Kabinet blijft kalm onder beursellende China

Geen categorieaug 25 2015, 10:00
Hoewel de beursproblemen in China wel degelijk een negatieve impact hebben op Europese en Amerikaanse aandelenmarkten maakt het Nederlandse ministerie van Financiën zich voorlopig geen zorgen.
Volgens De Telegraaf wordt in de Nederlandse politiek "gelaten gereageerd" op de beursellende in China. Hoewel het ministerie van Financiën zich ervan bewust is dat het mis gaat in dat Aziatische land zijn "er nog geen alarmbellen afgegaan."
Sterker nog, het kabinet houdt voor diens nieuwe begroting vast aan de voorspellingen die het CBS twee weken geleden publiceerde. Het Centraal Bureau voor de Statistiek was ontzettend positief over de economische groei in Nederland volgend jaar, en in de rest van de wereld (als handelsland zijn we afhankelijk van andere landen). Volgens het kabinet valt de invloed van China echter wel mee:
Een woordvoerder van minister Dijsselbloem (Financiën) laat weten dat het kabinet die cijfers uiteindelijk zal gebruiken voor de miljoenennota. Grote veranderingen worden daarin nog niet verwacht. In de verwachte wereldhandel kan wel een verslechtering optreden, maar het effect voor Nederland zal voorlopig meevallen. „Het aandeel van China daarin is beperkt”, zegt een woordvoerder van het CPB.
Hoewel China al jaren beschreven wordt als één van de opkomende economische powerhouses blijkt dat vooralsnog wel mee te vallen. De Chinese economie is qua hoofd van de bevolking bijvoorbeeld niet eens bijna te vergelijken met die van Amerika.
Toch vindt met name D66 dat het kabinet wel degelijk rekening moet houden met de verslechterde economische situatie in China. Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees is het mogelijk dat het kabinet moet rekenen met "somberder cijfers."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten