ISIS-aanslag op legermoskee Saoedi-Arabië: 13 doden

Het wordt steeds onrustiger in de Saoedische grensregio.

Een zelfmoordaanslag in een moskee in het zuiden van Saoedi-Arabië heeft aan zeker 13 mensen het leven gekost. De moskee hoorde bij een legerbasis en werd voornamelijk gebruikt als gebedshuis voor Saoedische militairen. Tenminste 10 dodelijke slachtoffers waren soldaten.

Het is nog niet officieel bekendgemaakt wie er achter de aanslag zit, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om ISIS. Eerder dit jaar heeft ISIS aanslagen gepleegd op moskeeën in Saoedi-Arabië, maar nooit eerder slaagden zij erin om specifiek militairen onder vuur te nemen in het land zelf. Eerder slaagde de Syrisch-Irakese terreurorganisatie er wel in om twee politiemannen te doden bij een bomaanslag, en werd een politieagent gedood bij de arrestatie van een stel ISIS-leden in de stad Taif.

Screen Shot 2015-08-06 at 16.05.20

Het wordt steeds onrustiger in het zuiden van Saoedi-Arabië. De moskee waar de bomaanslag is gepleegd staat in de provincie Asir, die grenst aan Jemen. In Jemen vechten lokale, voornamelijk soennitische, strijders tegen de sjiitische Houthi-rebellen die de regering hebben verdreven. De soennitische strijders worden gesteund door Saoedi-Arabië met luchtbombardementen, terwijl de Houthi’s bondgenoten zijn van Iran – de grootste vijand van Saoedi-Arabië.

 

De situatie in Jemen heeft ervoor gezorgd dat ook ISIS voet aan de grond heeft gekregen in het door geweld verscheurde land. De aanslag vandaag laat zien dat de chaotische perikelen in Jemen ook hun weerslag hebben op de stabiliteit in Saoedi-Arabië.

De emir van de Asir-provincie heeft gewonde slachtoffers van de aanslag bezocht in het ziekenhuis. Hoe de regering van Saoedi-Arabië verder zal reageren op de schokkende aanval is nog onbekend.

Screen Shot 2015-08-06 at 16.05.35

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Terzo

  Moslims die moslims ombrengen, het heeft natuurlijk wel wat………

  1. carthago

   Potverdorie, daar zal grzstn het niet mee eens zijn.

 2. _Mediaevist_

  De Saudi’s zouden het liefst ook alle niet-moslims in een grote verbrandingsoven stoppen, zoals Hitler met de Joden deed. Moeten we ze nu zielig vinden?

 3. Koos_Koets

  Ik vind het allemaal best vermakelijk. Ik kan niet wachten op de kernbom van Iran.

 4. monach

  Omdat die Arabieren met jihad de Joden en christenen op hun grondgebied hebben uitgeroeid. En jihad een gebod is om de ultieme hemel te bereiken blijft er niets anders over dan elkaar proberen uit te roeien – om de denkbeeldige Allah te behagen.

 5. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/8/IS-ontvoert-honderden-christenen-sleept-aantal-uit-kerk-2668313W/?cmpid=NLC|elsevier_dagelijks|2015-08-07|%27IS_ontvoert_tientallen_christenen,_sleept_aantal_uit_kerk%27

  De terroristen van Islamitische Staat hebben tientallen christelijke gezinnen gekidnapt uit de Syrische stad Al-Qaryatain. Een aantal van hen zou uit een kerk zijn gehaald.

  Het gaat om zeker 230 mensen. meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag. Daarbij zijn 45 vrouwen en 19 kinderen. Waar zij naartoe zijn genomen, is onbekend.

 6. Wachteres

  http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/franse_kerken_luiden_noodklok_voor_midden_oosten_1_930854

  Kerken in Frankrijk luiden volgende week zaterdag om 12 uur letterlijk de noodklok voor de situatie van christenen in het Midden-Oosten.

  Dat meldde de Belgische nieuwsdienst KerkNet deze week. Het klokgelui vormt de opmaat voor gebedsbijeenkomsten in de kerken.

 7. Wachteres

  Onbegrijpelijk dat Nederland zich voortdurend druk maakt om islamitische vluchtelingen en weinig of niets doet aan de bedreiging van christenen in het Midden-Oosten.

  Ook de kerken moeten zich diep schamen. Deze mensen hadden al lang daar moeten worden weggehaald.

 8. borgpen

  PKN de Protestantse Kerken Nederland, zijn een links bolwerk onderhouden door een elitair groepje “kijk mij eens goed bezig” lui.
  En wat de denken van CU-partij, deze gasten lijken allemaal in de zelfde mal gegoten. Wat een allejezus stel pooiers van Gods Woord.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.