Eerste JSF’s rollen van de plank

Het heeft zo z’n tijd geduurd, maar de eerste Joint Strike Fighters zijn gereed om in gebruik te worden genomen.

Joint Strike Fighters – ook wel F35’s genoemd – domineren het politieke debat al bijna anderhalf decennium. En eindelijk lijkt het moment dan te komen dat de hypertechnische vliegtuigen ook daadwerkelijk in gebruik gaan worden genomen. Verschillende luchtmachen van NAVO-lidstaten en bondgenoten hebben al rondgevlogen met de Joint Strike Fighter bij wijze van testgebruik, maar nu gaat het allemaal ook voor het echie gebeuren:

Het marinierskorps in de Verenigde Staten heeft vrijdag officieel de eerste JSF’s (F-35’s) in gebruik genomen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat weten dat de eerste tien straaljagers kunnen worden ingezet in conflictsituaties.

De F-35B is een van de drie modellen waaraan sinds 2001 wordt gewerkt. Dit type JSF kan onder meer vanaf een korte landingsbaan opstijgen en kan landen als een helikopter. De mariniers van Marine Fighter Attack Squadron 121 in Arizona zijn de eerste ter wereld die de vliegtuigen gaan gebruiken.

Het is dus zomaar mogelijk dat binnenkort ISIS-strijders in Syrië of Irak een bom op hun hoofd krijgen van ’s werelds eerste gevechtsklare JSF’s.

Ook Nederland schaft de Joint Strike Fighter, ondanks hevige oppositie door de jaren heen van onder andere de PvdA, de SP en de PVV. Het toestel komt er nu toch, omdat de PvdA in 2006 en 2010 door de knieën is gegaan bij kabinetsonderhandelingen met respectievelijk het CDA en de VVD. PvdA-aanhangers hebben zich er dikwijls druk over gemaakt, maar dat heeft dus nooit tot concreet resultaat geleid.

Wel heeft Nederland het aantal te kopen JSF’s drastisch omlaaggebracht. Aanvankelijk was het plan om er 85 in huis te halen. Die ambitie is naar beneden bijgesteld; men wil er nu nog maar 37 kopen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Bromsnor

  F-35 Joint Strike Fighter • One Cool Jet Plane

  https://www.youtube.com/watch?v=i7s59qe5mPE

 2. Nicky

  Korte landingsbaan opstijgen, en als een helicopter landen?
  De Britse Harrier kon dat al 200 jaar geleden, zelfs beter dan dit apparaat.

 3. Nicky

  De piloot heeft trouwens de klep vergeten te sluiten.
  Maar ja, ach hij is nog nieuw en de JSF ook.

  1. borgpen

   Waarschijnlijk een fotofuck. Opstijgen met een luik open, dat je dan niet verliest is ook weer zo’n DDS wonder. En wat achter het luik ligt behoort ook niet tot de standaard uitrusting. Op een volgende foto zie waarschijnlijk een verbaasde monteur zijn hoofd uit het luik steken. Ook het luik achter het neuslandingsgestel hoort gesloten te zijn. Of zou het neuslandingsgestel de keus hebben tussen voor en achteruit wegklappen?

   1. gerf

    voor het geval jullie niet aan het trollen zijn, of andere lezers jullie post voor waar aannemen:
    de marine versie van de JSF heeft een verticale shulp motor voorin, vandaar de geopende luiken (zie ook http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/04/01/article-2594439-1CBE810600000578-441_964x628.jpg)

 4. Simon Brouwenstein

  Nederland heeft het streven mee te kunnen draaien in ‘het hoogste geweldsspectrum’ en daarvoor hebben we dit soort gevechtsvliegtuigen nodig. Met dit soort vliegtuigen maken we nu al maandenlang burgerdoden in Irak, zoals we daarvoor deden in Afghanistan. We kunnen onmogelijk zeggen niet medeverantwoordelijk te zijn voor de ellende in het Midden Oosten.

 5. Teun

  Wat koop je ervoor om met een juiste conclusie t.a.v. onze bombardementen in Irak en Afghanistan te komen en vervolgens te juichen over de EU en zijn leiders?
  Wat voor kink moet er dan wel niet in de kabel zitten. Welke twist zit er in die hersens?

 6. Teun

  Dat vervolgens moet je niet letterlijk opvatten, want dat heb je uiteraard niet gezegd na die opmerking over burgerdoden, maar ik leg de link naar een eerdere uitspraak als de heer Simon het weer eens niet eens was, wanneer het over zijn Heilige Roomse Rijk ging.

  1. Simon Brouwenstein

   Beste heer Teun,

   Ik kan geen touw vastknopen aan uw bijdragen. Kunt u uw punt wat verduidelijken?

 7. Teun

  Dorknopers kunnen nooit ergens een touw aan vastknopen.

 8. MareJane

  Ik ga zitten wachten tot het eerste JSF-vliegtuig naar beneden dondert.

 9. Simon Brouwenstein

  Dan houdt het op, beste Teun.

 10. borgpen

  Simon Brouwenstein is de gebrouilleerde broer van Tim Brouwenstein, de raketgeleerde. En volle neef van Bart Engel, die ook doorgeleerd heeft.
  Maar dan voornamelijk als journalist.

 11. skeeter

  Modus “plaat voor de kop” on bij sb

 12. CJD

  Het is inderdaad schandalig dat er een JSF wordt aangeschaft terwijl er mensen aan de voedselbank leven. Voor het zelfde geld iets als het koningshuis (een peperduur rechtse hobby bestaand uit parasieten die geen belasting betalen). Blijkbaar is er helemaal niet een gebrek aan geld in dit land maar worden er prioriteiten gemaakt en deze prioriteiten houden zeker niet in een goed en toegankelijke verzorgingsstaat en een sociaal menselijk beleid (iets waar Nederland altijd bekend om stond). Nederland heeft zich ontwikkeld tot een sociaal kille land, waar men alles behalve trots op kan zijn.

 13. van Urk

  Terug naar de gulden, uit de EU stappen en het uit het project JSF stappen dat is precies wat rechts ook zo over denkt en zelfs uw aartsvijand Wilders heeft dit in zijn agenda staan.

 14. van Urk

  Inderdaad een sterke linkse leider zorgt er weer voor dat Nederland weer het land van de knuffelaars is. Hoe meer immigranten en vluchtelingen welkom zijn en beloond worden van onze belastingcenten hoe meer tolerantie en verdraagzaamheid tussen autochtoon en allochtoon. Waar dacht u anders waar de kilheid van rechts vandaan is gekomen? We vertrouwen links niet meer omdat zij juist het geld over de balk gooien naar multicultihobby,s, ontwikkelingslanden, de islamitische zieligheidsindustrie, vluchtelingenopvang, linke omroepstelsels en vertroeteling van criminelen. Dat geld had beter naar onze eigen ouderen, de zorg, defensie, economie en onderwijs besteed moeten gaan worden. Nu is het geld op dankzij links en moet het samen met rechts het noodzakelijke geld weg zien te stelen van de ouderen en onze veiligheid. Terwijl iedereen aan de voedselbank zit gaat linkse Ploumen gewoon door met het geld weggooien aan Afrika.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.