Geenpeil maakt spectaculaire eindspurt: Nog maar 11.000 handtekeningen te gaan

Geen categoriesep 25 2015, 15:15
Het ziet ernaar uit dat er een referendum komt.
Geenpeil, het populaire initiatief om een volksraadpleging af te dwingen over het EU-associatieverdrag met Oekraïne, lijkt de benodigde 300.000 handtekeningen te gaan halen. Vandaag werd bekend dat er al 289.000 handtekeningen zijn opgehaald, waarmee Geenpeil op 96 procent van het benodigde aantal staat.
[caption id="attachment_120268" align="aligncenter" width="534"]Geenpeil / Facebook Geenpeil / Facebook[/caption]
Als er dus nog 11.000 handtekeningen worden opgehaald, dan is de regering verplicht om een referendum te organiseren over het associatieverdrag met Oekraïne. Omdat eerst moet worden gecontroleerd of alle handtekeningen geldig zijn, en omdat de organisatie van een referendum veel tijd kost, kan zo'n volksraadpleging pas in het voorjaar plaatsvinden, zo meldde ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Dat is pijnlijk voor het kabinet, want het referendum valt dan precies in de periode dat Nederland voorzitter is van de Europese Unie.
Bovendien is het associatieverdrag met Oekraïne komend voorjaar allang ingevoerd. Het is dus nog maar de vraag hoeveel effect het referendum zal hebben, zeker aangezien het slechts een raadgevende functie heeft. De regering kan de uitslag dus in principe gewoon negeren. De politieke druk op de regering om de uitslag van het referendum te respecteren zal desalniettemin enorm zijn.
De deadline van Geenpeil om handtekeningen in te zamelen is 28 september. Het hele weekend kunnen mensen nog hier tekenen voor het initiatief. Als Geenpeil in hetzelfde tempo doorgaat als de afgelopen dagen, wordt de deadline ruimschoots gehaald. Het feit dat ook minister Plasterk zich heeft uitgesproken over de datum van een eventueel referendum, betekent dat Geenpeil inmiddels ook aan het Binnenhof serieus genomen wordt.
Het EU-associatieverdrag met Oekraïne intensiveert de economische en politieke banden tussen de EU en het Oost-Europese land. Dit wordt gezien als een antwoord op de groeiende bemoeienis van de Russische president Poetin met Oekraïne, en de door Russische troepen gesteunde opstand in het oosten van dat land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten