Amerikaans overheidsrapport: ‘Strijd tegen ISIS ongeorganiseerd en onsamenhangend’

Critici zeggen dit al maanden.

Een officieel rapport van de Amerikaanse overheid stelt dat het anti-ISIS beleid van de regering Obama “ongeorganiseerd en onsamenhangend” is. Dat bericht de Washington Free Beacon.

As the United States and 21 other nations attempt to push back IS forces operating in Iraq, the new report warns that the war effort is being undercut by a lack of coordination and, in some cases, efforts that “contradict” one another, according to a report by the Congressional Research Service that was not made public but was released by the Federation of American Scientists (FAS).

Het rapport werd vrijgegeven op het moment dat ISIS sterker lijkt te worden en zich steeds dieper ingraaft in met name Irak. De radicale moslims zijn zelfs bezig om hun gebied (of ‘kalifaat’) uit te breiden. Dit terwijl Amerika al langere tijd bombardementen uitvoert op ISIS-doelwitten in Irak en Syrië.

Het grootste probleem, aldus het rapport, is dat de verschillende landen die deel uitmaken van de zogenaamde anti-ISIS coalitie hun acties niet of nauwelijks coördineren. Ook is er niet één land of organisatie verantwoordelijk voor de aanvallen en het resultaat ervan. Zoals wel vaker geldt: gedeelde verantwoordelijkheid is géén verantwoordelijkheid.

Ieder land dient eerst en vooral zijn eigen belangen. Het probleem daarmee is dat deze belangen niet altijd overeenkomen met die van de Verenigde Staten. In plaats van de leiding echt op zich te nemen en die landen te dwingen om te doen wat nodig is om ISIS uit te schakelen laat Amerika hen lekker hun gang gaan, aldus het rapport. Het gevolg? Amerika heeft 3,2 miljard dollar uitgegeven aan de strijd tegen ISIS, maar heeft nog steeds geen resultaten geboekt die een dergelijke investering rechtvaardigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Bromsnor

  Obama heeft nooit serieus werk gemaakt om ISIS (en andere Jihadisten) grondig aan te pakken.

  Daarvoor heeft de Obama administratie de afgelopen jaren veel kritiek gekregen in eigen land. Ook van leden van zijn eigen partij.

  1. Simon Brouwenstein

   Denkt de heer Bromsnor dat hij de steun van de Republikeinen c.q. het Amerikaanse volk had gekregen voor een grondoorlog tegen ISIS?

   1. Simon Brouwenstein

    De vraag was weliswaar retorisch maar verder toch niet zo moeilijk te beantwoorden, beste heer Bromsnor?

 2. Bromsnor

  Natuurlijk moet daarbij gezegd worden dat de Europese landen ook niet veel doen om de Jihadisten grondig aan te pakken.

  In Europa (en bij een groot deel van de Europese bevolking) is ook niet echt de politieke wil aanwezig om hard in te zetten bij de strijd tegen ISIS en offers te brengen bij die strijd.

 3. van Urk

  Bromsnor@ Inderdaad, er is geen politieke wil terwijl er toch hoofdschuddend en walgelijk over de daden van IS gepraat wordt en dat men klaagt over de stroom aan vluchtelingen op Europees bodem. Als je dit wilt stoppen moet je het bij de bron aanpakken en niet met speldenprikjes door hier en daar een bommetje te gaan gooien maar met een troepenmacht met volledige equipment zoals dat in de Golfoorlog om die lichtbewapende geitenneukers in een keer weg te vagen of het hazenpad te laten kiezen.

 4. carthago

  Genocide interesseert de kokosnoot volstrekt niet, daarvoor moet je je golfkarretje uit komen en de golftasdragers van de Eussr ter orde roepen. Die obama is ook geen president voor de wereldvrede, het is een postzegel op een envelop, zoals de ijdeltuit graag gezien wil worden, een gevaarlijke zelfgenoegzame nietsnut.

 5. Mart

  Waarom word er alteid naar America gewezen om de hot patatoes uit het vuur te halen?
  Je zou toch denken dat de EU die het meeste te verduren krijgt van z.g. vluchtelingen e.a. de tegen aanval zou moeten leiden.
  Of zie ik dat verkeerd vanaf mijn heuveltje in Brasil?

 6. Mar

  @Bromsnor en van Urk

  Amerika heeft Europa altijd gepamperd door voorop in de strijd te gaan en vele Amerikaanse levens te offeren voor het welzijn van Europa.

  Tegenover de critici van Obama staan vele Amerikaanse gezinnen die blij zijn met een niet oorlogszuchtige president.

  1. carthago

   Om een naderend armageddon te voorkomen hoef je helemaal niet oorlogszuchtig te zijn, je hoeft alleen maar onheil voor te zijn door preventief oorlog te voeren. Daar heeft obama de moed nooit voor gehad.

   1. carthago

    Nb.Het grootste gevaar voor de gezinnen zijn de oorlogszuchtige isismonsters.

    1. Simon Brouwenstein

     Kan de heer Carthago uitleggen hoe de ISIS-monsters een gevaar kunnen vormen voor Amerikaanse gezinnen?

     1. zomaar

      infiltreren, in de samenleving .

      gelijk als Europa , word ook Amerika overspoeld door islamitische zendelingen!.

      en die vromen binnen afzienbare tijd een bedreiging voor ons .

  2. van Urk

   Wie zegt dat het alleen een Amerikaans probleem is? Dit gaat over het gebrekkige communicatie tussen de coalitietroepen en de Amerikanen onderling.

 7. Mar

  @carthago

  En waarom moeten het dan altijd Amerikanen zijn, die hun leven offeren voor de hele wereld?

  Van dichtbij de emoties van een Amerikaanse familie meegemaakt, toen de jongste zoon zich bij het leger aanmeldde en binnen afzienbare tijd naar Irak moest.

  Als u nog niet zo oud bent, kunt u naar Amerika gaan en u aanmelden voor het leger en dan krijgt u gelijk de Amerikaanse nationaliteit cadeau.

 8. zomaar

  ook dit zal wel de nodige weerstand geven , toch zolang er islamitische groeperingen er zijn , die anders denkende of gelovigen naar het levenstaan .

  moet iedere islamiet in interneringskampen geplaatst worden , zoals voorheen in Amerika gebeurde met de daar wonende en geboren Japanners.

  immers je ziet aan de buitenkant niet waar hun sympathie (lees voorkeuren liggen , wensen zij een democratie of juist een onderdrukking van de islam ), ligt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.