Geenpeil heeft nog maar 27.000 handtekeningen nodig om referendum af te dwingen

De petitie voor een referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne heeft haar doel bijna bereikt.

Geenpeil heeft al 273.000 van de 300.000 benodigde handtekeningen. Het petitie-initiatief om een referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen had maandag nog maar 220.000 handtekeningen binnen.

Vóór 28 september moet Geenpeil minimaal 300.000 handtekeningen hebben om in te dienen bij de kiesraad. Alleen dan kan een referendum over het EU-verdrag worden gehouden. Als de handtekeningen de komende dagen in hetzelfde tempo blijven binnenstromen als de afgelopen paar dagen, zal dat zeker lukken. De vraag is wel of alle handtekeningen die Geenpeil heeft binnengekregen, ook daadwerkelijk geldig zijn.

Datagraver
Datagraver

Deze grafiek toont aan dat Geenpeil met het huidige groeitempo de eindstreep zeker kan halen. Maar het wordt hoe dan ook krap.

Om te zorgen dat de 300.000 handtekeningen écht worden gehaald, posten Geenpeil-fans overal op twitter en facebook over het initiatief. Zelfs flyer-acties komen eraan te pas om mensen te informeren over de actie.

https://twitter.com/JoyceOverheul/status/646635890702422016

Als het Geenpeil-referendum er komt, is dat de eerste keer dat er een referendum wordt afgedwongen via een handtekeningenactie. Toch hoeft de regering of de Tweede Kamer geen gehoor te geven aan de uitkomst: Het referendum zal volgens de wet slechts raadgevend zijn, en niet bindend. De regering mag de uitslag dus gewoon naast zich neerleggen.

Tekenen kan overigens hier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Geah

  Mijn echtgenoot…familie vrienden en kennissen en mijn persoontje hebben getekend!

 2. Simon Brouwenstein

  Het leeft enorm!

  1. Bart

   Binnen 6 weken bijna 300.000 handtekeningen ophalen vind ik een behoorlijke prestatie, zeker gezien hoe weinig aandacht het in de media heeft gehad. Neem bijvoorbeeld de anti vuurwerk petitie elk jaar waar elke paar duizend ondertekeningen uitgebreid in het nieuws vermeld worden.

   Maar ik vind het vooral leuk om te zien dat zoveel geenstijl leden, die men toch altijd ziet als luie keyboard warriors hiervoor de straat op gaan.

   Het aantal dat nodig is en de korte tijd die ze hebben bekijkende vind ik het echt een hele prestatie, zeker ook omdat er zat mensen zijn die weigeren te tekenen alleen al omdat geenstijl eraan verbonden is.

  2. Lost Paradise

   Brouwenstein, wat knap dat u weet te destilleren dat het ‘enorm leeft’. Een knappe conclusie, petje af.

   1. Simon Brouwenstein

    Het was ironisch bedoeld, mijnheer Paradijs.

 3. CJD

  Ik heb ondertekend!

 4. J.C.

  Deze keer ben ik het SB eens. Ik ben blij dat het enorm leeft. Natuurlijk heb ik ook getekend. De groeidrang van de EU is op dit moment niet goed voor de Europese landen. Een goede verstandhouding met Rusland is beter dan hen het gevoel geven dat ze worden omsingeld. Bovendien beschiet Oekraïne burgers, van wie ze zegt dat het haar eigen burgers zijn. Zo’n staat past niet bij het vredelievende Europa.

 5. Simon Brouwenstein

  Zou het ons niet aan het denken moeten zetten dat het de afgelopen maanden maar niet wilde lukken die schamele 300.000 handtekeningen bij elkaar te harken?

  1. Bart

   Ik vind het bemoedigend dat iets wat zo weinig aandacht in de media krijgt, in een apathisch land als nederland in 6 weken tijd, dus geen maanden maar slechts 6 weken zoveel handtekeningen weet binnen te krijgen.
   Uw minachtende reactie zegt desalniettemin meer als genoeg over u!

 6. J.C.

  @SB

  Nederlanders zijn net diesels, ze hebben even de tijd nodig om op gang te komen. Maar als ze eenmaal op gang gekomen zijn dan zijn ze niet meer te stoppen. Overigens u rept over de afgelopen maanden, maar dat is kan niet waar zijn, omdat in Nederland de bevolking slechts 6 weken de tijd krijgt om het vereiste aantal handtekeningen van 300.000 bij elkaar te krijgen. En de initiatiefnemers is het gelukt om in de eerste 4 weken 220.000 mensen wakker te schudden en in de afgelopen week zelfs meer dan 50.000. Een enorme prestatie, vind ik dat. Het beeld dat u om 17:24 uur schetst klopt dus van geen kant.

  1. Simon Brouwenstein

   Ik vind het helemaal niet indrukwekkend, beste heer J.C. , het bewijst dat het Referendum en de EU helemaal niet leeft. De oorzaak is overigens helder, een ruime meerderheid van ons volk is voorstander van de EU en dit morsige referendum wordt georganiseerd door de minderheid die tegen de EU is.

   Overigens is de kans zeer groot dat het grootste deel van de handtekeningen vals zal blijken te zijn.

   1. Ali Yas

    De media hebben hun best gedaan het initiatief te verzwijgen voor zover dat kon zonder van al te opzichtige moedwil te kunnen worden beticht. Wat er wél over werd geschreven, was vaak ook nog negatief of denigrerend getoonzet.

    Bijna iedereen die van het initiatief heeft gehoord en snapt waar het over gaat, tekent voor het referendum.

   2. Svetlana

    Hoezo vals? Heb je een verklaring?

    1. Bart

     Verder is SB een trol, dus eigenlijk besteden we veel te veel aandacht aan hem.

   3. Bart

    Dit is de eerste keer dat we de mogelijkheid hebben, als er meer aandacht was geweest was het al gehaald, zeker voor een land als nederland vol met lapzwansen als u is dit in zo een korte tijd een hele prestatie, hoe u dit ook probeert te schofferen en te bagatelliseren!

   4. toetssteen

    @B
    Vals? Man bent u zo dom dat u niet weet dat een …., ach laat ook maar, u bent werkelijk te dom om er dieper op in te gaan.

    Om u te treiteren, het loopt nu storm na de uitzending van Powned met een heel goed in vorm zijnde Baudet en Annabel. Genot om naar te luisteren.
    Democratie is de macht van het volk! Op naar de half miljoen handtekeningen!

    1. Simon Brouwenstein

     Ik verwijs naar hetgeen over de geldigheid van de handtekeningen wordt opgemerkt in het openingsartikel, beste heer Toetssteen:

     “De vraag is wel of alle handtekeningen die Geenpeil heeft binnengekregen, ook daadwerkelijk geldig zijn.”

 7. Svetlana

  Wat je ziet is dat dingen die ver van het bed verwijderd zijn vaak niet interessant zijn voor mensen. Deze topic wordt gezien als oninteressant voor velen. Wat deze mensen niet doorhebben is dat het soms belangrijk is om je uit te spreken voor of tegen dingen die niet perse een directe impact hebben op je dagelijks leven. Zoiets heet, denken in het langere termijn

  1. Bart

   Helemaal mee eens, daarom is het zo zuur dat je slechts 6 weken hebt om zoveel handtekeningen op te halen. Je hebt gewoon echt een media partner nodig om het op gang te brengen.
   Maar een hoogtepunt is vind ik dat juist de mensen, lezers van geenstijl die altijd weggezet worden als mensen die veilig vanachter hun scherm commentaar leveren er redelijk massaal op uitgetrokken zijn om handtekeningen te verzamelen. Dat is echt winst!

   1. Ali Yas

    Het is nog veiliger om helemaal geen commentaar te leveren of om het luidkeels met de (schijnbare) meerderheid eens te zijn.

    Het is wel pijnlijk te zien hoe weinig mensen bereid zijn deze kans te grijpen om de (Europese) democratie te testen. Is dat gemakzucht (kan haast niet), desinteresse of berusting?

   2. toetssteen

    @Bart
    Vanavond pakte Powned voortreffelijk uit. Ik hoop dat er veel ogen open zijn gegaan. Mijn zoon en ik hadden al getekend, en ik hoor dat zijn vriendenkring nu moeite hebben met het bereik van de site. Hoop dat het een goed voorteken is.

   3. Simon Brouwenstein

    Wat u maar redelijk massaal noemt, beste heer Bart, ik meen dat de magere responsie duidt op magere belangstelling.

    1. Simon Brouwenstein

     responsie = respons

 8. Seneca

  @Svetlana
  Inderdaad, denken op lange termijn is brood-en broodnodig. Gezien uw reactie mag ik aannemen dat ook u en de uwen, de petitie ondertekend hebben? Indien niet, dan begrijp ik uw reactie van 22.40 uur niet.

  1. Svetlana

   Ik heb zonder twijfel ondertekend. Ik was er afgelopen maand al bij

   1. toetssteen

    @Svetlana
    Dat betekent dat het breed gedragen wordt. En zo hoort het. Dat is democratie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.