Kabinet blijft kalm onder beursellende China

Hoewel de beursproblemen in China wel degelijk een negatieve impact hebben op Europese en Amerikaanse aandelenmarkten maakt het Nederlandse ministerie van Financiën zich voorlopig geen zorgen.

Volgens De Telegraaf wordt in de Nederlandse politiek “gelaten gereageerd” op de beursellende in China. Hoewel het ministerie van Financiën zich ervan bewust is dat het mis gaat in dat Aziatische land zijn “er nog geen alarmbellen afgegaan.”

Sterker nog, het kabinet houdt voor diens nieuwe begroting vast aan de voorspellingen die het CBS twee weken geleden publiceerde. Het Centraal Bureau voor de Statistiek was ontzettend positief over de economische groei in Nederland volgend jaar, en in de rest van de wereld (als handelsland zijn we afhankelijk van andere landen). Volgens het kabinet valt de invloed van China echter wel mee:

Een woordvoerder van minister Dijsselbloem (Financiën) laat weten dat het kabinet die cijfers uiteindelijk zal gebruiken voor de miljoenennota. Grote veranderingen worden daarin nog niet verwacht. In de verwachte wereldhandel kan wel een verslechtering optreden, maar het effect voor Nederland zal voorlopig meevallen. „Het aandeel van China daarin is beperkt”, zegt een woordvoerder van het CPB.

Hoewel China al jaren beschreven wordt als één van de opkomende economische powerhouses blijkt dat vooralsnog wel mee te vallen. De Chinese economie is qua hoofd van de bevolking bijvoorbeeld niet eens bijna te vergelijken met die van Amerika.

Toch vindt met name D66 dat het kabinet wel degelijk rekening moet houden met de verslechterde economische situatie in China. Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees is het mogelijk dat het kabinet moet rekenen met “somberder cijfers.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. halo1

  Het is o.a.slecht voor onze pensioenen..maar NL is een speelballetje op de wereldzee..dus wat moeten ze?

  1. hans-e-pans

   Dat hebben we eerder gehoord. Was het niet de PvdA minister van financien, ik kies voor mijn gezin Bos, die zei dat we ons hier in Nederland geen zorgen hoefden te maken over de recessie in de wereld.

   Als dat zo zou zijn geweest , zijn we dus met zijn allen bestolen door onze Roverheid.

 2. Terzo

  Het kabinet wacht geduldig wat de fascisten in Brussel hen voor gaan schrijven betreffende dit probleem……..

 3. borgpen

  Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees is het mogelijk dat het kabinet moet rekenen met “somberder cijfers.” In de laatste 7 jaar van sombere cijfers is het aantal miljonairs toegenomen. Koolmezen pikken overal hun graantje mee, terwijl de mussen van hun stokje vallen.

 4. carthago

  Bij de komende tsunami van kokosnoten en kalifaatgangers, welke volgens de geldende natuurwetten over een paar maanden alhier zal aankomen , is de China beurs meltdown een lachertje . De totale meltdown zal dan pas plaatsvinden maar wel na prinsjesdag, want de economie cijfers moeten wel overeenkomen met de lach van rutte.Onze koning pils heeft nog heel wat uit te leggen over niet hoeveel maar door wie het gelag betaald zal gaan worden.Het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat de bejaarden uit hun huis worden geflikkerd om de 500 000 aankomende kokosnoten een gratis onderkomen te verschaffen.Het kan verkeren in de bananenrepubliek.En namens Willem:biertje?

 5. poldi

  Gelukkig gaat het grootste bedrijf van Nederland de asiel- en gelukzoekerindustrie namens Rutte een gouden eeuw tegemoet.

  De werkgelegenheid in deze tak van de industrie zal alleen al door de massale instroom gevolgd door
  familiehereningingen een grote toekomst tegemoet gaan en is er voor jaren volop werkgelegenheid.

  Binnenkort gaan ze naar de beurs. Potentiele aandeelhouders staan al te trappelen van ongeduld.

  Sarcasme button: OFF

 6. poldi

  Volgens Rutte staan we aan het begin richting Gouden Eeuw.
  -aandelen die over een breed front flink dalen,
  -5 miljard steunpakket voor Griekenland hoogstwaarschijnlijk gevolgd door een 4de steunpakket,
  -de geldhonger van Brussel
  -KLM, Shell, Logistiek Nederland, Imtech, DSM ontslaan duizenden banen,
  -we worden overspoeld met gelukszoekers die voorrang krijgen bij sociale huurwoningen plus familiehereniging,
  -al meer dan 100 voedselbanken,
  -koopkrachtdaling gepensioneerden in 2016 1,1% maar misschien 0,0% enz enz.
  Volgens mij gaan we naar een Loden Eeuw.

 7. LantR.fant

  Wie goed oplette wist al jaren dat dit eraan zat te komen. De Chinese overheid heeft ons nogal bedot met haar opgaven, terwijl de indicaties allemaal slecht waren.

  Dus lekker laten uitzieken en bezien hoe het afloopt.

  1. Nog1

   En met een kunstmatig laag gehouden munt. Ook dat kon men niet eeuwig volhouden.

 8. Daniel

  Het laatste wat ons land nodig heeft is een Gouden Eeuw zoals we die gehad hebben.
  Die Gouden Eeuw was trouwens vooral een Wrede Eeuw, een crepeer-eeuw, een oorlogseeuw en een roofeeuw.
  Alleen als je al geld had was het toen goed toeven in ons land tijdens de Gouden Eeuw.

  Het wel fijn dat onze regering zich geen zorgen maakt over de beursellende, sterker nog, ze blijven er kalm onder. Dat maakt dat wij rustig ons werk kunnen blijven doen, althans diegenen die werk hebben en dat met plezier doen.

  Zo komt er brood op de plank voor alle Nederlanders en migranten die thans ons mooie land kiezen vanwege de rust, aardige, behulpzame inwoners en natuurlijk het land van de gelijke kansen.

  De regering blijft kalm, mooier kan niemand het maken, wij zijn een gelukkig volk dat deskundig geleid word door capabele mensen.
  Broeva Haro!!

  1. borgpen

   Ik heb zojuist mijn onderbroek uitgetrokken en cadeau gegeven aan migrant. Een gevoel van dankbaarheid ontstraalde uit deze beste man. “Iek gef jauw duizend kier trug, maar noe ierst oetkering.” De schattige en toch ook wel een beetje dwingende toon heeft mij doen smelten.
   Voor mij mogen er tot in eeuwigheid nog meer zulke redders des vaderlands komen, ik ben immers terminaal. En heel vele autochtonen met mij, helaas zijn ze (nog) in ontkennende fase.

 9. Simon Brouwenstein

  De AEX staat al weer 4.5 in plus. Deze beursbeweging heeft weinig met de reële economie te maken, een noodzakelijke correctie op de Chinese bubbel op de aandelenmarkt.

 10. Bes Tolen

  Volgens de één, bijvoorbeeld Van Lanschot B, bedroeg in 2014 het aantal euromiljonairs vorig jaar 92000. Volgens een ”Amerikaanse” telling in 2014 173000 maar dan dollarmiljonairs. [Uiteraard is hier de koers Euro USD van elk jaar invloed en juist deze berekeningen zijn arbitrair.] [Overigens. Als van de rekenaars de politieke gezindte marxistisch is dan neemt het aantal vanzelfsprekend elk jaar alleen maar toe. Ook als er een jaar met achteruitgang is. Ja toch? Marxistische rekenkunde. Maar de marxistische politiek zoals in de Sovjet Unie deed het geld wel naar beperkte groepen en individuen toevloeien (die ook in het westen gepamperd worden tegenwoordig). Vandaar veel miljardairs en weinig bezit onder het overgrote deel van de bevolking. De vraag hoe deze miljardairs vaak aan hun geld kwamen, laat zich raden.].
  Overigens telt Nederland op wereldniveau steeds minder mee. We zijn namelijk op weg om een derderangs natie te worden. Al vast gefeliciteerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.