Haagse basisscholen doen Zwarte Piet volledig in de ban

Eerste grote stad in Nederland waar Zwarte Piet helemaal verdwijnt.

Zwarte Piet is niet meer welkom op basisscholen in Den Haag. De basisscholen in de Hofstad hebben onderling afgesproken dat voortaan alleen nog “een neutrale Piet zonder discriminerende kenmerken” welkom is. Dat meldt het AD. Den Haag is de eerste grote stad waar Zwarte Piet volledig verdwijnt.

De Haagse managers van het primair onderwijs hebben besloten dat Zwarte Piet moet worden ontdaan van vermeende discriminerende aspecten zoals rode lippen, kroeshaar, gouden oorringen en ook de zwarte schminck moet eraan geloven. Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs:

“Er waren leerlingen, die zich niet prettig voelden bij de Sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet”

Volgens Van Drielen hebben alle scholen zich aan de nieuwe regel gecommitteerd, zowel de protestants-christelijke als de openbare en katholieke scholen in Den Haag. De scholen krijgen drie jaar de tijd om de volledige overstap te maken naar een “neutrale” Piet, maar dit jaar moet al tenminste één van de “discriminerende kenmerken” de deur uit zijn.

Op sociale media werd wisselend gereageerd op het besluit van de Haagse scholen. Sommigen spreken van een positieve doorbraak, maar veel mensen begrijpen het besluit niet en vinden dat de traditionele Zwarte Piet onlosmakelijk onderdeel is van het Sinterklaasfeest. Ook politicus Joram van Klaveren (VoorNederland) meent dat politieke correctheid niet ten koste mag gaan van cultureel erfgoed:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Wilhelmson

  Maar ze bieden wel lessen in de duivels(e) religie .

 2. poldi

  Dus een paar leerlingen voelden zich niet prettig dus moet de massa zich aanpassen?
  Dus als ik mijn kind vertel dat het zich niet prettig moet voelen als er medescholieren een hoofddoek om hebben moet die ook af?
  Want het is maar cultuur, dus kan dat aangepast worden.

 3. poldi

  De instroom van Mohammeddanen gaat steeds door.
  De sloop van Nederland ligt goed op koers. Beroepszeikerds als Kwinsie Gario krijgen hun sloopwensen snel gehonoreerd, mede dankzij het links/policorre landverraders.
  En echte Nederlanders kunnen protesteren; ze zullen worden genegeerd.

 4. Svetlana

  Een ware overwinning tegen racisme. Goedzo!

  1. Wachteres

   Wat weet jij van Sinterklaas en zwarte piet, Svetlana?

   Je kakelt alleen je communistisch clubje na, dat al blij is als het wat tegen het vrije Westen heeft te zeiken.

   1. Svetlana

    Jij weet denk net zo goed als ik dat het door zichzelf geachte “vrije westen” in een beroerde omstandigheid bevindt Wachteres

 5. Wachteres

  Als een paar leerlingen bang zijn voor sinterklaas, verdwijnt hij dan ook nog?

 6. Ni28

  Rutte heeft weer gelogen want dit gebeurd onder druk van de regering. Nederlanders hebben weer een slag verloren van de activisten waarvoor onze regering terugdeinzen. Dit is een symbool voor hoe regerende Nederland omgaat met tradities en andere waarden. En zij zullen voor alle dreigingen terugdeinzen. Wij zijn gewaarschuwd.

  1. Svetlana

   Volgens mij als ik dit artikel moet geloven kozen de scholen in Den Haag hier uit puur vrijwilligheid voor.

   1. Ni28

    Politieke correctheid heerst in dit land, heeft u dat nog niet door? Wil ik mijn baantje nog houden moet ik meedoen. Precies zoals in uw Russische communistische systeem die u zo lief is.

    1. Svetlana

     Waar jij hier voortdurend over politiek correctheid ratelt noem ik gewoon gezond verstand. Hoe zie jij het voor je in Den Haag waar sommige scholen een meerderheid hebben aan leerlingen met een bruine huidskleur om deze van oorsprong racistische traditie die bedacht werd toen Nederland er heel anders uitzag in stand te houden?

     1. Ni28

      Dat is het ware Nederlandse probleem. Vervangen van een cultuur door een andere door humane opvang van anderen. De dankbaarheid van die anderen is ver te zoeken net zo als enige integratie. Wat is geschapen zijn twee(of meer) werelden in een land. Als u dat een vooruitgang noemt dan moet u nog eens goed nadenken. En over bruine huid te spreken dat is pas racistisch. Dingen met naam noemen is hier verboden hebt u dat niet gemerkt? Net zoals in communistische landen. Misschien is dat hetgene dat u bereid maakt om in een kapitalistische samenleving te leven.

     2. Svetlana

      Het is pas racistisch als jij er een negatieve gedachte bij hebt maar dat had ik niet. Bruine/zwarte /gele/blanke huidskleur op te noemen zoals het is, zie ik niet als racistisch maar door het op negatieve manier te gebruiken wel.

      Het kapitalistische westen is trouwens failliet en dat geeft me een hoop geruststelling. Rusland heeft is momenteel een land waar er veel meer respect voor is dan Amerika (zelfs in de ogen van westerlingen)

     3. V.K.

      -Het is racistisch om er vanuit te gaan dat mensen met een bruine huidskleut automatisch tegen zwarte piet zijn.

     4. Ni28

      Leuk dat u mijn gedachten probeert te lezen maar zo ver reikt uw gave niet. Ik heb daarentegen geen gave nodig om te weten waar ik u kan plaatsen. Ik verwonder mij alleen dat u niet leeft daar waar u zoveel bewondering voor hebt en het kapitalisme afkat en als failliet bestempelt. U leeft er waarschijnlijk wel goed van en dat zij er zovelen die hier van alles gebruik maken en goed leven hebben maar tegelijk alles afkatten en tegen alles zich verzetten. Om bij de zwarte Piet te komen ik heb nog nooit een kind of ouder meegemaakt die negatieve gedachten bij zijn kleur hebben geuit. Dat is pas onlangs geïntroduceerd door mensen als u dus de vraag is wie hier racistisch denkt en wie probeert daar een slaatje van uit te slaan. Nog dit: als hier iemand ratelt dan ben ik het niet. Gewoon netjes blijven is het zo moeilijk?

   2. RS

    Je moet en kan de MEDIA niet meer geloven……alles wat in de media verschijnt als “nieuws “heeft OOK een andere kant van het verhaal.
    Maar………………lees maar wat je lezen wilt hoor.

 7. Jantje

  Binnenkort ook geen kruizen meer op Christelijke scholen, neem ik aan.

 8. nick

  Als kinderen zich “niet prettig’ voelen dan komt dat door hun ouders!! Wat weten die kinderen??? Niets! Die worden dus door de ouders op het verkeerde spoor gezet.
  Alle kinderen zijn in pricipe dol op het originele Sinterklaas feest. Juist met zwarte Piet erbij!

  Dit is zo walgelijk, het begin van het eind. Belachelijk die hypocrite linkse scholen/leraren. Aanpassen aan een kleine minderheid, buigen en knielen voor onruststokers, ik kan er met mijn verstand niet bij! Waar zijn ze mee bezig in ons land.

 9. Nicky

  Ni28 ja onder druk van kleine groepen activisten.
  Vrome, kwezelige en luie lafaards die regerings-‘leiders’ eh -lijders van nu.

  Net als hier in Muslimbasjieboesoekland, de regering is doodsbenauwd voor die kleine groepen islamisten, die met baniers op motors de stad rondtrekken,mdie controle uitoefenen en o.a. die bier overal in de verkoop verbieden (al vijf supermarkten in de buurt in twee jaar tijd: “Haal je het niet weg, dan branden we je tent morgen af. Morgen komen we terug”).
  Nauwelijks ergens nog een flesje te krijgen nu.

  En wijn is -incl. de imam belasting – wel tien keer zo duur: dus dat kopen alleen de erg rijke toeristen…

  DAT staat NL te wachten!!! Het verborgen en sluipend controlerende islamisme – met de taqquiia, sjarjah en haat voor alles wat westers en ‘godloos’ is) komt vroeg of laat naar boven, OOK in ons, eens, zo mooie Hollandje!

  Alles willen ze controleren, liefst samen met de socialisten.

  “Laat niemand van u een bemoeial zijn”, zegt Gods Woord.

  Neenee, zeggen de staatscommunisten en ander links tuig, dat mag je niet zo denken laat staan zo doen, dat moet echt anders hoor!

  Nee nee, zegt de Al Qur’an, ongelovigen (= alle niet satan allah volgers) moeten gecontroleerd worden, en daudgemaakt en zijn allen

  apen, Surah 7:166
  varkens 5:60
  ezels 74:50
  de smerigste beesten 8:55
  ziek in hun hart 2:10
  en blind, dom, onrein, uitschot, overtreders, schuim, onjuist, gierig, het ergste van de mensheid, enz. enz…

  Het staat er allemaal. Zwart op wit!

  1. Ni28

   Beste Nicky, kleine groepen activisten regeren dit land. Sommige leiden zelfs politieke partijen. Helaas.

 10. Nicky

  Die afgebeelde ‘Piet’ vind ik trouwens een smeer-lap.
  Een vieze lap (ja uit Lapland Toon Hermans).
  Ik zou hem niet alleen durven te laten met mijn (klein)kinderen. Lijkt nerregus naar.

  En ik weet ZEKER dat elk kind er ook zo over denkt, als hij zo’n smeer-lap vergelijkt met de (vroegere?) lieve, leuke, grappige, gezellige zwarte pieten!

 11. LantR.fant

  Daarom is men nu bezig met de gouden koets, want daarop staan ook afbeeldingen die als koloniaal en dus racistisch kunnen worden uitgelegd. Daarna komen 2e kerstdag, 2e paasdag en 2e pinksterdag aan de beurt omdat we straks met 2 miljoen satanaanbidders -waarvan de meesten van arabische origine- ook hun suikerfeest als nationale feestdag willen invoeren.

  En zo komt het autochtone volk steeds verder in de verdrukking. In eigen land.

  1. Simon Brouwenstein

   Ja, de afbeeldingen op de Gouden Koets zijn ook gênant. Ik kan me niet voorstellen dat die prenten na de restauratie zullen terugkeren.

   1. Ni28

    Die afbeeldingen zullen vast vervangen worden door woodoo afbeeldingen.

   2. toetssteen

    @B
    U zou het artikel van Han vd Horst op de Joop eens moeten lezen over die gouden koets. Heel verhelderend, echt een aanrader.

 12. Yato

  Maar ik zou me als basisschoolleerling ook niet prettig voelen bij een niet-zwarte piet in wat voor vorm dan ook. Wat nu?

 13. Simon Brouwenstein

  Ik heb hier al meerdere malen voorspeld dat Zwarte Piet binnen een paar jaar zal verdwijnen omdat verstandige mensen beseffen dat dit achterlijke symbool niet te handhaven is.
  Dit is dus een logische en onvermijdelijke ontwikkeling.

  1. Terzo

   Het is te hopen dat jij en je medestanders nog eens slachtoffer worden van een volkswoede, ik gun het jullie van harte….

  2. Anna

   Brouwenstein.Hoe meer immigratie vanuit Afrika, Azië en Midden-Oosten zullen al de met bloed ,zweet en tranen westerse verworvenheden verdwijnen.Niet alleen Zwarte Piet. Moslims zullen nooit iets inleveren ze verlangen alles van de ander met wil, eisen en indien nodig met gebruik van doodsbedreigingen,geweld en moord.

 14. Impon de Rabilia

  “Zwate Piet is niet langer welkom op Haagse basisscholen”, schrijft het AD vandaag. Dat is nogal bezijden de waarheid. Natúúrlijk is Zwarte Piet – evenals Sint Nicolaas – van harte welkom. Hij is alleen niet welkom bij politiek-correcte, zich progressief noemende, laffe, linksdragende schoolbesturen. En dat is heel wat anders.

  1. Simon Brouwenstein

   Het betekent dat op Haagse scholen geen Zwarte Piet zal verschijnen. Het zou me verbazen als in de Randstad niet heel veel scholen dit beleid gaan volgen.
   Zwarte Piet is historie, wen er maar aan.

   1. van Urk

    “Zwarte Piet historie”? Dacht het niet. In ieder geval niet bij ons.

    1. Simon Brouwenstein

     Urk loopt in de geschiedenis toch altijd 50 jaar achter op de rest van Nederland?

     1. Terzo

      Niet zo bijdehand doen loser, jij bent te vinden namelijk.

   2. Ni28

    Natuurlijk is zwarte Piet historie maar Nederland laat zich zelfs historie ontnemen.

    1. van Urk

     Straks weten de buitenlanders die juist als toerist voor zulke tradities of bezienswaardigheden naar Nederland gaan niet eens meer te vertellen wat nou typisch Nederlands is of wat er bij Nederland hoort omdat alles bij beetje wordt afgeschaft of gewijzigd in ons land qua traditie of cultuur waardoor het verandert in een multiculturele kille zakenland dat leeft in zijn eigen zelfbedrog . Wat zou Spanje nou zijn zonder het stierenvechten of Oostenrijk zonder hun jodelende Tiroler? Dus wat zou Nederland dan nog zijn zonder zijn eigen zwarte piet!

    2. Simon Brouwenstein

     Tja, palingtrekken en vierendelen was ook een typische Nederlandse traditie.

     1. toetssteen

      @B
      Grutjes ik wist niet dat er dieren werden mishandelt op 5 december. Wat een ongelooflijk dwaze vergelijking B.
      Overigens is het vierendelen nauwelijks toegepast omdat men zelfs in die tijd dat té gruwelijk vond. Maar in wat voor een relatie staat dat tot een persoon die gekleed is als een Moorse edele? Slaven hadden geen oorringen van goud, laat staan luxe kleding. Dit is nu exact hetzelfde als de Moor van Venetië, de zeeheld, maar op zijn Gario’s weet u er een palingtrekker van te maken….

     2. van Urk

      vierendelen noemt men geen traditie dat waren gewoon rechterlijke straffen die vroeger uitgedeeld werden en een veel serieuzere redenen was om dit te gaan verbieden . Maar net als het verbieden van het palingtrekken gaf men in het verleden ook al de socialistische zeurpieten hiervan de schuld.

     3. Simon Brouwenstein

      Palingtrekken was een gebruik op een volksfeest waarvan de elite vond dat dit een smerige vorm van dierenmishandeling vond, zoals nu de elite oordeelt dat Zwarte Piet een achterlijk racistisch gebruik is.
      De vergelijking is treffend, de elite verbiedt c.q ontmoedigt het en het volk komt in opstand. Gaandeweg krijgt het volk het ook door en verdwijnt het volksgebruik.

     4. van Urk

      Inderdaad Simon. Kwelspelen waren bepaald niet vermakelijk om te zien. Maar het verbieden van zwarte piet die als kindervriend wel voor vermaak zorgt vind ik als eigen mening nogal overdreven om als reden dat ondanks sommigen het aanstotend vinden er ook zwarte mensen zijn die juist nou helemaal geen moeite met zwarte piet hebben.

     5. V.K.

      @20.48

      -Doe es normaal man, alsof het traditie is om Zwarte-Piet in vieren te delen, of aan een over de gracht gespannen touw op te hangen.

      -Een traditie als Strange Fruit kennen we gelukkig niet in Nederland, en laten we dat zo houden.

     6. Simon Brouwenstein

      De vergelijking, beste heer van Urk, betreft niet de aard van het volksgebruik (inderdaad, vierendelen is heel wat anders dan palingtrekken of Zwarte Piet) maar betrof de manier waarop dit soort volksgebruuiken veranderen of verdwijnen.

 15. H.Vaes

  Nederland is in de war.

 16. Ali Yas

  Zoals alle folkloristische feestjes is Sinterklaas niet door de overheid in het leven geroepen en zal het ook niet door de overheid worden afgeschaft. Het was alleen te groot geworden, zodat de overheid er grip op kreeg en meende er daarom ook verantwoordelijk voor te zijn.

  De Sint en Zwarte Piet moeten gewoon weer terug naar waar ze ook vandaan kwamen: de verhalen, de liedjes, het zetten van schoenen, pakjesavond. Dat kneuterige.

  Maar misschien past dat niet meer bij Nederland zoals het vandaag is en was het feest vanzelf wel een zachte dood gestorven. Het gekrijs en moddergooien waarmee dat einde nu wordt begeleid, bewijst de treurige toestand van intolerantie waarin dit land inmiddels is terecht gekomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.