Noord-Korea stuurt driekwart van de duikbotenvloot richting Zuid-Korea

Ondanks dat er al meer dan vijftig een wapenstilstand van kracht is tussen Pyongyang en Seoul, zijn de spanningen weer fel opgelaaid de afgelopen weken.

Als deze informatie klopt, is dit een nieuwe escalatie in de weer opgelaaide vijandigheden tussen Noord- en Zuid-Korea: Op bevel van niemand minder dan Kim Jong Un zou maar liefst 70% van de duikbootvloot van Noord-Korea de bases hebben verlaten en koers hebben gezet naar het zuiden:

Meer dan vijftig Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten voor operaties. ’70 procent van de Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten en hun locaties zijn niet bekend’, meldde het Zuid-Koreaanse leger aan de persbureau Yonhap.

Het stalinistische land heeft ook het aantal artillerie-eenheden aan de grens verdubbeld en de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.

Toch wordt er tegelijkertijd ook ingezet op deëscalatie, aangezien de Koreas ook weer een overleg hebben herstart om uit deze situatie van oorlogsdreiging te geraken. In de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen is een dorp genaamd Panmunjom, en daar zijn afgevaardigden van zowel de Noord-Koreaanse stalinistische dictator als de Zuid-Koreaanse democratisch verkozen regering samengekomen om een weg te zoeken om uit de impasse vandaan te geraken.

De escalaties begonnen nadat Noord-Korea een luidspreker van Zuid-Korea had beschoten. Het apparaat zond ongecensureerd nieuws uit voor Noord-Koreanen, maar het marxistische bewind van het land betitelde de boodschappen als “propaganda” en schoot explosieve projectielen op de luidspreker af. Brokstukken daarvan kwamen neer in de gedemilitariseerde zone, wat voor het zuiden onverteerbaar was.

Momenteel zoeken diplomaten naarstig naar opties om te escaleren. Mocht het wel tot een gewapend treffen komen, dan hebben de Verenigde Staten reeds toegezegd alles te zullen doen wat nodig is om Zuid-Korea te helpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. carthago

  De storm in het glas kim jung oen zeik wordt steeds groter. Die duikbootjes kunnen waarschijnlijk wel naar z-korea maar de terugweg zal wel niet meer lukken.

 2. Svetlana

  Dit heet opkomen voor het landsbelang. Iets wat wij in Nederland niet gewend zijn om te doen

 3. Simon Brouwenstein

  Kan iemand me uitleggen wat de zin is van het keihard toeteren van tegen Noord-Korea gerichte propaganda?

  1. borgpen

   Kwestie van cultuur heer Brouwenstein, zolang wij geen slachtoffer worden, kunnen we er niet over oordelen.

  2. carthago

   Vraag het zweetlama.

  3. V.K.

   -@Simon,

   -Hoor jou al een tijdje niet meer drukmaken over het het weigeren van lesbisch/homo’s en transgenders bij de rechtse-sector in de strijd tegen het de homo-onderdrukking in het Rusland van Putin.

   -Zit je onder de plak van Zwetlana?

 4. V.K.

  -Waarom staat er op de foto een Singaporese duikboot, zo wordt het artikel verwarrend.

 5. Ni28

  Noord Korea en Yellow submarine?

 6. Ni28

  Sommige mensen reageren uitsluitend vanuit hun kleine, veilige , vertrouwde en bekrompen omgeving. Tsja, dan begrijp je af en toe dingen niet, he?

  1. Mart

   Tja…en dan belemmeren de geraniumpotten òòk nog het uitzicht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.