Al Qaida-baas: ISIS is een nepkalifaat en Al-Baghdadi is totaal ongeschikt!

Al-Zawahiri uit fellere kritiek op ISIS dan ooit tevoren.

De leider van Al Qaida, Ayman Al-Zawahiri, heeft zeer fel uitgehaald naar ISIS en hun leider, Abu Bakr Al-Baghdadi. In een audioboodschap neemt Al-Zawahiri afstand van ISIS in weinig subtiele bewoordingen. Het werd vorig jaar al duidelijk dat er een breuk was ontstaan tussen Al Qaida en ISIS, nadat ISIS zich weigerde te onderwerpen aan het gezag van Al-Zawahiri.

Volgens Al-Zawahiri is ISIS een ‘nepkalifaat’ dat niets geeft om het welzijn van de meeste moslims. In tegenstelling tot wat ISIS beweert, zegt Al-Zawahiri dat het niet verplicht is voor moslims om trouw te zweren aan de Syrisch-Irakese terreurorganisatie. Integendeel, het kalifaat van ISIS zou gebaseerd zijn op muiterij en rebellie.

ISIS-leider Abu Bakr-al-Baghdadi

Ook voor ISIS-kalief Al-Baghdadi heeft de van oorsprong Egyptische arts Al-Zawahiri geen goed woord over. De ISIS-leider zou “onwaardig” zijn voor de functie van kalief.

Volgens experts hebben Al-Zawahiri en Al-Baghdadi een groot verschil in jihadistische stijl. Al Qaida en hun leider Al-Zawahiri proberen grote terroristische aanslagen voor te bereiden, en bereiden deze rustig voor. ISIS daarentegen vertegenwoordigt een nieuwe generatie die direct resultaten wil zien en veel minder geduld heeft.

Enerzijds is het voor het Westen  goed nieuws dat ISIS en Al-Qaida elkaar in de haren vliegen. Op die manier hebben de terreurgroepen wellicht minder tijd en energie om aanslagen te plegen in Westerse landen. Anderzijds zou de competitie tussen de twee jihadgroepen ook weleens negatief kunnen uitpakken: Als de organisaties elkaar willen overtreffen, zou dat een aanslagenwedloop kunnen veroorzaken waarin beide groepen een zo groot mogelijke aanslag proberen te plegen in Europa.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Geah

  Moslims hebben altijd ruzie met elkaar…Ook in onze AZC’s vechten de moslims in vrijheid en blijheid elkaar de tent uit……Dus waren dat wel vluchtelingen?

 2. LantR.fant

  Dat Eurabia gaat er nooit komen, omdat de mossels elkaar daar de hersens blijven inslaan. Probleem is wel, dat onze sociale zekerheid gaat sneuvelen onder druk van al die kansloze migranten, die het daar in moslimnesië wel voor gezien houden.

  Hier zijn ze een blok aan ons been, omdat ze de achterlijkheid van hun thuisland meenemen hier naartoe.

  De welvaartsverschillen tussen Europa en het MO zijn er natuurlijk niet voor niets.

 3. Ni28

  Ja, Al Qaida is veel beter dan ISIS, dat staat vast.

 4. V.K.

  -Weinig subtiele woorden, na ja worden we in het westen vooral doodgegooid met koran citaten, blijkbaar is dit bij interne ruzies niet nodig.

 5. toetssteen

  Zucht, er is maar één sinterklaas de echte….. Uhuh, alleen, sinterklaas bestaat niet en al die fancy figuren net zomin!
  Zo en nu jurk uit, bezit inleveren en aan het werk!

 6. Ali Yas

  Wel opmerkelijk dat Al-Zawahiri niet zegt dat de jongens van IS geen echte moslims zijn.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.