Groot-Brittannië schiet Syrisch safe haven-plan van CDA af

Geen categoriesep 07 2015, 21:00
David Cameron is niet geheel kapot van het idee van de Nederlandse christen-democraten om safe havens in Syrië te vestigen.
Enige tijd geleden lanceerde het CDA een proefballonnetje. Bij monde van fractievoorzitter Sybrand Buma werd er gepleit voor de creatie van zogenaamde 'safe havens' in Syrië. Onder bewaking van westerse grondtroepen zouden vluchtelingen dan in Syrië zelf moeten worden opgevangen. Het plan kreeg mondjesmaat bijval van bijvoorbeeld oud-minister Voorhoeve (tegenwoordig D66), en positioneerde - zoals RTL-journalist Jos Heymans ook al uiteenzette - de christendemocratische partij zich als deugdelijk rechts alternatief voor de VVD:
Maar Buma is niet dom en weet precies tot hoever hij zijn nek kan uitsteken. Bij zijn achterban wordt hij geprezen; oud-CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer noemt de voorstellen van Buma gewaagd maar moedig. De CDA-leider gaat ermee door, kondigde hij deze week aan. Tijdens de Algemene Beschouwingen, de dag na Prinsjesdag, komt hij erop terug. Met zijn initiatief probeert Buma de VVD rechts in te halen. Of dat lukt moet blijken. Maar bij de liberalen waren ze deze week in ieder geval behoorlijk geïrriteerd over het optreden van Buma.
Verder dan een plaagstoot richting de regeringspartij lijkt de CDA-partijleider het echter niet te schoppen. De vluchtelingencrisis in Europa - gekoppeld aan de zorgwekkende situatie in Syrië - is namelijk ook in andere NAVO-lidstaten een politiek standpunt met hoge prioriteit. Zo ook in Groot-Brittannië waar minister-president David Cameron behoefde voelde om uiteen te zetten wat de te volgen koers zou zijn.
Niet alleen kondigde Cameron aan zo'n 20.000 Syrische vluchtelingen op te nemen, maar ook schoot hij het welbekende proefballonnetje van Buma af:
https://twitter.com/OpenEurope/status/640910429393416192
De Britten zijn na de Amerikanen de grootste Westerse bestrijder van ISIS in Syrië en Irak. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het safe haven-plan kan blijven voortbestaan zonder Britse goedkeuring.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten