ISIS-aanslag op legermoskee Saoedi-Arabië: 13 doden

Geen categorieaug 06 2015, 16:18
Het wordt steeds onrustiger in de Saoedische grensregio.
Een zelfmoordaanslag in een moskee in het zuiden van Saoedi-Arabië heeft aan zeker 13 mensen het leven gekost. De moskee hoorde bij een legerbasis en werd voornamelijk gebruikt als gebedshuis voor Saoedische militairen. Tenminste 10 dodelijke slachtoffers waren soldaten.
Het is nog niet officieel bekendgemaakt wie er achter de aanslag zit, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om ISIS. Eerder dit jaar heeft ISIS aanslagen gepleegd op moskeeën in Saoedi-Arabië, maar nooit eerder slaagden zij erin om specifiek militairen onder vuur te nemen in het land zelf. Eerder slaagde de Syrisch-Irakese terreurorganisatie er wel in om twee politiemannen te doden bij een bomaanslag, en werd een politieagent gedood bij de arrestatie van een stel ISIS-leden in de stad Taif.
Screen Shot 2015-08-06 at 16.05.20
Het wordt steeds onrustiger in het zuiden van Saoedi-Arabië. De moskee waar de bomaanslag is gepleegd staat in de provincie Asir, die grenst aan Jemen. In Jemen vechten lokale, voornamelijk soennitische, strijders tegen de sjiitische Houthi-rebellen die de regering hebben verdreven. De soennitische strijders worden gesteund door Saoedi-Arabië met luchtbombardementen, terwijl de Houthi's bondgenoten zijn van Iran – de grootste vijand van Saoedi-Arabië.
De situatie in Jemen heeft ervoor gezorgd dat ook ISIS voet aan de grond heeft gekregen in het door geweld verscheurde land. De aanslag vandaag laat zien dat de chaotische perikelen in Jemen ook hun weerslag hebben op de stabiliteit in Saoedi-Arabië.
De emir van de Asir-provincie heeft gewonde slachtoffers van de aanslag bezocht in het ziekenhuis. Hoe de regering van Saoedi-Arabië verder zal reageren op de schokkende aanval is nog onbekend.
Screen Shot 2015-08-06 at 16.05.35
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten