Al Qaida-baas: ISIS is een nepkalifaat en Al-Baghdadi is totaal ongeschikt!

Geen categoriesep 12 2015, 8:24
Al-Zawahiri uit fellere kritiek op ISIS dan ooit tevoren.
De leider van Al Qaida, Ayman Al-Zawahiri, heeft zeer fel uitgehaald naar ISIS en hun leider, Abu Bakr Al-Baghdadi. In een audioboodschap neemt Al-Zawahiri afstand van ISIS in weinig subtiele bewoordingen. Het werd vorig jaar al duidelijk dat er een breuk was ontstaan tussen Al Qaida en ISIS, nadat ISIS zich weigerde te onderwerpen aan het gezag van Al-Zawahiri.
Volgens Al-Zawahiri is ISIS een 'nepkalifaat' dat niets geeft om het welzijn van de meeste moslims. In tegenstelling tot wat ISIS beweert, zegt Al-Zawahiri dat het niet verplicht is voor moslims om trouw te zweren aan de Syrisch-Irakese terreurorganisatie. Integendeel, het kalifaat van ISIS zou gebaseerd zijn op muiterij en rebellie.
[caption id="attachment_119334" align="aligncenter" width="615"] ISIS-leider Abu Bakr-al-Baghdadi[/caption]
Ook voor ISIS-kalief Al-Baghdadi heeft de van oorsprong Egyptische arts Al-Zawahiri geen goed woord over. De ISIS-leider zou "onwaardig" zijn voor de functie van kalief.
Volgens experts hebben Al-Zawahiri en Al-Baghdadi een groot verschil in jihadistische stijl. Al Qaida en hun leider Al-Zawahiri proberen grote terroristische aanslagen voor te bereiden, en bereiden deze rustig voor. ISIS daarentegen vertegenwoordigt een nieuwe generatie die direct resultaten wil zien en veel minder geduld heeft.
Enerzijds is het voor het Westen goed nieuws dat ISIS en Al-Qaida elkaar in de haren vliegen. Op die manier hebben de terreurgroepen wellicht minder tijd en energie om aanslagen te plegen in Westerse landen. Anderzijds zou de competitie tussen de twee jihadgroepen ook weleens negatief kunnen uitpakken: Als de organisaties elkaar willen overtreffen, zou dat een aanslagenwedloop kunnen veroorzaken waarin beide groepen een zo groot mogelijke aanslag proberen te plegen in Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten