Belangrijkste Joodse Democraat in Senaat stemt tegen Iran-akkoord van Obama

Geen categorieaug 07 2015, 10:00
President Obama wordt ernstig in verlegenheid gebracht.
Chuck Schumer, één van de belangrijkste Democratische leden van de Amerikaanse Senaat, heeft laten weten dat hij het akkoord van de regering Obama met Iran niet steunt. Hij is er namelijk van overtuigd dat de deal niet in het belang is van Israël én de VS:
Volgens Schumer is het risico te groot dat de Islamitische Republiek het akkoord 'misbruikt om zich niet aan de afspraken te houden en zijn misdadige doelen alsnog na te streven'. De afgelopen tijd voerde hij samen met de president en de onderhandelaars van het akkoord gesprekken.
De kans is groot dat andere Democraten die Israël steunen - daar zijn er gelukkig nog een paar van over - zich aan Schumers zijde scharen. Als dat gebeurt is dat behoorlijk vernederend voor de president.
Schumer is ervan overtuigd dat Iran na de komende tien jaar alsnog een nucleair wapen kan produceren. Ook denkt hij dat de ayatollahs in de tussentijd gewoon door kunnen gaan met hun project én terroristische organisaties financieel kunnen steunen doordat de sancties worden opgeheven.
De senator wordt gesteund door een andere belangrijke Democraat, Eliot Engel. Engel is een lid van het Huis van Afgevaardigden.
Wel is er één probleem voor de tegenstanders van de deal: zij hebben een meerderheid nodig van tweederde in zowel het Congres als de Senaat om Obama's veto te overkomen. Dit betekent dat in ieder geval een stuk of tien tot twaalf Democratische senatoren zich aan de zijde van de Republikeinen moeten scharen. Schumer zegt dat hij zijn best gaat doen om zijn collega's te overtuigen van zijn gelijk. De kans is niet erg groot dat hij genoeg Democraten overtuigt, maar als een grote meerderheid het akkoord wegstemt is dat natuurlijk wel een veeg tegen; het betekent waarschijnlijk dat de volgende president het akkoord als nog aan de kant schuift omdat hij of zij zich er niet aan gebonden acht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten