Pentagon laat ISIS-trainingskampen met rust

60 kampen waar ISIS nieuwe jihadisten opleidt worden niet gebombardeerd.

President Obama beweert al een paar maanden dat hij en het Pentagon (het Amerikaanse leger) er alles aan doen om ISIS uit te schakelen, of in ieder geval ernstig verzwakken. Zo worden er regelmatig bombardementen uitgevoerd op ISIS-doelwitten in Irak én Syrië.

Hoewel dat een stap in de goede richting is zeggen militaire bronnen nu dat er 60 bekende trainingskampen van ISIS zijn die allemaal – stuk voor stuk – met rust worden gelaten:

The Pentagon has not conducted airstrikes against an estimated 60 Islamic State (IS) training camps that are supplying thousands of fighters each month to the terror group, according to defense and intelligence officials.

Met andere woorden, deze kampen leveren iedere maand weer duizenden nieuwe jihadisten aan ISIS, maar het Amerikaanse leger onderneemt geen actie tegen ze. Ze weten wat er gebeurt in de kampen en waar ze liggen, maar niemand die iets doet.

De reden, aldus de bronnen? Het Witte Huis is bang voor ‘collateral damage’: mogelijke burgerdoden.

ISIS is zich daarvan bewust en is nu actief bezig om de trainingskampen uit te breiden én om nieuwe kampen op te zetten in andere landen, waaronder Jemen en Libië. Beide staten zijn de afgelopen jaren onregeerbaar geworden. ISIS ziet dat dus als een ideale kans om toe te slaan, nieuwe kampen op te zetten, en het ‘kalifaat’ van leider Abu Bakr al-Baghdadi uit te breiden.

Steeds meer militairen – zowel soldaten als officieren – vragen zich af of Obama de strijd tegen ISIS wel serieus neemt:

“If we know the location of these camps, and the president wants to destroy ISIS, why are the camps still functioning?” one official critical of the policy asked.

Zij stellen dat het altijd vervelend is om per ongeluk burgers te doden, maar dat het helaas bij oorlog hoort; je kunt de doden minimaliseren, maar nooit helemaal uitsluiten. Dat moet het leger er echter niet van weerhouden om in te grijpen om deze gevaarlijke terroristische organisatie uit te schakelen.

Daar komt bij dat de experts zeggen dat het aantal burgerdoden juist hoger uitvalt als Amerika deze kampen niet vernietigt. Ten eerste zullen de nieuw getrainde vechters onschuldige burgers – christenen, yazidi’s, maar ook niet-radicale moslims – vermoorden. Daar komt bij:

An additional worry of intelligence analysts is that some of the foreign fighters being trained in the camps will eventually return to their home countries in Europe and North America to carry out terror attacks.

Deze experts zijn ervan overtuigd dat niets doen uiteindelijk in meer onschuldige doden resulteert dan de kampen wel te bombarderen. Daarin hebben zij vrijwel zeker gelijk.

De vraag is natuurlijk: waarom begrijpen Obama en zijn ministers dat niet?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Terzo

  Wie nu nog twijfelt aan het feit dat Hussein Obama een moslim is kan echt naar een psychiater.

  1. Simon Brouwenstein

   Dat bezoek kan dan worden gebracht in het onprettige gezelschap van de mensen die dat wel denken.

 2. V.K.

  ————————–
  Met andere woorden, deze kampen leveren iedere maand weer duizenden nieuwe jihadisten aan ISIS

  ————————-

  -Goed gezien, ISIS is meer dan jihadisten/terroristen.

  1. van Urk

   “”Iedere maand weer duizenden”” kloppen die berekening eigenlijk wel volgens de moslims die altijd beweren dat islam totaly peaceful is?

 3. CJD

  Obama is behoort samen met Bush tot de slechtste presidenten ooit.

  Bush is begonnen met deze ramp in Irak, heeft het hele land geplunderd, mensenrechten geschonden, steden en dorpen gebombardeerd en miljoenen verspilt om een totaal zinloze oorlog te voeren die niet gewonnen kan worden maar slechts vele mensenlevens gekost heeft aan beide kanten.

  Obama doet er niks aan om ISIS te verslaan maar blijft stellig de ‘gematigde rebellen ‘.

  En zo zijn beide heren direct verantwoordelijk voor het bestaansrecht van de IS die een van de grootste bedreigingen zijn van Europa. Amerika is hier voor de volle 100% verantwoordelijk voor. Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden meer nodig

  1. Bromsnor

   Irak is niet geplunderd. Integendeel. Er zijn miljarden in Irak gestopt om nog maar te zwijgen over de vele Amerikaanse levens die verloren zijn gegaan om in dat land democratie te brengen.

   En tot op zekere hoogte was dat gelukt. Toen Obama alle troepen terugtrok uit Irak was Irak gestabiliseerd en het leiderschap van Al Qaida in Irak verslagen (na de “surge”)

   Obama werd gewaarschuwd om niet alle troepen terug te trekken maar een klein aantal achter te laten om te voorkomen dat Jihadisten opnieuw in het vacuüm zouden springen en het land opnieuw zouden destabiliseren.

   Obama heeft niet geluisterd en waarvoor gevreesd werd is gebeurt. Na te terugtrekking van alle troepen zijn de Jihadisten (o.a ISIS) in het vacuüm gesprongen en hebben Irak opnieuw gedestabiliseerd.

   Zelfs toen Obama werd gewaarschuwd voor de kracht van ISIS deed Obama ISIS af als een stel “amateurs” en weigerde op te treden tegen ISIS. Een totaal verkeerde inschatting dus. Daardoor kon ISIS snel groot worden.

   Had Obama ISIS gelijk in de kiem gesmoord dan hadden we nu niet die ellende gehad met ISIS en was nu niet de regio door ISIS gedestabiliseerd.

  2. Bromsnor

   IS en andere jihadisten bestaan omdat de islam bestaat. Daar heeft Amerika en/of Europa niets mee te maken.

   moslims vechten elkaar de tent uit in het Midden Oosten……niet Amerikanen.

   Daarbij vergeet je ook voor het gemak dat bij de inval in Irak om de dictator Saddam af te zetten 36 landen betrokken waren waarvan veel Europese landen.

   De bedoeling was goed. Het afzetten van de dictator en het brengen van democratie.

   Nu weten (achteraf) dat islam en democratie niet samengaan en dat het verloren moeite is geweest. Ook is in die regio spraken van stammenverbanden waardoor het nog moeilijker word om een moderne samenleving op te bouwen.

  3. Svetlana

   Deze analyse is juist CJD maar leg dat maar eens uit aan een paar hopeloze zwakzinnigen die autistisch blijven beweren dat de hemel groen is terwijl het eigenlijk blauw is. Op de zelfde manier menen ze dat het probleem aan de islam ligt terwijl beide ramp presidenten CHRISTENEN zijn. Wie ook maar beweert dat Obama een moslim is valt voor het achterlijke aluhoedjes complot maar dat gezien de intellectuele niveau van deze blog niet zo verwonderlijk. Het bewijst maar ook al te goed dat de zorgvoorzieningen in Nederland achteruit gaan want blijkbaar zijn er velen die hun nodige hulp niet ontvangen

   1. van Urk

    Obama is een soort surrogaat christen die islamitisch is opgevoed een tijdje atheist was geweest om daarna via het witte huis te laten verklaren aan christelijk Amerika dat hij christen is omdat hij iedere dag “bid”. http://www.middenoostenandersbekeken.nl/nieuws/israel-let-op-wie-liegt-er-nu-is-barack-obama-nu-christen-of-moslim.html

  4. M. Brandenburg

   U bedoelt dat Clinton is begonnen met deze ellende, het was Clinton die in de eerste Golfoorlog tegen de wens van zijn generaals niet doorpakte, en een grote stinkende wond achterliet, die geheel zoals voorspeld, uiteindelijk is geklapt, waarna Bush de tweede Golfoorlog aanging.

   Het is leuk dat u Bush aanhaalt, maar ook die reageerde op wat die geweldige president voor hem was begonnen.

 4. Bromsnor

  Obama heeft een geschiedenis van het weigeren om ISIS echt goed aan te pakken.

  Had Obama ISIS aangepakt toen het nog kon dan waren er nu waarschijnlijk geen stromen immigranten richting Europa. Maar Obama heeft ISIS laten groeien met als resultaat dat nu grote delen van het Midden-Oosten zijn gedestabiliseerd door ISIS.

  Daarvoor is hij in de VS zwaar bekritiseerd maar Obama trekt zich er niets aan.

  Peters: ‘Obama Doing Nothing to Stop ISIS Holocaust Against Christians’

  http://insider.foxnews.com/2015/02/25/peters-obama-doing-nothing-stop-isis-holocaust-against-christians

  Natuurlijk doet de EU ook niet veel om ISIS te bestrijden.

  Er is geen politieke wil aanwezig om ISIS en andere Jihadisten aan te pakken en daarbij offers te brengen.

  1. Svetlana

   Dat bedoel ik nou met sneue types CJD 😉

 5. CJD

  Dat zie jij juist Svetlana, alleen kun je met mensen die oprecht zielig zijn en niks weten nog enige medelijden tonen maar iemand als Bromsnor die bewust kiest om niet onder zijn steen te kruipen ligt dat toch een beetje anders.

  Hoe kun je nou zulke domme uitspraken opschrijven! De hele wereld weet inmiddels dat de Iraakse oorlog een ramp was dat alleen geleidt heeft tot verspilling van geld veel mensenlevens, martelingen nog meer haat tegenover het westen en jihadisme. In Amerika onder de burgers ligt het wantrouwen tegen beide politieke partijen die destijds voorstander waren erg hoog. Vele politici tegenwoordig (zelfs van de republikeinen) geven onderhand toe dat Bush een verschrikkelijk en dodelijke vergissing gemaakt heeft door Irak te ANNEXEREN (een wordt dat graag tegenover Putin misbruikt) wordt en jij zit deze oorlog nog te verdedigen? Wat een grap

  1. CJD

   En over jouw geliefde republikeinen gesproken, weet jij dat Mc Cain deals gesloten heeft met Abu Bakr Al bagdhadi? (de vader van Is)

   1. van Urk

    En wist u CJD dat, wat u beweert, geplaatst werden op sites van o.a. Bron of Franklin ter horst waarmee dit kloppend bewijs opeens een leugenachtige berichtgeving is volgens Simon. Maar gelukkig hebben wij de foto,s.

  2. Bromsnor

   @CJD

   Kennelijk heb je niet gelezen wat ik heb opgeschreven. Lees het nog maar eens.

   Ik zit geen “oorlog” te verdedigen.

   Achteraf gezien was het ingrijpen in Irak misschien niet verstandig maar dat is dus achteraf gepraat.

   Nu weten we dat islam en democratie niet samengaan en eigenlijk een onmogelijke combinatie is. Dat is de les van het Midden-Oosten.

   Het angsaanjaachde is dat veel moslims nu naar Europa komen en hun islam en gebruiken meenemen en dezelfde rotzooi veroorzaken wat ze in het Midden-Oosten hebben veroorzaakt.

   Of zoals Hafid Bouazza heeft geschreven:

   “Ik durf de stelling aan dat zij dat ontvluchten wat zij hier kunnen aanrichten.”
   http://media.tpo.nl/2015/08/25/bounsquote-hafid-bouazza-heeft-het-gehad-met-arabieren/

   In ieder geval was Irak na de “surge” gestabiliseerd en het leiderschap van Al Qaida verslagen. Dit door krachtig optreden van Bush.

   Had Obama geluisterd naar de adviezen en een deel van de troepen achtergelaten dan hij kunnen voorkomen dat ISIS zo groot kon worden en de regio zou destabiliseren.

   Maar net zoals met de Iran deal heeft Obama gecapituleerd en gebied “weggeven” aan de Jihadisten waarvoor door o.a Amerikaanse militairen hard is gevochten. Vandaar ook dat veel veteranen woedend zijn op Obama.

   1. M. Brandenburg

    Had Clinton naar zijn Generaals geluisterd dan had Bush geen enkele reden kunnen bedenken om Irak binnen te vallen.

    Apart dat mensen stoppen bij Bush, terwijl deze hele ellende is begonnen onder Clinton!

 6. V.K.

  -Meer respect voor iemand welke niet onder z’n steen kruipt dan iemand welke zich achter het geweten van de wereld schaart.

 7. _Mediaevist_

  Het is vrij logisch. ISIS moet Assad gaan ruimen en dat mag een paar honderdduizend doden kosten van de Amerikanen. Daar verandert het pedante gekakel van Brouwenstein niets aan.

 8. Ruud562

  Voert Obama een dubbele agenda? Want van een president van zo’n land stoot zich toch niet voor de tweede maal aan dezelfde steen?!

 9. Ni28

  Graag een uitleg van mensen zoals Svetlana hoe het eigenlijk in elkaar zit. Waarom worden de trainingskampen van ISIS niet uitgeschakeld? Ik lees veel kritiek maar verder niets.

 10. Seneca

  @Svetlana
  Blijkbaar voelt u zich in goed gezelschap op dit forum waar het intellectuele peil zo laag is. Compliment voor uw zelfkennis!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.