Het gevolg? Amerika heeft 3,2 miljard dollar uitgegeven aan de strijd tegen ISIS, maar heeft nog steeds geen resultaten geboekt die een dergelijke investering rechtvaardigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten