Joodse zanger Matisyahu niet welkom op Spaans festival

Anti-Israëlische activisten maakten bezwaar tegen de Joodse artiest.

De Amerikaans-Joodse zanger Matisyahu is geweerd van een Spaans muziekfestival. Anti-Israëlische activisten van de zogeheten “Boycot, Desinvestering en Sancties” (BDS)-campagne, hadden bezwaar gemaakt tegen de artiest.

Volgens de anti-Israëlische campagne moest Matisyahu worden geweerd vanwege zijn vermeende pro-Israëlische standpunten. De organisatie van het festival eiste vervolgens dat de zanger een brief zou schrijven waarin hij onder meer zijn steun voor een Palestijnse staat moest uitspreken en zijn politieke standpunten over het Midden-Oosten zou verduidelijken. De andere artiesten werd dit niet gevraagd.

De Joodse zanger weigerde dit, en reageert verontwaardigd op zijn Facebookpagina:

“Het festival bleef eisen dat ik mijn persoonlijke denkbeelden zou verduidelijken, wat duidelijk bedoeld was als druk om mij achter de politieke agenda van BDS te scharen. Het was eerlijk gezegd schokkend en beledigend, dat ze mij, als enige openlijke Joodse artiest, probeerden te dwingen tot het doen van politieke uitspraken. Zijn de andere artiesten van het festival ook gevraagd om politieke uitspraken te doen?”

Matisyahu’s Facebookpost is inmiddels al duizenden keren gedeeld door mensen die het belachelijk vinden dat hij als enige artiest werd gevraagd om politieke uitspraken te doen, kennelijk alleen vanwege zijn Joodse achtergrond. Volgens de organisatie van het festival zou een optreden van de Joodse zanger “alleen maar ruzie, onbegrip, intolerantie en onbuigzaamheid” hebben veroorzaakt.

4630_86745624188_3592717_n

Matisyahu stond in 2006 op Lowlands en verwierf internationaal bekendheid door zijn orthodox-Joodse uiterlijk, met een lange baard, een keppel en pijpenkrullen. Twee jaar geleden schoor de zanger zijn baard af, naar eigen zeggen omdat hij zijn religie tegenwoordig op een andere manier beleeft.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. van Urk

  Hier wordt je als Nederlander ook geweerd als je pro-Nederlandse standpunten hebt.

  1. Lost Paradise

   Mooi geformuleerd, gevoelsvol en geheel waarheidsgetrouw comment, van Urk.

 2. Bromsnor

  Het uiteindelijk doel van de BDS beweging is vernietiging van de staat Israël.

  De anti-Israëlbeweging BDS ontpopt zich als de nieuwe bondgenoot van Hamas
  http://brabosh.com/2015/06/14/pqpct-bf4/

  Het is een teken aan de wand dat zo’n beweging ter linkerzijde gehoor vind en haar invloed kan uitoefenen bij zelfs culturele festiviteiten.

 3. van Urk

  EL CHE, Ben je nu nog niet vertrokken naar je communistische sigarenparadijs?

 4. cmsuijkerbuijk

  @EL CHE (Moreno dus, maar hij heeft de voornaam van die massamoordenaar Guevara maar aangenomen, zodat we meteen weten, wat voor ontzettend rottend en stinkend vlees we in de kuip hebben)
  18 augustus 2015 at 16:33
  Hadden wij destijds JOU maar geweerd, moordenaarsvriend! Over ophitsers en haatpredikers gesproken. Het gif en het venijn stroomt uit je bakkes, zodra je je scheur opentrekt, communistisch varken! Moordenaarsvrienden zoals jij, moeten hun paspoort afgenomen worden en meteen teruggestuurd worden naar het land van herkomst. Chili zal ze gráág ontvangen en jouw je verdiende straf laten ondergaan!

  1. nick

   Hear Hear CMS!

 5. Simon Brouwenstein

  Israël isoleert zich steeds verder met zijn verwerpelijke onderdrukking van het Palestijnse volk. De internationale steun brokkelt navenant af.
  Daarmee is dit incident verklaard.

  1. V.K.

   -Voor jou, met je zorgvuldig uitgekozen vrienden, welke het zelden met je oneens zijn is het natuurlijk geen probleem dat slechts Joden zwart op wit moeten verklaren wat hun standpunt tav Israel is.

   -Dat dit geen incident is blijkt wel uit dat hele JMNA gebeuren waar ook van slechts Joden werd verwacht dat zij zich openlijk tegen Israel uitspreken.

   -smerige antisemiet met je zorgvuldig uitgekozen, en zelden met jouw oneens zijnde Joodse vrienden. Alhoewel ik denk dat jij geen enkele vriend hebt.

  2. cmsuijkerbuijk

   @Simon Brouwenstein
   18 augustus 2015 at 17:01
   Er IS helemaal geen “Palestijns” volk. Het zijn allemaal Arabieren. En áls er al een (niet bestaand) Palestijns Volk onderdrukt zou worden, dan wordt dat gedaan door HAMAS en de PA zélf, plus de discriminatie en onderdrukking door de “eigen” Arabische, zogenaamd bevriende, landen.
   Israël vecht alleen maar voor haar eigen leven!
   Lees eens wat anders, dan die “kwaliteitsvodjes” als VK, NRC en Trouw. Dan wordt je beter geïnformeerd, dan door die antisemitische nepjournalisten!

   1. Simon Brouwenstein

    Beste heer Suijkerbuijk,

    De bewering dat het Palestijnse volk niet bestaat is net zo smerig als de redenering van de nazi’s die meenden dat Joden niet in Europa thuishoorden.
    Palestijnen zijn mensen, zoals de Israëliërs mensen zijn, en hebben recht op een menswaardig bestaan. Gezwatel over Blut und Boden waarin de ene mensensoort wel leefruimte en de andere niet leefruimte wordt toegekend vind ik walgelijk.

    1. Lost Paradise

     Het Palestijnse ‘volk’ bestaat niet Brouwenstein en dat weet jij net zo goed als ik. Het is een uitvinding van Arafat die het publicitair goed kon gebruiken. Het ‘Palestijnse volk’ is een samenraapsel van Jordaniërs, Egyptenaren, Libanezen, Syriërs en andere nationaliteiten.

     Je bent een door-en-door vuile antisemiet, die niet is gestikt in zijn eerste leugen. En ik ben niet de enige en eerste die dit zegt. Ik sluit me aan bij VK: je bent een smerige nazi. Hitler zou trots op je geweest zijn.

    2. cmsuijkerbuijk

     @Simon Brouwenstein
     18 augustus 2015 at 17:37
     “Gezwatel over Blut und Boden waarin de ene mensensoort wel leefruimte en de andere niet leefruimte wordt toegekend vind ik walgelijk.”
     Dus je keurt het HAMAS manifest af, waarbij de Joden nog geen atoompje leefruimte wordt gegund, slechts vernietiging?

     1. Simon Brouwenstein

      Ja.

     2. Simon Brouwenstein

      Elke idioot kan op grond van historische mythologie rechten claimen op grondgebied.

      https://wijblijvenhier.nl/1964/they-are-killing-innocent-frisians/

     3. cmsuijkerbuijk

      @Simon Brouwenstein
      18 augustus 2015 at 18:46
      Je weet net zo goed als iedereen, dat die link pure onzin bevat, waarbij élke vergelijking tussen Joden, Friezen en palestijnen mank gaat!

     4. Simon Brouwenstein

      De link, beste Suijkerbuijk, legt treffend de situatie van het Israel en het Palestijnse volk bloot. Zelden zo’n rake beschrijving van de feitelijke situatie gelezen.
      De Frisians en de Israëliërs hanteren dezelfde redenering: op grond van een mythologisch religieus boek van 20 eeuwen oud worden rechten geclaimd op grond waar helaas andere mensen zijn gaan wonen. Voor gelovige Joden, christenen en Frisians is dat een valide redenering maar ze hebben niets te maken met het vigerende volkenrecht. Het volkenrecht gaat ook niet uit van vage begrippen als volken en rassen, men gaat uit van reële mensen die recht hebben op een menswaardig bestaan. De stichting van de staat Israel was een historische vergissing, maar dat gold ook van Rhodesie, de V.S. en Oekraïne, om maar eens wat willekeurige voorbeelden te noemen. Op enig moment wonen mensen op een bepaalde plek en dan ontstaat een feitelijk recht van bestaan. Daarom heeft Israel recht van bestaan en recht op veilige grenzen maar het Palestijnse volk evenzeer. Daarom heeft Israel de plicht mee te werken aan een faire tweestatenoplossing en het feit dat ze dit verdomt is zowel zeer laakbaar als op termijn rampzalig voor het Joodse volk die zo zijn volgende diaspora organiseert.

     5. V.K.

      —–
      Daarom heeft Israel de plicht mee te werken aan een faire tweestatenoplossing en het feit dat ze dit verdomt is zowel zeer laakbaar als op termijn rampzalig voor het Joodse volk die zo zijn volgende diaspora organiseert.

      —-

      -Dat het bij jou nietzozeer om Israel ,maar om Joden te doen is, dat was mij al langer duidelijk. Dat hoef je niet steeds te herhalen.

  3. Lost Paradise

   Absolute nonsens Brouwenstein. Wellicht in jouw linksdimensionale belevingswereld, maar dat is helaas niet gerelateerd aan de werkelijkheid.

   Alle ‘achteraf-rapporten’ (o.a. Goldstone) bevestigen het gelijk en (de relatieve) onschuld van Israël. Dat beklijft.
   Daardoor is een duidelijk kantelpunt waarneembaar: de Palestijnen-maffia verliest in rap tempo de sympathie van de media. Alle door hen georkestreerde zieligheid is dan ook gebaseerd op leugens. En daar prikken steeds meer weldenkende mensen doorheen.

   1. van Urk

    Ik weet het niet hoor Maar de Friesen zijn een echte volk dat vroeger een groot rijk hadden onder de naam Frisian magna dat doorliep richting zuid- Denemarken en zij hadden een eigen koningen.

  4. V.K.

   -Dit hele blog viel destijds over jou heen toen jij terecht stelde dat je niet van islamieten in dit land mag verwachten dat zij zich expeciet tegen de IS terreur hoefden uit te spreken….maar zodra het Joden betreft maak je een uitzondering.

   -Dat elke terechtwijzing welke je op dit blog tegenover reaguurders maakt is bezwangerd met een bruine walm, dat is mij dan ook niet ontgaan.

   -smerige antisemiet.

  5. Geah

   Je moet dan de regering veroordelen maar geen onschuldige burger…..Jullie gaan toch niet weer beginnen hé om de Joden te discrimineren…want je weet waar dat toe kan leiden / lijden….

 6. poldi

  EL Che verachtelijk mannetje dat je bent.
  Het liefst schopte ik je onder de grond.

  1. Simon Brouwenstein

   Beste poldi,

   Tokkies zonder zelfbeheersing horen niet thuis op een beschaafd forum. Ik hoop dat de redactie u ferm berispt.

   1. Lost Paradise

    Op een beschaafd forum zou jij geen enkele kans maken Brouwenstein. De redactie had je er na één keer al af geflikkerd. Dat jij nog steeds je grote mond mag open doen is uitsluitend coulance.

    1. Simon Brouwenstein

     Lost Paradise, je bent te licht. Bekijk het verder maar.

     1. Lost Paradise

      Ons schatje Brouwenstein is gepikeerd en geraakt. Ach, hoe aandoenlijk. Hij verliest de controle over zichzelf en heeft geen weerwoord. Iedereen die een beetje compassie heeft toont zijn medeleven: arme, arme Brouwenstein.

    2. Wachteres

     @ Lost paradise, je haalt me de woorden uit de mond.

     Een griezelsteen, die iedereen vermaant zich ‘beschaafd’ te gedragen en zelf alleen maar totale linkse arrogantie uitstraalt, waarbij elke zelfkennis ontbreekt, zou zich, als hij bij zinnen kwam, alleen maar dood moeten schamen.

     Maar dat is het probleem, ‘bij zinnen komen’ is blijkbaar niet meer mogelijk

   2. poldi

    Je hebt gelijk Simon, de grens van mijn zelfbeheersing was bereikt na die smerige kots van dat wangedrocht El Che.

    Trouwens tokkie is gezien al jouw reacties voor mij een geuzennaam.

    1. V.K.

     -Tokkie is een mooie Joodse familie naam.

     -Brouwenstein een fantasie naam

 7. V.K.

  -,Met spoed gezocht voor optreden Spaans festival, Joodse zanger met Een Ander Joods Geluid.

 8. van Urk

  Hoe dan ook, wat zou een doodzieke Palestijn zijn zonder een Israelisch ziekenhuis . En wat zou een Palestijn zijn zonder Nederland als hij zijn boetes niet betalen kan. En wat zouden Israel en Nederland van de Palestijnen kunnen gaan verwachten?

 9. Likoednl

  Wat een waanzin om Nederlands belastinggeld te gebruiken voor het belonen en betalen voor Palestijns geweld. Een duidelijker bewijs dat ontwikkelingshulp moet worden afgeschaft is niet denkbaar.

  1. Simon Brouwenstein

   Het omvangrijke en wetteloze geweld van het Israëlische leger tegen het Palestijnse volk wordt al een halve eeuw zwaar gefinancierd door het Westen. Uw opmerking, beste Likoednl, is een trieste gotspe.

   1. Lost Paradise

    Het klinkt interessant, maar zegt zoals gewoonlijk helemaal niets. Holle en eenzijdige kretologie die nergens op is gestoeld. Dezelfde tekst met een paar aanpassingen:

    Het omvangrijke en wetteloze geweld van de Palestijnen tegen het Israëlische volk wordt al een halve eeuw zwaar gefinancierd door de linkse maffia. uw opmerking, beste Brouwenstein, is een trieste تبدأ بالمدخل

   2. V.K.

    -aj, Simon, een westers complot opvoeren om jou antisemitische uitspattingen te legitimeren.

   3. van Urk

    Het geweld van Hamas tegen Israelische burgers is daarin tegen grondwettelijk legaal vastgelegd zeker?

 10. Geah

  Ik begrijp niet dat Al Che / Moreno nog steeds wordt genoemd…..met iemand die wartaal uitslaat en de Nederlansche taal niet meester is, daar kan je niet mee communiceren….

 11. _Mediaevist_

  Een ongelofelijk domme actie van deze Spanjolen – het is triest dat de nationaliteit van deze man wordt gepolitiseerd. Het wordt niet geaccepteerd dat hij zich niet over het conflict uitlaat nee hij moet per se ‘Mening X’ hebben. En anders mag hij niet optreden. Is dat vrijheid? Nee, dat is dwang!

  1. Mar

   @_Mediaevist_

   Matisyahu is een geboren Amerikaan. Geboorteplaats:
   West Chester, Pennsylvania, Verenigde Staten.

   Zijn joodse komaf is geen nationaliteit en niet elke jood op deze wereld heeft sowieso de Israëlische nationaliteit.

   Zojuist zag ik op elsevier.nl ook al iemand die hetzelfde vooroordeel heeft. Denken dat elke jood automatisch (ook) Israëliër is en daarmee onbedoeld opriep tot een volledige Joodse boycot in plaats van een bepaalde specifieke anti-Israëlische boycot.

   1. _Mediaevist_

    Even voor de duidelijkheid: ik roep niet op tot een dergelijke boycot. Dat lijkt u te willen suggereren. Wilt u dat wel eens laten?

  2. Mar

   Een domme actie van de organisatie van het festival.

   Echter (ook gezien de reacties) tekenend voor zowel anti Israël als pro Israël.

   Iemand met joodse wortels kan niet anders/moet sowieso Israël liefhebben en ondersteunen.

 12. _Mediaevist_

  Hij schijnt nu ineens weer welkom te zijn. Het is mij niet bekend of hij erop ingegaan is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.