Egyptische miljardair wil eiland kopen voor vluchtelingen uit Midden-Oosten

Vervolgens zouden ze dan een eigen ‘staat’ moeten creëren.

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris wil een Grieks of Italiaans eiland kopen waar alle vluchtelingen die nu Europa trekken, onderdak kunnen krijgen. Dat bericht De Telegraaf. Het uiteindelijk doel van deze aanpak is dat de vluchtelingen uiteindelijk een eigen staat creëren; een plek waar ze kunnen wonen, werken, en studeren.

,,Geen enkel verstandig persoon die het nieuws ziet, komt nu niet in actie”, aldus Sawiris in een interview voor de Egyptische televisie.

Het gaat om een serieus voorstel, zo benadrukt de zakentycoon. ,,Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen herbergen.” Hij wil gedetailleerde plannen voorleggen aan de premiers van Griekenland en Italië. ,,Het is een oplossing waarbij de vluchtelingen zonder vernedering worden behandeld, en niet als vee.”

Sawiris beschikt over een geschat vermogen van 2,8 miljard dollar. Daarmee staat hij nét niet in de top 10 van rijkste mensen in Afrika (hij staat letterlijk op de elfde plek). Volgens de zakenman zou een Grieks of Italiaans eiland zo’n 100 miljoen euro moeten kosten, wat voor hem goed te doen is. “De grootste investering betreft de infrastructuur,” aldus de Egyptenaar.

Dat kon natuurlijk weleens kloppen. Als je zo’n project opzet heb je een enorm bedrag nodig om dorpen te bouwen met ziekenhuizen, scholen, en zelfs universiteiten. Natuurlijk is het niet onmogelijk om te beginnen: als je allemaal mensen met verschillende achtergronden bij elkaar zet zullen ze al snel met elkaar gaan handelen. De één kan dit erg goed, de ander dat. Voor je het weet heb je iets van een plaatselijke economie.

Dat gezegd hebbende is zoiets natuurlijk niet gemakkelijk – al helemaal niet omdat de Egyptenaar een eiland zal moeten kopen van een soeverein land. Over het algemeen staan die niet te popelen om grondgebied weg te geven, ook niet als het een aardig bedrag oplevert voor ze.

Hoe dan ook, het is in ieder geval een creatief idee. Op dit moment worden dat soort ideeën nogal gemist in het debat over wat Europa met de talloze Syrische vluchtelingen moet doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Gielah

  Kijk… dát is nu een goed idee…. en… als het lukt… een echte nieuwe start.
  En veel Europeanen zullen daar nog wel aan mee willen betalen ook.

  1. van Urk

   Is het niet wat voor u om zelf op zo,n rustige eiland te gaan wonen. lekker weg van die chaotische bende op het vasteland.

  2. Stanly2000

   Binnen de kortste keren slaan ze elkaar de koppen in.

 2. V.K.

  -Nou, zat ik ook al om het vluchtelingenhuisvestings probleem op te lossen te denken aan een eiland.

  -Wanneer de hevig geëmotioneerde Camron van het eiland Engeland eens contact opneemt met de golfstaten en vraagt of zij hun ontroerend goed in Londen beschikbaar willen stellen voor onderdak van de vluchtelingen , dan heeft Cameron z’n vluchtelingen, is Calais er vanaf en is elke kritiek dat de Golfstaten te weinig doen voor de humanitaire opvang van de vluchtelingen verstomt.

 3. van Urk

  Soms mocht ik willen dat mijn dorp weer eiland was. Als links geen immigranten opdringt aan je gemeente dan kunnen zij ook wat anders voor in de plaats aan je opdringen. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/09/urk_verwoest_door_klimaatminaretten.html

  1. van Urk

   Het is opvallend hoe sommige reaguurders over Urk en zijn bevolking denken. Het is duidelijk dat discriminatie tegen een eigen bevolkingsgroep net zo groot is als hoe er op vreemdelingen gereageerd wordt. Maar over zulke dingen wordt verzwegen.

 4. halo1

  Alleen in de “”Germaanse”” landen (Noord-Europa, Noord-Amerika, Australie) bestaat een fatsoenlijk functionerende staat..rara hoe komt dat? Hier komt m.i. niets van terecht..want ze missen ons systeem van “”geven en nemen””

 5. Geah

  Hoe komt dat eiland te heten?

 6. zomaar

  mooi kan men daar in opdracht van de islam , elkaar de hersens in blijven slaan !!.

  er is geen islamiet te vinden , waar ook ter wereld die een andere tak (gelovigen), van islam tolereert, er is geen islamiet te vinden waar ook ter wereld die een anders gelovigen of geen gelovigen , als zijn gelijke beschouwd !,en vandaar uit willen zij alle die niet geloven of denken wat zij geloven en denken , om het leven brengen liefst nog op gruwelijke wijzen , dit alles staat immers in hun heilige geschrift de koran genaamd .

  afin komt dat eilandje er , dan is de dreiging voor ons westen , (westerse cultuur en samenleving ), opgelost .

  of weer niet ik verwacht dat zij op dat eiland zelf de broek op moeten houden, en dat is nu net iets wat zij niet willen .

  hooguit hebben wij de mogelijkheid om de Internationale socialisten daar ook heen te sturen , zodat zij voor hun maakbare samenleving daar de islamieten kunnen dienen .

  ach eenmaal vertrokken , niet meer terug , en geen uitkeringen mee .

 7. zomaar

  in gedachten verzonken , zie ik Rutte en Plasterk afin al die figuren uit onze samenleving die een maakbare samenleving nastreven !, al zwoegen voor de islamiet !.

  op straffen van niet werken , kop kwijt .

  en weg zijn mijn vrolijke gedachten alweer, terug in de realiteit moet ik constateren , dat er geen islamiet daarheen gaat !, zij zoeken (zoals ik zie en hoor , op berichten) , de noordelijke westerse landen , waar volgens MO de gebraden kippetjes in de mond vliegen , nooit meer werken en vreten zoveel je wil !!.

  coor hen is het afdoende om te krijsen , dat zij gediscrimineerd worden , omdat zij moslim , zwart, bruin , geel , zijn.

  en de door hen verdoemde blanken , loopt het vuur uit zijn/haar sloffen , om het hen geheel naar de zin te maken .

  zij zijn immers hier te gast .

 8. Impon de Rabilia

  Hoeft helemaal niet. Tussen Egypte en Soedan ligt een uitgestrekt stuk land, Bir Taril heet het geloof ik, wat niemand toebehoort en ook niemand wil hebben. Even de Nederlanders en Israëli’s vragen om te helpen het in cultuur te brengen en… presto!

 9. Nicky

  @Halo, “Alleen in de “”Germaanse”” landen (Noord-Europa, Noord-Amerika, Australie) bestaat een fatsoenlijk functionerende staat..rara hoe komt dat?”

  Nou gewoon, niet het ‘Germaanse’ is een oorzaak, maar de Joods-Christelijke roots.
  Waar Wilders het ook regelmatig over heeft.

  Want DAT verandert het denken van de mens, en niet of je Germaans, Indiaans of Hutsi of Tutsi bent.

  Niet voor niets is onze jaartelling begonnen met de grootste en belangrijkste Persoon die de wereld ooit kende, of zal kennen in zijn geschiedenis!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.