In Turkije opgepakte Nederlandse journaliste nog niet aangeklaagd

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink weet nog niet waarom ze is opgepakt en wat de Turkse autoriteiten haar precies kwalijk nemen.

Afgelopen zondag (eergisteren) werd de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink opgepakt in het zuidoosten van Turkije. Volgens de Turkse autoriteiten bevond ze zich namelijk in “verboden gebied.”

Nu.nl legt uit:

De journaliste deed daar verslag van een groep Koerdische activisten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP die als menselijk schild protesteren in gebieden waar het Turkse leger actief is.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) liet vandaag weten tijdens het wekelijkse Vragenuurtje dat Geerdink nog niet geconfronteerd is met een specifieke aanklacht:

“Geerdink zit op dit moment nog in voorarrest. Er is nog geen aanklacht tegen haar geformuleerd. Dat zal naar verwachting morgen gebeuren.”

Hoewel het mogelijk is dat Geerdink aangeklaagd wordt omdat ze zich niet aan de regels hield benadrukt Turkije dat ze alleen maar opgepakt is om haar “te beschermen.” Haar veiligheid in het gebied kon namelijk niet gegarandeerd worden.

Wat het verboden gebied betreft laat Ploumen weten dat het kabinet die aantijging van Turkije kan bevestigen noch erkennen:

“Op dit moment gaan wij af op de informatie die wij van de Turkse autoriteiten krijgen.”

Dit is niet de eerste keer dat Geerdink in de problemen is gekomen.

Geerdink, die onder meer schrijft voor Het Parool en De Groene Amsterdammer werd toen “propaganda maken voor een terroristische organisatie” ten laste gelegd.

De rechter sprak haar in juni vrij, maar het is duidelijk dat de Turkse autoriteiten haar in de gaten houden, zeker nu het geweld weer is opgelaaid tussen Ankara en de PKK – een marxistisch-leninistische Koerdische terroristische organisatie. Feitelijk verkeert Turkije nu in een staat van oorlog met de PKK. De situatie is bijzonder gespannen, wat onder andere kan resulteren in dit soort arrestaties (Turkije is sowieso bepaald niet het land met de meeste persvrijheid).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.