Egyptische miljardair wil eiland kopen voor vluchtelingen uit Midden-Oosten

Geen categoriesep 04 2015, 17:00
Vervolgens zouden ze dan een eigen 'staat' moeten creëren.
De Egyptische miljardair Naguib Sawiris wil een Grieks of Italiaans eiland kopen waar alle vluchtelingen die nu Europa trekken, onderdak kunnen krijgen. Dat bericht De Telegraaf. Het uiteindelijk doel van deze aanpak is dat de vluchtelingen uiteindelijk een eigen staat creëren; een plek waar ze kunnen wonen, werken, en studeren.
,,Geen enkel verstandig persoon die het nieuws ziet, komt nu niet in actie”, aldus Sawiris in een interview voor de Egyptische televisie.
Het gaat om een serieus voorstel, zo benadrukt de zakentycoon. ,,Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen herbergen.” Hij wil gedetailleerde plannen voorleggen aan de premiers van Griekenland en Italië. ,,Het is een oplossing waarbij de vluchtelingen zonder vernedering worden behandeld, en niet als vee.”
Sawiris beschikt over een geschat vermogen van 2,8 miljard dollar. Daarmee staat hij nét niet in de top 10 van rijkste mensen in Afrika (hij staat letterlijk op de elfde plek). Volgens de zakenman zou een Grieks of Italiaans eiland zo'n 100 miljoen euro moeten kosten, wat voor hem goed te doen is. "De grootste investering betreft de infrastructuur," aldus de Egyptenaar.
Dat kon natuurlijk weleens kloppen. Als je zo'n project opzet heb je een enorm bedrag nodig om dorpen te bouwen met ziekenhuizen, scholen, en zelfs universiteiten. Natuurlijk is het niet onmogelijk om te beginnen: als je allemaal mensen met verschillende achtergronden bij elkaar zet zullen ze al snel met elkaar gaan handelen. De één kan dit erg goed, de ander dat. Voor je het weet heb je iets van een plaatselijke economie.
Dat gezegd hebbende is zoiets natuurlijk niet gemakkelijk - al helemaal niet omdat de Egyptenaar een eiland zal moeten kopen van een soeverein land. Over het algemeen staan die niet te popelen om grondgebied weg te geven, ook niet als het een aardig bedrag oplevert voor ze.
Hoe dan ook, het is in ieder geval een creatief idee. Op dit moment worden dat soort ideeën nogal gemist in het debat over wat Europa met de talloze Syrische vluchtelingen moet doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten