Tom Dumoulin kan vandaag de Vuelta winnen

Tom Dumoulin kan vandaag de Vuelta winnen

Het is niet de laatste etappe, maar wel de laatste écht belangrijke dagtest: een tijdrit van 38,7 kilometer.

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin doet het nog altijd fantastisch in de Vuelta, de Ronde van Spanje. Hij staat op korte afstand in het klassement (dat hij een tijdlang leidde): zijn achterstand op de nummer één is slechts 1'51. Dat is dus minder dan twee minuten.

Als er nog allerlei bergetappes zouden komen zou dat een probleem zijn. Gelukkig is dat bepaald niet het geval: vandaag volgt er een tijdrit en daarna is er nog maar één etappe waarin de renners bergen moeten beklimmen. Het gaat dan om vier bergen van de eerste categorie, en een finish die niet bergop is. Zoals TourEtappe.nl uitlegt:

"Al met al een mooie etappe, maar je kunt je afvragen of een klassementsrenner op dit terrein zijn concurrenten nog in de luren kan leggen."

En nu het beste nieuws van vandaag: Dumoulin is een geweldige tijdrijder. Het is zijn grote kracht. Dit jaar heeft hij bewezen dat hij bergop ook mee kan, maar tijdrijden is zijn echte specialisme. Hij is zelfs één van de beste tijdrijders van de wereld.

Dat geldt niet voor de leider in het klassement, Joaquim Rodriguez. Dat is een klimmer pur sang die normaal gesproken minuten verliest in een tijdrit.

Dumoulin heeft het parcours van de tijdrit verkend en komt, samen met zijn ploegleider Addy Engels, tot de conclusie dat er meer inzit dan een tweede plaats:

Bij terugkeer van de verkenning van de 38,7 kilometer lange tijdritdie woensdag wordt verreden glimlacht Dumoulin. Een perfect glooiend traject voor de specialisten. Zelfs de technische finale met veel bochten en een afdaling, maakt hem blij. Drie seconden per kilometer moet hij pakken op zijn belangrijkste concurrenten. Exact 1’51 bedraagt zijn achterstand op leider Joaquim Rodriguez. De statistieken bewijzen dat het te doen is. Een kleine twee minuten dacht hij in eerste instantie te kunnen winnen.

Experts zijn het er echter over eens dat hij weleens drie minuten zou kunnen pakken op Rodriguez. Het parcours van de tijdrit is namelijk echt op zijn lijf geschreven... wat automatisch weer betekent dat het juist een nachtmerrie-rit is voor Rodriguez. Aangezien de etappe van zaterdag te doen moet zijn voor Dumoulin komt Engels dan ook tot de volgende conclusie:

"Het is niet onwerkelijk dat Tom deze Vuelta wint."

Laten we het hopen. Het zou werkelijk geweldig zijn als een Nederlandse renner weer eens een grote ronde wint.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties