Peiling: Nederland wijst onomwonden Rusland aan als schuldige voor het neerhalen van de MH17

Geen categorieaug 02 2015, 9:45
Onder Nederlandse kiezers is er grote consensus over wie er verantwoordelijk is voor het neerhalen van de MH17: Moskou, zo blijkt uit de jongste peiling van Maurice de Hond.
Terwijl in de afgelopen weken van dit zomerreces geen grote electorale wijzingen optreden - de VVD blijft bovenaan staan met slechts 24 zetels, de PvdA doet het desastreus met 9 zetels en nieuwkomer VNL mag op 2 stoelen rekenen - heeft Maurice de Hond zijn aandacht gericht op de MH17. Vanwege het feit dat de vliegramp nu een jaar geleden is, en dat de VN Veiligheidsraad door het veto, leek het de peiler de moeite waard dit hangijzer wat nader onder de loep te nemen.
En uit het beeld dat De Honds peiling schept, blijkt een behoorlijke eensgezindheid onder het Nederlandse publiek. Op de vraag of Rusland (direct danwel indirect) verantwoordelijk is voor het neerschieten van de MH17 antwoordt 78% bevestigend:
ruslandschietmh17Steun voor die stelling varieert onder de partijen van tweederde tot viervijfde, maar vrijwel niemand in Nederland twijfelt eraan dat Vladimir Poetin hier iets mee te maken heeft. De enige partij waarbij nog twijfels heersen is de PVV, maar ook daar is het aandeel van mensen die beweren dat het Oekraïense leger de MH17 uit de lucht heeft geknald nog geen éénachtste:
whodownedmh17theplotthickensdumdumdumVerder willen Nederlanders ook dat wordt doorgegaan met het zoeken naar gerechtigheid voor de slachtoffers. De voorkeur gaat uit naar een internationaal strafhof, waarin landen als Nederland, Australië en Maleisië vertegenwoordigd zijn:
voorhethekjemetdepoetinistenMaar waar men wel verdeeld over is, is de vraag of er meer sancties moeten komen tegen Rusland. Nederland twijfelt of dat de juiste route is:
sanctiestejaoftenee
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten