Prinses Amalia begint maandag aan haar eerste schooldag op het gymnasium

De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima begint aan de middelbare school.

Ze gaat naar het gymnasium van Sorghvliet, een – aldus het Algemeen Dagblad – “warme, ietwat elitaire school waar een leerling geen nummer is.” AD-redacteur David Bremmer weet dat omdat het zijn oude school is.

Hij legt uit:

Tegenwoordig is Sorghvliet zélf het fort, want omwille van Amalia’s veiligheid zijn zeker zeven camera’s geïnstalleerd. Amalia treft in essentie dezelfde school als in mijn tijd. Om te beginnen krijgt ze les van talloze oude docenten. Het is verbazingwekkend hoeveel er nog in dienst zijn.

Eén van de opmerkelijke aspecten van Sorghvliet is dat er bijzonder weinig afvallers zijn. Als kinderen eenmaal naar de school gaan maken ze hun opleiding vrijwel altijd af. Dat is – helaas – nogal anders bij andere scholen, ja ook bij gymnasia.

Leraar Latijn Edwin van der Horst legt uit:

“Wij pamperen onze leerlingen een beetje, op een of andere manier verzinnen we altijd wat om iedereen er bij te houden.”

Met andere woorden: Sorghvliet klinkt als een prima school voor een prinses. Het niveau van het onderwijs is hoog, en leerlingen worden actief aangemoedigd om het beste uit zichzelf te halen. Als ze gemiddeld een 8 staan kunnen ze bijvoorbeeld extra vakken volgen, waaronder Chinees. Hoewel China’s economie minder snel groeit dan veel experts jaren geleden voorspelden is het natuurlijk wel degelijk een grote macht in wording (hoewel nog geen supermacht). Het is daarom bijzonder handig voor iedereen om die taal te leren – en dat geldt zeker voor iemand die bestemd is om koningin te worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Geah

  Verkeerde foto…dat is Amalia niet maar Alexia….Kan dat even bijgesteld worden?

  1. Gielah

   Het is wel Amalia.

   1. Simon Brouwenstein

    De dames zijn weer druk met de prinsesjes. Elk meisje wil een prinsesje worden, toch?

 2. The Fox

  Lekker belangrijk.

 3. borgpen

  Sorghvliet klinkt als een verpleeghuis, niet echt een spannende naam zoals In Holland.

 4. Wim

  Geen belasting betalen maar wel lekker profiteren van het onderwijs opgebracht door de centen van anderen.

 5. Seneca

  Wat moet ik met zo’n bericht? Alleen oude vrouwtjes interesseert het of het kind van een stelletje uitnemers naar het gymnasium gaat. De Oranjes zijn profiteurs van het zuiverste water en wij laten het over onze kant gaan. Gisteren hoorde ik op tv dat Wilhelmina in 1940 wel naar Engeland moest ‘vluchten’ daar zij anders een ‘gevangene’ van de nationaal socialisten zou zijn. Tijdens het huwelijk van Juliana en Bernhard stonden deze, drie toen op verzoek van de ‘vorstin’ het Horst Wessellied werd gezongen, met de rechterhand omhoog. Wat een land en wat een ‘koningshuis’. Bah!

  1. Simon Brouwenstein

   Seneca toont weinig op te hebben met onze vaderlandse traditie. Ook zijn besef van rechtsstaat en Grondwet laat te wensen over.
   Het is wonderlijk dat hij meent dat immigranten geen echte Nederlanders zijn.

   1. Wim

    Volgens mij schrijft Senac juist wel over traditie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.