Job Cohens vrouw Lidie is overleden

Geen categorieaug 08 2015, 11:00
De echtgenote van de voormalige PvdA-partijleider leed al jaren aan de spierziekte MS. Dat is haar nu fataal geworden.
Lidie Cohen - de vrouw van voormalige PvdA-partijleider en burgemeester van Amsterdam Job Cohen - is vandaag op 67-jarige leeftijd overleden. Al jaren leed de voormalige decaan en lerares Nederlands aan de spierziekte MS. Ze heeft er jarenlang goed mee kunnen omgaan, maar nadat ze in 1997 in een rolstoel belandde is ze steeds verder achteruit gegaan:
Beperkt wordt ze wel door de groeiende fysieke onmogelijkheden. 'Die kloteziekte,' noemt haar man het. Dat ze steeds minder kan, maakt haar soms boos, maar vaker verdrietig. Verbitterd of zuur wordt ze nooit.
'Ik geloof niet dat ik bang ben voor de dood, meer voor de tijd daarvóór,' zegt ze in 2010. 'Dat ik niet meer kan denken of kan snappen wat anderen zeggen.'
Haar laatste beetje onafhankelijkheid, het zelf kunnen nadenken, daar heeft ze altijd aan vastgehouden.
Vrienden roemen haar als een politiek genie, die het wellicht nog wel verder had kunnen schoppen dan haar man de 'bijna-premier':
Lidie Cohen is actief binnen de PvdA, onder meer voor de Rooie Vrouwen, een feministische beweging waar ook Hedy d'Ancona en Jeltje van Nieuwenhoven deel van uitmaken. 'Eigenlijk was Lidie veel meer een politiek dier dan Job,' zegt haar vriendin Agnes Grond. "Ze had een scherp oog voor het politieke spel.'
Lidie Cohen heeft ondanks het drukke leven van haar man wel altijd thuis bij Job kunnen wonen, die haar verzorgde en zoveel als mogelijk meenam naar publieke evenementen van de PvdA of de gemeente Amsterdam.
De oud-onderwijzeres is 67 jaar geworden. Ze laat behalve haar man ook twee kinderen na.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten