Griekse peilingen: Syriza en centrum-rechtse oppositiepartij gaan nek-aan-nek

Als we de peilingen uit Griekenland mogen geloven is het allerminst zeker dat Alexis Tsipras weer premier wordt.

Nu het zeker is dat er eind dit jaar verkiezingen worden gehouden in Griekenland, zijn de peilbureaus ook weer begonnen met het monitoren van het electoraat. Vorige keer won het radicaal-socialistische Syriza de verkiezingen met een flinke afstand. Maar of dat nogmaals staat te gebeuren is zeer de vraag. De grootste oppositiepartij, het centrum-rechtse Nieuwe Democratie, is de partij van Alexis Tsipras tot op een paar procent genaderd:

The gap between Syriza and the conservative New Democracy party has shrunk to 1.5 percentage points, according to a survey by pollster Alco for Sunday’s proto Thema newspaper.

The poll gave Syriza 22.6 percent against 21.1 percent for New Democracy, with 79 percent of respondents saying Tsipras had disappointed their expectations and 66 percent believing he was wrong to call early elections.

Ondanks dat Tsipras nog maar enkele maanden geleden gekozen is, en altijd een hoge approval rating genoten heeft, heeft de socialistische politicus een groot probleem rondom zijn geloofwaardigheid. Hij werd verkozen nadat hij beloofde het door Europa afgedwongen bezuiniginsbeleid te beëindigen, maar slaagde daar uiteindelijk allerminst in. Begin deze zomer capituleerde Tsipras en tekende hij een nieuwe deal. Er moeten nieuwe mega-privatiseringen plaatsvinden, en ook worden pensioenen drastisch aangepakt. Het is precies het tegenovergestelde van wat de Grieksen verlangden van de radicale politicus.

Ook is de score van Syriza lager omdat een opstandige vleugel is afgescheurd van de partij. Onder leiding van voormalig minister Lafazanis werd Volkseenheid opgericht. Het is een nieuwe linkse partij die tegen elke bailout zal blijven ageren. In de meeste peilingen haalt de partij tussen de 4% en 5%. Lang genoeg om veel zetels te halen, maar mogelijkerwijs wel genoeg om Syriza van de overwinning weg te houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. CJD

    Aangezien Tsipras zichzelf onderworpen heeft aan de EU en gewoon mega bezuinigingen en privatiseringen wil doorvoeren maakt het eigenlijk niks uit wie wint.

    Hou dus naar gewoon op met deze stemmingmakerij. De verkiezingen zijn allang bepaald en het volk heeft verloren

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.