EU: "De grootste golf vluchtelingen moet nog komen"

EU: "De grootste golf vluchtelingen moet nog komen"

"Minimaal 1 miljard" naar opvang vluchtelingen in de regio.

Donald Tusk, de president van de Europese Raad, beloofde vannacht in zijn speech dat de EU minimaal één miljard euro zal uittrekken voor de noodopvang van Syrische vluchtelingen in de regio. Op die manier moeten Libanon, Jordanië en Turkije beter worden ondersteund bij de opvang van de miljoenen Syriërs die op de vlucht zijn.

Tusk meldde in zijn toespraak dat hij zelf naar die opvangcentra was geweest:

"Recent heb ik vluchtelingenkampen in Turkije en Jordanië bezocht, en ik hoorde maar één boodschap: we zijn vastbesloten om naar Europa te gaan. Het is duidelijk dat de grootste golf vluchtelingen nog moet komen."

Volgens Tusk is het daarom noodzakelijk dat de buitengrenzen van de EU beter worden beschermd, waarbij de andere EU-landen meer gaan bijdragen aan de grensbewaking van EU-landen waar veel migranten arriveren zoals Italië en Griekenland.

De migrantencrisis blijft de EU splijten. Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Slowakije stemden tegen het EU-plan om migranten te verdelen over de verschillende EU-landen middels de zogeheten migrantenquota. Toch werd het plan aangenomen. Het is hoogst ongebruikelijk dat de EU besluiten die de nationale soevereiniteit aantasten, niet unaniem neemt. Slowakije heeft al aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de migrantenquota.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties