ISIS heeft plannen klaarliggen om binnen vijf jaar grote delen van Europa, Afrika en Azië te veroveren

Geen categorieaug 10 2015, 17:00
ISIS heeft grote plannen. Het wil van de 'Islamitische Staat in Irak en Syië' uitgroeien tot de 'Islamitische Staat van de halve wereld'.
Alhoewel we ISIS kennen van hun gruweldaden in Irak en Syrië, is de islamitische terreurgroep tegenwoordig ook actief in landen als Libië, Egypte en op de Gaza-strook. Maar de ambities van de terreurbeweging rijken nog veel verder, blijkt nu. Binnen vijf jaar wil de groep grote delen van Europa, Azië en Afrika veroverd hebben. Waaronder niet alleen het gehele Midden-Oosten, maar ook Spanje, Turkije, Hongarije, India, en zelfs delen van Rusland.
Binnen een half decennium moet de wereldkaart er volgens ISIS dus zo uitzien:
islamitsche+staat2De kaart verscheen in het boek van BBC-journalist Andrew Hoskens, 'Empire of Fear: Inside the Islamic State'. De Engelse journalist beschrijft hoe ISIS een vrij gedetailleerd plan heeft opgesteld om een aanzienlijk territorium te veroveren tegen de tijd dat het 2020 is:
Volgens Hoskens heeft Islamitische Staat een zevenstappenplan om zijn ambities te verwezenlijken. Dat plan zou al in de jaren negentig zijn wortels hebben en onder meer inhouden dat de Verenigde Staten zouden worden verleid tot een oorlog in de Arabische wereld in het begin van deze eeuw en dat een Arabische opstand zou ontstaan tussen 2010 en 2013.
De journalist schrijft dat hij het niet erg waarschijnlijk vindt dat ISIS diens kalifaat ook daadwerkelijk zo groot kan laten worden als ze zelf gepland hebben. Máár - schrijft Hoskens - onderschatten moeten we de Syrisch-Irakese terreurbeweging ook niet:
"Je zou denken dat dat niet erg waarschijnlijk is. Maar die eerste stappen leken ook niet waarschijnlijk.''
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten